Страйк сценаристів в США

2-го травня почався страйк, який вже зупинив виробництво частини американських шоу, серіалів та фільмів. Глядача передусім цікавить, коли він знову зможе побачити улюблених героїв на екрані. Подробиці страйку в далеких штатах його не сильно цікавлять. Натомість, боротьба між сценаристами і продюсерами впливає не тільки на час виходу чергової серії. Там піднято дуже багато важливих і цікавих питань.

Отже, страйк почала профспілка Гільдія Сценаристів Америки (Writers Guild of America (WGA)). Вона налічує 11500 членів і 97.85% з них проголосувало за страйк. Опонентом сценаристів виступають продюсери, представлені профспілкою Альянс Кіно і Телепродюсерів (Alliance of Motion Picture and Television  (AMPTP)).

Чому взагалі виникла дана ситуація?

Передусім через потужний розвиток стрімінгових сервісів компаній Netflix, Apple, Amazon, Disney, Discovery-Warner, NBC, Paramount, а також вражаючі досягнення штучного інтелекту (ШІ) в області написання текстів. Нинішня умова між сценаристами і продюсерами була підписана в 2020 році без врахування нових реалій. Це призвело до зловживань з боку виробників по відношенню до сценаристів. За відсутності чіткої регуляції в стосунку до стрімінгових сервісів, виробники скористалися можливістю платити так мало, як тільки можна, а ШІ стали використовувати для заміни сценаристів.

Подібні ситуації виникають з появою будь-якої нової технології, використання якої на той момент не є регульованим. Згадайте боротьбу за права працівників в часи індустріальної революції. Зараз відбуваються ті ж самі процеси, жадібність виробників залишилася, а змінилися лише технології. Отже, сценаристи постійно вимушені боротися за адекватну зарплатню і чесні умови праці. Перший їхній страйк відбувся в 1960 році – сценаристи вибороли право на роялті за покази фільмів по телебаченню. Другий – в 1973 – вирішував проблему вже з кабельним тб. Страйк 1981-го року виник через широке розповсюдження фільмів на відеокасетах. Попередній страйк відбувся в 2007 році і тривав 100 днів. Тоді боролися за роялті від продажів ДВД дисків і показів в інтернеті. Цікавим наслідком того страйку було те, що над сценарієм до фільму “Квант милосердя” після початку страйку довелося працювати режисеру Марку Фостеру і актору Деніелу Крейґу, оскільки вони не могли найняти сценариста, а тільки режисеру і актору дозволялося працювати над сценами.

Які конкретні проблеми призвели до страйку?

Попередня домовленість 2020 року між сценаристами і продюсерами на практиці покривала тільки працю на тв і не торкалася стрімінгових сервісів. В результаті сценаристи, які працюють на шоу Стівена Колбера (CBS), отримували меншу зарплатню, ніж ті, що працюють на шоу Джона Стюарта (Apple+). Останнім треба було домовлятися з компаніями самостійно – це, очевидно, менш виграшна позиція, оскільки тут працівники не мають захисту потужної профспілки.

Читати:  Стисло про фільми і серіали. Частина 1.

За майже десять років кількість сценаристів, що працює на мінімальну зарплатню, збільшилась на 16% і досягла 49%. Сюди входять всі професії, якимось чином задіяні в написанні сценаріїв. Якщо подивитись тільки на сценаристів, то на мінімалку працюють майже всі: 98% (+12%). При цьому сценаристи на стрімінгових сервісах мають майже вдвічі коротші контракти в порівнянні з тб шоу, а шоуранери працюють практично стільки ж. Тобто сценаристам, не захищених домовленістю про тб, доводиться працювати вдвічі швидше.

Сценаристи стали трактуватися, як ресурс для написання сценаріїв, а не як професіонали, яким треба розвиватися. Нинішні сценаристи часто не мають доступу до процесу зйомок. Їхня праця обмежена написанням початкового сценарію, а далі їх викидають з проекту. Це також негативно впливає на якість продукту, оскільки дуже часто потрібно вносити правки в сцени під час зйомок, а сценаристів на майданчику вже немає. Часто така праця в подається, як можливість розвитку для молодих сценаристів і оплачується мінімально або взагалі не оплачується. До того ж, навіть після формального закриття етапу написання сценарію від сценаристів часто вимагають численних безплатних переробок, збільшуючи час праці і де-факто зменшуючи потижневу оплату.

І все це відбувається на фоні прибутків компаній, що постійно зростають, і шалених премій топ-менеджерів. Подібні сюжети зовсім не унікальні для кіноіндустрії. Згадайте ставлення до своїх працівників однієї з найуспішніших компаній світу Amazon, або нелюдське трактування працівників “геніальним” Ілоном Маском.

Які вимоги висувають сценаристи?

Перша серія вимог скерована на забезпечення нормальних умов праці і гарантій стабільного заробітку, щоб сценаристи могли спокійно працювати і планувати своє майбутнє. Конкретно вони вимагають збільшення роялті від показів на стрімінгових сервісах. Зовсім несправедливо, коли повторні покази на тб регулярно приносять авторам чималі гроші, а такі ж самі покази на стрімінгових сервісах не приносять майже нічого. Також вимагається встановлення мінімальної кількості сценаристів на проекті і мінімального часу праці на проекті. Це потрібно, щоб продюсери не могли звільнити сценариста в будь-який момент, і щоб гарантувати наявність сценариста під час всього часу тривання проекту.

Друга серія вимог стосується контролю над штучним інтелектом. Головна позиція полягає в тому, що ШІ повинен використовуватись тільки, як інструмент сценаристів, а не заміна самих сценаристів. Написання сценарію і будь-якої історії – праця творча. ШІ натомість може писати тільки такі сценарії, яких його навчили. Він може вибрати найкращих з доступних сюжетних ходів, але не зможе придумати новий хід. До того ж відкритим питанням залишається компенсація сценаристам за використання їхніх сценаріїв для навчання ШІ. Адже, як і будь-яка інша машина ШІ потребує вихідного матеріалу, з якого вона отримає необхідні знання. В даному випадку це сценарії написані тисячами сценаристів. Хто і як заплатить їм за використання виробленого ними продукту? Гільдія продюсерів на це запропонувала щорічно обговорювати використання ШІ так, ніби це питання майбутнього, а не гостра проблема сьогодення.

Читати:  Чи буде у фільму "Ілюзія безпеки" продовження?

Якою є реакція продюсерів?

Оскільки справа вже дійшла до страйку, то можна зрозуміти, що продюсери не поспішають приставати на вимоги сценаристів. Загальний тон можна описати словами “змиріться”. А президент Гільдії продюсерів Керол Ломбардіні взагалі заявила, що “сценаристи щасливі, коли мають тимчасовий контракт”. Мовляв, їм вже і без того пощастило працювати в Голлівуді і отримувати те, що мають. Нехай радіють і не виступають.

Чи можуть незалежні сценаристи працювати над фільмами?

Оскільки страйк відбувається з ініціативи профспілки сценаристів, то формально розповсюджується він тільки на працівників цієї профспілки. Але вона вже повідомила, що будь-який сценарист не-член профспілки, який буде працювати під час страйку з профспілкою продюсерів, в майбутньому ніколи не стане членом профспілки сценаристів. Тобто у такого сценариста з’явиться дуже потужний ворог і йому буде закрита дорога до всіх найбільших кіновиробників. До того ж багато інших профспілок підтримує або співчуває сценаристам і це створює певний моральний тиск на тих, хто виступає проти. Всього поза спілками залишається близько 6% працівників.

Цікаво, що страйк підтримала новостворена профспілка сценаристів України. І це цілком в інтересах українських працівників кіноіндустрії. У нас права сценаристів і решти найманих працівників захищені ще менше, ніж в штатах.

Які шоу постраждали від страйку?

Найшвидше негативний ефект страйку відчули на собі глядачі різноманітних політично-гумористичних шоу. Негайно після оголошення страйку з екранів зникли Джиммі Кіммел, Стівен Колбер, Джиммі Феллон та інші популярні ведучі. Замість нових випусків з обговоренням актуальних подій глядачі вимушені дивитися повтори старих передач. Також передчасно закінчився 48-й сезон комедійного шоу “Суботнього вечора в прямому ефірі” (Saturday Night Live (SNL)).

Щодо серіалів, то відомо, що припинено працю над другим сезоном “Останніх з нас“. Шоуранер серіалу Крейг Мезін особисто бере участь в страйку, оскільки його посада поєднує в собі посади сценариста, виконавчого продюсера і редактора. Також відкладається праця над другим сезоном серіалу “Поділ” і тепер невідомо чи побачимо ми його навіть в 2024 році. А от нові сезони серіалів “Дім дракона” та “Володар перснів: Персні влади” будуть дозняті без сценаристів, оскільки сценарії до них було написано задовго до початку страйку.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *