Як правильно казати українською? Є тільки один правильний варіант!

Замислюючись про перехід на українську, люди часто настільки переймаються чистотою мови, що так і не наважуються на цей важливий крок. Мовляв, українська мова така гарна, що я не хочу її псувати, і ще на одного потенційного носія стає менше. Здавалося б, в цій ситуації треба допомогти людям побороти в собі уявний страх і переконати, що краще погана українська, ніж гарна російська, що треба лише почати, а якість прийде згодом, як це буває з абсолютно усіма новими речами. Але таких голосів у нас на диво мало, їх забивають різномастні спеціалісти, що дуже люблять з телеекранів, сторінок книг, газет, сайтів і соцмереж пояснювати твою україномовну невдалість: як правильно сказати? експерт виправив відому помилку! є тільки один варіант!

Окрім відверто моралізаторського тону подібних публікацій, вони несуть величезну шкоду для суспільства. На кого ви працюєте, журналісти дорогі? З якою метою ви забороняєте людям вживати певні слова, тільки тому, що “експерт” так сказав? Чому на десятки мільйонів українців ви цитуєте раз за разом того ж самого експерта? Так я вам можу підказати інших експертів, можливо вам, як журналістам, буде цікаво почути альтернативну думку на тему чистоту мови.

А якщо вас влаштовує “програма партії”, то дайте відповідь на просте питання: що краще – всі українці розмовляють українською мовою (в різних її варіантах) чи тільки частина українців розмовляє українською, а решта не наважується це робити, зокрема, через ваші публікації?

Ось тільки кілька свіжих заголовків з Уніан:

“Вилка” – як сказати українською: один-єдиний правильний варіант

Чому хворобу неможливо “попередити”: Авраменко розібрав популярну мовну помилку

Змерзнути й замерзнути – не одне й те саме: Авраменко пояснив, чому

Читати:  Цікавинки франківської повісті Boa constrictor

Будь ласка чи прошу: мовознавець розповів, який варіант правильний

Будь-ласка, наступного разу, як будете писати подібні матеріали, згадайте, що будь-яка мова знаходиться в постійному розвитку і вона не має одного-єдиного варіанту на більшість питань, що правильно можна казати і так і інакше, що не треба без кінця рекламувати того ж самого експерта із сумнівними мовними рекомендаціями, які відбивають бажання переходити на українську. Інакше, обіцяю, що однажди ви вельми замерзнете, похворієте і не зможете попередити хворобу, бо все своє цінне врем’я згаєте на квестію як правильно називати вилку. Прошу, пам’ятайте про це.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *