Актори: Джемейн Клемент, Кал-Ел Так, Ліза Кудроу, Руне Темте, Тайка Вайтіті, Тедг Мерфі,
Країна: Великобританія, Канада, Нова Зеландія, США,
Тривалість: ~ 6 год. (10 епізодів по ~ 36 хв.)
Кошторис: -
Касові збори: - (стрімінґ Еппл)
Рейтинг IMDB: 6,1 / 10

Серіал “Бандити в часі” – інтернаціональний фентезійний пригодницький серіал, створений за мотивами однойменного фільму Террі Ґілліама 1981 року. Авторами серіалу стали Тайка Вайтіті та Жемейн Клемент, відомі за серіалом “Чим ми займаємось в тінях”. В головних ролях зіграли Ліза Кудроу, Кал-Ел Так, Тедг Мерфі, Руне Темте та самі режисери Тайка Вайтіті та Джемейн Клемент. Прем’єра серіалу відбувалась з 24 липня по 21 серпня 2024 року.

Сюжет

11-річний Кевін долучається до гурту крадіїв, які подорожують в часі і просторі. Їх очолює самозвана лідерка Пенелопа, поведінка якої залежно від обставин варіюється від “мовчати всім, я тут головна” до “у нас демократія і всі рівні”. Крадії намагаються врятувати світ від знищення, викравши мапу порталів в часі, а Кевін вимушений рятувати своїх батьків та розв’язувати проблему стосунків із сестрою.

Сімейний фільм

Серіал “Бандити в часі” суттєво відрізняється атмосферою від оригінального фільму. Террі Ґілліам намагався не тільки вразити, але й налякати. Механічні спецефекти та комбіновані зйомки залишали враження реальності подій попри їхню позірну простоту. Натомість серіал відверто покладається на комп’ютерну графіку, яка дозволяє створити більш вражаючі види, але повністю знищує відчуття реальності і практично не зачіпає первинних страхів, як це робив Ґілліам.

Зниження градуса драматичної серйозності відбулося не через брак майстерності. Тайка Вайтіті і Жемейн Клемент з самого початку збиралися зробити сімейну версію класичного фільму 1981 року, яку б залюбки дивилися цілою родиною в 2024 році. На мою думку, їм це дуже добре вдалося. Замість моторошної пригоди ми отримали фантастичну казкову подорож, за якою приємно спостерігати.

Детальні подорожі в часі

Формат серіалу дозволив повною мірою розкрити тему подорожей по різним часам і цивілізаціям. У фільмі Террі Ґілліама мандрівки відбувалися своєрідними ривками. Видно було, що режисер хоче показати нюанси кожного місця, але йому бракує часу і він змушений переривати перебування героїв різкою зміною декорацій. Це дуже засмучувало, бо кожна запрошена зірка отримала невідповідно малу до свого статусу частку екранного часу. Проте в серіалі “Бандити в часі” зірок першої величини немає взагалі, а чудових повноцінних пригод вдосталь. Від фільму залишається відчуття недомовленості, а серіал наповнює тебе доверху смачними історіями.

Подібні серіали

Якщо порівнювати серіал “Бандити в часі” з іншими сучасними серіалами, то передусім спадають на думку “Добрі передвісники” і “Чудотворці”. В обох цих серіалах присутні вищі істоти, що втручаються в життя простих смертних. Так само світ перебуває під загрозою знищення і так само слабкі істоти повстають проти могутніх правителів. Але якщо “Добрі передвісники” – це псевдофілософська фантазія на тему християнського кінця світу, а “Чудотворці” – міркування про недосконалість як людей, так і богів (які є тими ж людьми, тільки з додатковими важелями впливу), то серіал “Бандити в часі” – це оптимістична казка про те, як важливо зберігати людяність навіть за найскладніших обставин. В цьому сенсі “Бандити в часі” значно ближчі до класичних казок, з якими ми познайомилися в дитинстві.

Персонажі та актори

Інша істотна зміна в порівнянні з фільмом Террі Ґілліама, це відсутність гурту карликів в образі титульних бандитів. Замість них тут люди цілком звичайного зросту. Звісно, це йде в мінус серіалу, оскільки відбирає велику частку оригінальності першоджерела. Але очолює цих людей чудова Ліза Кудроу – якщо вона і не компенсує повністю цей недолік, то робить достатньо, щоб про нього не згадувати. Мені дуже сподобався її персонаж і нове дихання, який він вносить до старого сюжету. А з ходом сюжету поступово розкриваються цікаві подробиці про кожного з бандитів, чого не було в оригінальному фільмі.

Особливо яскравими вийшли вікінг Бітліґ, якого зіграв норвежський актор Руне Темте, та любитель мистецтв Алто (Тедг Мерфі). Бітліґ попри свою величезну фізичну силу залишається дуже чутливою людиною, яка багато рефлексує та завжди готова прийти на допомогу. Алто спочатку перебував в тіні інших персонажів, вирізняючись тільки своїм штучним оком, але опинившись в георгіанській Англії, ефектно виходить на перший план.

Головний герой Кевін надалі залишається малим хлопцем, який захоплюється стародавньою історією. Проте тепер він ще й зовнішньо нагадує Гаррі Поттера і має молодшу (або старшу, як подивитись) сестру. На відміну від фільму йому треба вирішувати відразу кілька складних сімейних питань, але від цього серіал тільки виграє, обростаючи додатковими сюжетними верстами.

Родзинкою для любителів є поява режисерів Тайки Вайтіті та Джемейна Клемента в ролях головних протиборчих сил – Верховна Істота та Чисте Зло відповідно. На мою думку, вони чудово вписуються в загальну атмосферу і їхня поява є додатковим привабливим моментом серіалу. Проте самі вони стверджують, що не планували виконувати ці ролі. Режисерська праця і так вимагає багато часу, а додатково виконувати працю актора було занадто обтяжливо. Та на свій бюджет вони могли дозволити тільки самих себе – так Вайтіті і Клемент пояснюють свою появу на екрані.

Висновок

Серіал “Бандити в часі” є чудовою казковою фантазією на тему сімейних цінностей в антуражі подорожей в часі. Цей серіал зовсім не такий глибокий, як оригінальний фільм Террі Ґілліама, проте він чудово порається із задачею створити його казкову версію, яку можна переглядати всією родиною. Дуже сподіваюся, що попри посередні рейтинги серіал все ж таки продовжать на другий сезон. Тим більше, що Тайка Вайтіті та Джемейн Клемент вже почали писати сценарій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *