Актори: Білл Скашгорд, Джош Бролін, Джуліан Деннісон, Едді Марсан, Зазі Бітц, Каран Соні, Метт Деймон, Морена Баккарін, Раян Рейнольдс, Террі Крюс, Ті Джей Міллер,
Країна: США,
Тривалість: 1 год. 59 хв.
Кошторис: $ 110 000 000
Касові збори: $ 785 896 632
Рейтинг IMDB: 7,6 / 10

Фільм “Дедпул 2” (англ. “Deadpool 2”) — це американський супергеройський фільм режисера Девіда Літча, який з’явився на екранах у 2018 році. Це продовження популярного фільму “Дедпул” 2016 року, створеного на основі коміксів Марвел про однойменного персонажа. Фільм поєднує в собі елементи бойовика, чорної комедії та фантастики. Головні ролі виконали Раян Рейнольдс (Вейд Вілсон/Дедпул), Джош Бролін (Кейбл), Морена Баккарін (Ванесса), Джуліан Деннісон (Вогняний Кулак) та Зазі Бітц (Доміно). Стрічка вийшла у широкий прокат 15 травня 2018 року.

Короткий опис сюжету

Сюжет фільму “Дедпул 2” продовжує історію найманця Вейда Вілсона, відомого як Дедпул. Цього разу він намагається знайти сенс життя після особистої трагедії. У своїх пошуках Дедпул стикається з Кейблом — солдатом з майбутнього, який прибув у наш час, щоб зупинити небезпечного підлітка на ім’я Рассел. Той володіє надзвичайними вогняними здібностями і невеличким інтелектом. Усвідомлюючи, що самотужки не впоратися, Дедпул формує команду мутантів під назвою “Сила Ікс” (бо до “Людей Ікс” його не беруть), до якої входять Доміно та інші нетрадиційні герої. Їхня місія полягає не лише в порятунку Рассела, але й у боротьбі з власними тарганами.

Створення фільму

Після того, як перший фільм “Дедпул” став справжнім хітом і приніс своїм творцям величезні прибутки, продовження було неминучим. Оригінальний режисер, Тім Міллер, вимушений був покинути проект через творчі розбіжності з головною зіркою Райаном Рейнольдсом, який не тільки зіграв головну роль, але й активно брав участь у створенні сценарію. На його місце запросили Девіда Літча, відомого своїми роботами над такими бойовиками, як “Джон Уік“. Це був свого роду ризик, але Літч одразу зрозумів, що від нього очікують, і привніс у фільм нове бачення, яке зберегло унікальність франшизи.

Райан Рейнольдс є великим фанатом “Джона Віка”, тому посумувавши за відходом Міллера швиденько підтримав кандидатуру Літча, вважаючи, що він зможе зробити щось особливе з цим проектом. На щастя для Рейнольдса Літч не тільки зміг зберегти специфічний гумор Дедпула, але й привніс у фільм свою характерну стилістику, роблячи бойові сцени ще більш динамічними та вражаючими.

Бюджет фільму складав 110 мільйонів доларів, що для сучасного кінематографа є відносно невеликими коштами, проте прибуток був фантастичним! У світовому прокаті фільм “Дедпул 2” зібрав 785,8 мільйона доларів, перевершивши свого попередника і ставши найкасовішим фільмом в серії про Людей Ікс на той час. Непогано, як для спін-оффу.

Аналіз сюжету

Сюжет фільму “Дедпул 2” розгортається навколо особистої трагедії Вейда Вілсона, який намагається знайти новий сенс життя після втрати своєї коханої Ванесси. Знаходить його він в підлітку на ім’я Рассел, також відомого як Вогняний Кулак. Рассел потрапляє до притулку, в якому мутантів намагається на шлях істинний, і люто ненавидить його директора. Завдяки сюжетним переплетінням Дедпул розуміє, що Рассел уособлює його сина, якого він ніколи не мав, і він не може дозволити собі втратити ще й цю сповнену люті дитину.

Читати:  Я, «Побєда» і Берлін

Головним антагоністом стає Кейбл — солдат з майбутнього, роль якого виконав Джош Бролін. Його персонаж прибув з майбутнього, щоб вбити Рассела, дії якого можуть спричинити катастрофічні події. Боротьба Кейбла з Дедпулом проходить не за класичним каноном, бо там все теж виявляється не так однозначно. Бо супергерої супергероями, а традиційні сімейні цінності понад усе!

Натомість все дуже однозначно (якщо примружитись, то можна навіть побачити краї картону, з якого його вирізали) з Расселом. На початку він виглядає стереотипним бунтівним підлітком, а наприкінці він так само стереотипно змінюється на краще.

Загалом сюжет фільму “Дедпул 2” розвивається весело і динамічно, але ось ця нарочита серйозність частково псує враження. На щастя характерні для Дедпула іронія та самоіронія, дозволяють все ж таки насолоджуватися екшеном та чорним гумором, не вдаючись у занадто серйозні роздуми.

Акторська гра

Головну роль, як і в першому фільмі, виконав Раян Рейнольдс. Його Дедпул — це комбінація харизми, іронії і брутального гумору, яка робить персонажа впізнаваним і унікальним. Рейнольдс чудово передає внутрішні переживання героя, навіть під маскою, що приховує його обличчя. Актор настільки злився з роллю, що важко уявити когось іншого на його місці.

Що стосується Джоша Броліна, то його Кейбл вийшов доволі стереотипним персонажем з майбутнього, що повертається, аби виправити помилки минулого. Бролін зіграв нормально, хоча його герой виглядає менш харизматично, ніж у фільмі “Месники”, де він грає Таноса. Однак йому схоже вдалося непогано порозумітися із Рейнольдсом – взаємодія з Дедпулом додає фільму “Дедпул 2” динаміки і цікавості.

Морена Баккарін знову повертається до ролі Ванесси, і хоча її персонаж займає менше екранного часу, ніж в першому фільмі, вона все ще залишається важливим елементом історії. Її стосунки з Вейдом є серцевиною його мотивації і додають людяності у весь хаос, що відбувається навколо.

Окремо варто відзначити Джуліана Деннісона, який зіграв Рассела. Його персонаж — типовий підліток, що намагається знайти своє місце в світі. Хоча його мотивація здається трохи поверхневою, актор зумів передати емоційний конфлікт свого героя і його прагнення до змін. Щоправда, поки що це тільки рівень супергеройських фільмів, де виняткова акторська гра ніколи не була головним критерієм, тож подивимось, як буде розвиватися його кар’єра.

Зазі Бітц в ролі Доміно також залишає приємне враження. Її персонаж — жінка з неймовірною удачею, що стає важливим союзником Дедпула. Ситуації з її персонажем настільки кумедні, що на завжди зрозуміло чи є в яскравості персонажа заслуга самої акторки. Та все ж, здається, саме Бітц зуміла додати персонажу шарму і впевненості, що робить Доміно такою яскравою.

Режисура та спецефекти

Девід Літч відомий своїм вмінням знімати динамічні бойові сцени, і це добре видно в фільмі “Дедпул 2”. Він зберіг усе те, що глядачам подобалося в першій частині, але при цьому додав своїх елементів, які зробили фільм ще більш класним. Бойові сцени виглядають ефектно, хоча це й і не “Джон Уік”. Мені дуже сподобався його гумористичний бойовик, знятий в схожому ключі, але без всіх цих надзвичайних здібностей “Швидкісний поїзд“. Нажаль цей фільм не дуже зайшов глядачеві і прибутку майже не приніс. Ще гірше прокотився новий фільм Літча “Каскадер” з Раяном Ґослінґом.

Читати:  Дедпул і Росомаха / Deadpool and Wolverine

Для фільму з бюджетом 110 мільйонів доларів, фільм “Дедпул 2” не особливо вражає якістю своїх візуальних ефектів. Вони є, їх багато, навіть задіяний повністю створений на комп’ютері персонаж Джаггернаут. Але тут немає якоїсь особливої новизни і від цих спецефектів дух не перехоплює. Значно цікавіше було дивитися на справжні каскадерські трюки в фільмі “Каскадер“.

Мабуть, найцікавішим моментом є анімована маска Дедпула. Команда спеціалістів з Weta Digital працювала над анімацією маски Дедпула, щоб передати емоції навіть через закрите обличчя. Раян Рейнольдс проводив зйомки кожної сцени без маски, щоб аніматори могли створити максимально реалістичний вигляд.

Цікаві факти

1. Одним з цікавих моментів є камео Бреда Пітта в ролі Ванішера — персонажа, який з’являється на екрані лише на кілька секунд. Раян Рейнольдс просто написав листа Пітту з проханням взяти участь у фільмі, і той погодився. В подібній ролі невидимого персонажа Бред Пітт нібито з’являється також в фільмі “Уявні друзі”. Але там це був такий жарт, з натяком на “Дедпул 2” – в самому фільмі Бреда Пітта ми так і не побачили.
  2. Інше прикольне камео належить Метту Деймону, який з’являється у сцені з монологом про туалетний папір. Історія його появи в фільмі схожа на попередню історію. Рейнольдс і Деймон були на вечірці, і Рейнольдс просто розповів йому про ідею сцени, яка Деймону дуже сподобалася. Це зовсім не дивує, якщо згадати численні камео Метта Деймона в “Месниках”.
  3. Джош Бролін, який зіграв Кейбла, спочатку не був першим вибором для цієї ролі. На цю роль претендував Дольф Лундгрен, і він навіть поділився концепт-артом свого персонажа в соціальних мережах. Однак Бролін в кінцевому підсумку отримав роль і … в деяких сценах виглядає зовсім, як Дольф Лундгрен.
  4. Через звинувачення Ті Джей Міллера (Горностай) у сексуальних домаганнях та булінгу на знімальному майданчику, Райан Рейнольдс заявив, що актор не буде запрошений до участі в наступних фільмах франшизи.

Висновок

Фільм “Дедпул 2” вдало поєднує бойовик, комедію і супергеройську історію в одному проекті. Девід Літч створив фільм, який не тільки розважає, але й злегка торкається важливих тем. Раян Рейнольдс виблискує на тлі купи супергероїв меншого масштабу. Хоча сюжет часом здається поверхневим, а деякі персонажі стереотипними, це не заважає насолоджуватися переглядом, бо це ж супергеройське кіно, а не Шекспір. Тож якщо ви шукаєте веселий бойовик на вечір з жартами на межі дозволеного і яскравими персонажами, то “Дедпул 2” — це те, що вам потрібно.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *