Дедпул і Росомаха / Deadpool and Wolverine

Дата публікації: 2024-08-10 12:00

Рік: 2024
Жанри: бойовик, комедія, пригоди, супергеройське,
Режисер: Шон Леві,
Актори: Веслі Снайпс, Г'ю Джекман, Дафні Кін, Девід Меттью Макфедьєн, Дженніфер Гарнер, Емма-Луїза Коррін, Каран Соні, Кріс Еванс, Морена Баккарін, Раян Рейнольдс, Роб Ділені, Ченнінг Татум,
Країна: США,
Тривалість: 2 год. 8 хв.
Кошторис: $ 200 000 000
Касові збори: $ 924 7000 000 (на 10 серпня 2024)
Рейтинг IMDB: 8,1 / 10

“Дедпул і Росомаха” (англ. Deadpool 3, інші варіанти перекладу: “Дедпул 3”, “Дедпул і Лоґан”) — супергеройський фільм з елементами чорного гумору, який зняв режисер Шон Леві. У головних ролях: Раян Рейнольдс (Дедпул), Г’ю Джекман (Росомаха), а також Емма-Луїза Коррін та Девід Меттью Макфедьєн. Прем’єра фільму відбулася 22 липня 2024 року.

Короткий опис сюжету

Після того як Вейд Вілсон (Дедпул) запобіг смерті своєї дівчини Ванесси, скориставшись пристроєм для подорожей у часі, він вирішує приєднатися до Месників у паралельному всесвіті Землі-616, але отримує відмову й повертається у свій світ. Через шість років, Вейд, вже колишній найманець, працює продавцем вживаних авто. Під час святкування свого дня народження він потрапляє до Тимчасового Вимірювального Управління (TVA), яке повідомляє йому, що його реальність руйнується через смерть Лоґана (Росомахи) — її стабілізуючої сутності. Прагнучи врятувати свій світ, Вейд викрадає пристрій TVA і вирушає у подорож мультивсесвітом у пошуках іншого варіанту Лоґана. Однак все йде не за планом, і герої потрапляють у небезпечні пригоди, стикаючись з парадоксами часу, зрадою та новими ворогами, що загрожують існуванню їхнього всесвіту.

Актори

Раян Рейнольдс – Вейд Вілсон/Дедпул

47 років, народився 23 жовтня 1976 року, Канада.
Раян Рейнольдс – відомий канадський актор, який здобув популярність завдяки ролі Дедпула у серії однойменних фільмів. Він також знімався у таких відомих стрічках, як “Король вечірок” (2002), “Зелений Ліхтар” (2011), “Дедпул” (2016), “Дедпул 2” (2018), “Персонаж” (2021), “Проект Адам” (2022), “Дедпул і Росомаха” (2024) та “Уявні друзі” (2024). Раян одружений з актрисою Блейк Лайвлі з 2012 року, і у них є четверо дітей.

Г’ю Джекман – Логан / Росомаха

55 років, народився 12 жовтня 1968 року, Австралія.
Г’ю Джекман — австралійський актор, відомий своїм втіленням ролі Росомахи у франшизі «Люди Ікс», а також своєю участю в багатьох різножанрових фільмах і виставах. Серед його найбільш відомих робіт: “Кейт і Лео” (2001), “Ван Гелсінг” (2004), “Престиж” (2006), “Найвеличніший шоумен” (2017), “Знедолені” (2012) і “Погана освіта” (2019). Г’ю Джекман і Деборра-Лі Фернесс були одружені з 1996 року і мають двох прийомних дітей, однак у вересні 2023 року вони оголосили про своє розлучення.

Читати:  Слай / Sly

Про решту акторів читайте тут: Актори фільму “Дедпул і Росомаха” (2024)

Золоте теля кінематографа

Фільми про супергероїв Марвел – це Золоте Теля сучасності. Йому поклоняються, тому що воно зроблене із золота, багато коштує і приносить великі гроші. Людям хочеться бути причетними до потужної сили. А фільми Марвел – одна з найпотужніших сил в сучасному кіно.

Автори фільму теж це розуміють і не приховують свою заможність. Вони викидають шалені гроші на відверто посередній продукт, приваблюючи фанатів показним шиком. Хочете знову побачити померлого Росомаху? Жодних проблем – витягаємо його з могили і змушуємо танцювати до 90 років. Бо скільки б не коштувала репутація Г’ю Джекмана у них є на це гроші.

Хочете Супермена в образі Росомахи – фігня питання! Генрі Кавіллу теж треба за що купувати булочки на сніданок. Витягти з пенсійного відпочинку Блейда та Електру? Знову змусити літати Капітана Америка? Затягти до себе світ “Шаленого Макса”? Скупити все, що рухається і пришпилити степлером до свого сюжету?

Хто заборонить Золотому Теляті розважати своїх послідовників?

Нормальний марвелівський сюжет

Хотів написати, що тільки на нормальний сюжет у них грошей не вистачило. А насправді для Марвел це і є нормальний сюжет.

В черговий раз рятуємо світ від демонічного злодія руками відчайдушних супергероїв. Вони переживають глибоку персональну драму, але як справжні мужні хлопці та дівчата, розуміють, що їхнє нікчемне життя ніщо в порівнянні з нікчемним життям їхніх друзів та близьких. Тому коли їм в черговий раз треба пожертвувати собою заради збереження ріднесенького і не дуже світу, вони наввипередки мчать стрибнути до м’ясорубки, відштовхуючи один одного.

Бо так чинять справжні герої.

Нестримна балаканина Дедпула

Абсолютно неважливо, якщо герої фільму “Дедпул і Росомаха” в процесі з усіх сил намагаються сподобатися глядачеві. Беззмістовна балаканина Дедпула не вщухає ані на хвилину. Своєю старанністю у видобутку того, що він вважає жартами, Дедпул перевершує будь-якого шута при дворі будь-якого середньовічного короля. І це при тому, що невдалий виступ може коштувати шуту його життя.

Часто говорять про погані фільми, що воно звісно дурня дурнею, але під пивко прокотить. Тут, боюся, пивко може тільки спровокувати дострокове прощання із цим “шедевром”.

На що тут дивитися?

Прикро, що загальне враження було зіпсуто при тому, що в фільмі “Дедпул і Росомаха” є декілька по-справжньому цікавих моментів:

  1. Боротьба Дедпула зі спецназом за допомоги скелету Росомахи – і задум і реалізація дуже класні – показний брак поваги до померлого героя (до того ж цілком справедливий).
  2. Подорож Дедпула в просторі і в часі під пісню Power of Love – відсилання до фільму “Назад в майбутнє”, де вона була головним хітом.
  3. Повернення Росомахи у виконанні Г’ю Джекмана на екрани – Росомаха воскрес! Воїстину воскрес!
  4. Битва між Дедпулом і Росомахою, де жоден супергерой не може вбити іншого, а отже вона є надзвичайно кумедною, видовищною і безглуздою.
  5. Натовп Дедпулів різних мастей і ґатунків – цікаво було подивитися наскільки багатою є фантазія авторів (ок, але могло бути значно краще).
  6. Ще декілька дрібненьких жартів, як от камео Генрі Кавілла у образі Кавіллріна, епізод з Крісом Евансом і т.і.
Читати:  Серіал "Білий лотос / The White Lotus". 1-й сезон

Через що не треба дивитися?

Але такий самий список (якщо не довше), можна скласти з відвертих жалюгідностей:

  1. Персонаж Парадокс – наскільки безглуздо виглядає пафосне ім’я Парадокс в застосунку до відверто посереднього персонажа.
  2. Його керівничка – ось це ніяке створіння керує чимсь там суперважливим? Розбігся і повірив.
  3. Дедпул з перукою в сльозогінних сценах з друзями – ну не вміє Раян Рейнольдс в традиційні цінності.
  4. Безкінечні розмови для пояснення що відбувається і чого очікувати далі – глядачеві треба постійно розжовувати мотивацію персонажів, інакше картина перетворюється на хаотичну біганину туди-сюди. Хоча б робили це цікаво.
  5. Каша з супергероїв – одночасна присутність цілої купи суперможливостей знецінює їх усі. Абсолютно неможливо зрозуміти хто і завдяки чому має перевагу в цій битві.
  6. Фінальна сцена – навіть коли залишились лічені секунди треба як слід розважити глядача дотепними жартами і пофіг на сюжет.

Це лише мої враження

Я розумію, що моя негативна думка про фільм “Дедпул і Росомаха” немає широкої підтримки в масах. Не тільки глядач пішов віддавати свої гривні та бакси, щоб подивитися цю картину, але й критики переважною більшістю голосів сказали “гарне кіно”. Споживачі маскультури, звісно, не є головним критерієм якості фільму, але коли до них долучаються професійні кінооглядачі, то ситуація вже інша.

Можливо, більшість з них оцінювала фільм не просто як фільм, а як саме марвелівський фільм, і не висувала надмірних вимог до нього. Це справедливий підхід, якщо ти розумієш аудиторію, для якої створена картина. Я ж фільми дивлюся без особливого фанатизму. Мені байдуже на передісторії, аудиторії, нюанси створення та вкладені гроші. Кіно повинно бути логічним, послідовним і добре розважати без тритижневих інтенсивних курсів підготовки.

Тут я можу погодитись тільки з пунктом “розважати”. Воно це робить. З надмірним ентузіазмом і дуже хаотично, але робить. Якщо вас не відлякує загальна відстійна канва і ви здатні не відчувати її гнилого запаху, то наявні жарти разом з класними спецефектами дозволять вам отримати від фільму задоволення. Я ж більшу частину фільму “Дедпул і Росомаха” просто мучився, очікуючи коли це все закінчиться.

Висновок – високобюджетний відстій з елементами чорного гумору

Фільм “Дедпул і Росомаха” – традиційне супергеройське кіно з популярними персонажами. Автори фільму витратили великі гроші на гучні акторські імена та вражаючі спецефекти, традиційно зекономивши на нормальному сценарії та режисурі. Дивитися можна, якщо дуже хочеться, але краще подивитися нарізку найкращих моментів, а не марнувати дві години свого цінного часу.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *