Анонс | Джокер: Божевілля на двох

Рік: 2024
Жанри: драма, музичне, трилер,
Режисер: Тодд Філліпс,
Актори: Брендан Глісон, Гаррі Лоуті, Зазі Бітц, Кетрін Кінер, Леді Гага, Стів Куґан, Хоакін Фенікс,
Країна: США,
Кошторис: $ 200 000 000 (не підтверджено)

“Джокер: Божевілля на двох” (оригінальна назва – Joker: Folie à Deux) – це психологічний трилер 2024 року від режисера Тодда Філліпса, продовження культового фільму “Джокер” 2019-го року. Хоакін Фенікс знову постає в ролі Артура Флека, а Леді Гага приєднується до акторського складу як Гарлі Квінн, його, так би мовити, “половинка”. У фільмі також знялися Зазі Бітц (Софі Дюмон), Брендан Глісон (Джекі Салліван) та Кетрін Кінер (Маріанна Стюарт). Прем’єра стрічки відбулася 4 вересня 2024 року на Венеційському кінофестивалі. Дата виходу в Україні – 3 жовтня 2024 року.

Сюжет

Події фільму розгортаються в похмурому місті Ґотем, де Артур Флек, відомий як Джокер, відбуває покарання у психіатричній клініці Аркгем. Минуло два роки після його кривавого виступу, і тепер він зустрічає нову “спільницю по божевіллю” – Лі Квінзел, з якою починає роман. Їхня історія розвивається у вигляді сюрреалістичного музичного спектаклю, який відображає їх спільне занурення в хаос і безумство. Тим часом прихильники Джокера, натхненні його попередніми діями, починають рух за його звільнення, готуючи Ґотем до нової хвилі анархії.

Актори

Актори фільму “Джокер: Божевілля на двох”: Хоакін Фенікс (Джокер), Леді Гага (Гарлі Квінн), Брендан Глісон (Джекі Салліван), Кетрін Кінер (Маріанна Стюарт), Зазі Бітц (Софі Дюмон), Гаррі Лоуті (Гарві Дент), Стів Куґан (Педді Мейерс).

Хоакін Фенікс (Джокер)

49 років, народився 28 жовтня 1974 року, американський актор. Фенікс відомий своїми складними і нетиповими персонажами, серед яких виділяються ролі у “Гладіаторі” (2000), “Знаках” (2002), “Переступити межу” (2005), “Майстрі” (2012) та “Джокері” (2019). Цікавий факт: Хоакін є веганом з трьох років і активно захищає права тварин. Він перебуває у стосунках з акторкою Руні Марою, з якою виховує двох дітей.

Леді Гага (Гарлі Квінн)

38 років, народилася 28 березня 1986 року в Нью-Йорку, США, американська співачка та акторка. Вона відома своїми ексцентричними образами та експериментальними музичними проєктами, а також акторськими ролями в таких фільмах, як “Зірка народилася” (2018) і “Будинок Ґуччі” (2021). Леді Гага заснувала організацію Born This Way Foundation, яка бореться проти булінгу та підтримує молодь. Вона наразі не одружена, але перебуває в тривалих стосунках з бізнесменом Майклом Поланскі.

Брендан Глісон (Джекі Салліван)

69 років, народився 29 березня 1955 року в Дубліні, Ірландія. Він відомий своїми потужними ролями в таких фільмах, як “Царство небесне” (2005), “Залягти на дно в Брюгге” (2008), “Голгофа” (2014) та в серії “Гаррі Поттер” (2005–2010). У 2009 році Глісон отримав премію “Еммі” за роль Вінстона Черчилля. Він одружений і є батьком двох синів-акторів, Домналла та Браяна Глісонів.

Кетрін Кінер (Маріанна Стюарт)

65 років, народилася 23 березня 1959 року в Маямі, США, американська акторка. Вона відома своїми ролями у фільмах “Бути Джоном Малковичем” (1999), “Капоте” (2005), “Сорокалітній незайманий” (2005) та “Пастка” (2017). Кінер є музою режисерки Ніколь Холофсенер, знявшись у всіх її перших п’яти фільмах. Вона розлучена, має одного сина.

Зазі Бітц (Софі Дюмон)

33 роки, народилася 1 червня 1991 року в Берліні, Німеччина, має німецько-американське походження. Вона здобула популярність завдяки ролі Ванесси у серіалі “Атланта” (2016–2022), а також виконала роль Доміно у фільмі “Дедпул 2” (2018) та з’явилася у “Джокері” (2019). Зазі заручилася зі своїм партнером по написанню сценаріїв Девідом Рісдалом у 2022 році, і пара створила власну продюсерську компанію Sleepy Poppy. У 2023 році вони офіційно одружилися.

Гаррі Лоуті (Гарві Дент)

Йому 26 або 27 років, народився в 1996 чи 1997 році в Оксфорді, Велика Британія. Найбільш відомий за свою роль Роберта Спірінга у серіалі “Індустрія” (2020 – дотепер), а також зіграв у фільмах “Блідо-блакитне око” (2022) та “Благословення” (2021). На акторську кар’єру його надихнула постановка “Олівера” у Кіпрі, коли йому було 13 років. Сімейний стан: інформація про стосунки не оприлюднена.

Стів Куґан (Педді Мейерс)

58 років, 14 жовтня 1965, Велика Британія) Стів Куґан, британський комік і актор. У його кар’єрі понад сто фільмів, серед яких “Філомена” (2013), “24 Hour Party People” (2002) та “Тропічна гроза” (2008). Він створив і грає в образі Алана Партріджа, медійної особистості, яка стала його візитівкою. Що стосується особистого життя, Стів був одружений з Каролін Хікман, але вони розлучилися в 2005 році.

Цікавинки

На відміну від більшості мюзиклів, де актори співають під запис, у фільмі “Джокер: Божевілля на двох” Хоакін Фенікс і Леді Гага виконали всі музичні номери наживо, що зробило процес зйомки значно складнішим для режисера Тодда Філліпса.

Назва “Folie à Deux” означає “божевілля двох” французькою. Цей термін походить від французьких психіатрів XIX століття і описує ситуацію, коли дві або більше людей поділяють одне й те саме божевілля.

Леді Гага використала метод акторської гри, наполягаючи, щоб усі на знімальному майданчику називали її “Лі”. Такий самий підхід використовує і Хоакін Фенікс.

Деякі сцени, зокрема з участю Леді Гаґи, були зняті біля Нью-Йоркського суду, що призвело до плутанини у перехожих, які подумали, що це пов’язано з арештом Дональда Трампа.

Фільм “Джокер: Божевілля на двох” має значно більший бюджет, ніж перша частина, яка коштувала $60 мільйонів, хоча точні цифри нового бюджету викликали суперечки в пресі.

Цей фільм стане першим великим проектом DC Comics, що виходить під новим брендом “DC Elseworlds”, що відкриває нові можливості для альтернативних історій у всесвіті DC.

Прогноз

Цього разу прогноз робити і легше і важче, бо фільм “Джокер: Божевілля на двох” вже зібрав багато відгуків критиків, які побачили його на Венеціанському фестивалі.

Отже, на Rotten Tomatoes у “Joker: Folie à Deux” всього 63% позитивних відгуків з 49 рецензій, середній бал – 6.6 з 10. А на Metacritic ситуація трішки гірша: там у фільму 54 зі 100, що говорить про “середні” або “змішані” відгуки.

Критики знову поляризуються, як і в першій частині. Хтось в захваті від продакшн-дизайну, костюмів та музики, а інші критикують сценарій, довжину, ритм та “недоробленість” персонажів.

Піт Гаммонд з Deadline Hollywood вважає фільм “Джокер: Божевілля на двох” блискучим, відзначаючи класну операторську роботу і костюми. Він явно не самотній у своїх компліментах. Уільям Біббіані з TheWrap, наприклад, пише, що це “найцікавіший фільм про Артура Флека”.

Але не всі відгуки такі позитивні. Девід Ерліх з IndieWire взагалі називає стрічку “поганою” і “плоскою”. Девід Руні з The Hollywood Reporter вважає фільм “фрустрируючим” через тонкий сюжет. Оуен Глейберман з Variety також не в захваті від сюжету, як і інших, хто вважає, що Гарлі Квінн недопрацьована.

Отже, поки що єдине, що можна впевнено сказати, що критикам не дуже сподобався фільм “Джокер: Божевілля на двох”. Це збільшує його шанси отримати схвальні відгуки від глядачів, адже дуже часто критики з глядачами не можуть порозумітися.

Мене ж насторожує наявність великої кількості музичних номерів. Це суттєва різниця в порівнянні з першим фільмом. Якби не це, то я б спрогнозував, що фільм “Джокер: Божевілля на двох” буде трошки гіршим за оскароносного попередника. Просто тому, що дуже важко два рази видати продукт такої ж самої якості, навіть якщо до відомих інгредієнтів додати Леді Гагу. Але зі співами на великому екрані дуже важко вгадати – може бути і дуже круто, і дуже недоречно.

Мій прогноз: 7.5.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *