Позбавляти громадянства за підтримку війни РФ проти України

Приблизно з такими заголовками вийшло безліч новин про події в Латвії. Мовляв підтримуєш війну РФ проти України – залишаєшся без латвійського громадянства. У нас ідея була миттєво підхоплена, як дієвий інструмент проти прихильників «руського мира». Напевно було б класно не мати подібних осіб серед співгромадян, але є нюанс. 

По-перше, конституція України не передбачає подібного механізму. 

 

По-друге, існує чисто практичне питання – що ми будемо робити з позбавленими громадянами особами? Вивозити в РФ? Якось іще ізолювати? Чи дозволити жити як раніше, тільки тепер з можливістю руйнувати Україну зсередини офіційно, бо негромадяни?

 

По-третє, вся латвійська ініціатива спрямована на осіб, що окрім латвійського мають і інше громадянство, тобто завжди можуть розраховувати на захист своєї іншої «батьківщини». 

 

У нас же про це й мови немає. Питання подвійного громадянства досі не урегулювано і просто так створювати осіб без громадянства було б собі дорожче. А потенційні негромадяни скоріш за все тяжіли б до громадянства російського. Нам точно треба своїми  руками штовхати їх в руки РФ, що і без нашої допомоги охоче роздає російські паспорти українцям?

 

Нарешті, це абсолютно точно створило б додаткове напруження всередині країни. Тим, хто сумнівається (а таких нажаль у нас надалі багато) довелося б вибирати під страхом, що тебе позбавлять громадянства. І я не впевнений, що під примусом вони зроблять правильний вибір і не радикалізуються, завдаючи шкоди вже не тільки словами, але й справами. Сумніваюся, що наше суспільство готове до подібного випробування зараз.

 

Тож, як би не була приваблива ідея в теорії, на мою думку на практиці вона створила б більше проблем, ніж дала б користі. 

Читати:  Прозріння

 

А ви як вважаєте?

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *