Фільм “Робокоп”, корпорація “Боїнг” та польські фермери

Вперше за довгий час передивився оригінальний фільм “Робокоп”. В момент появи на екранах безстрашний, але людяний робот-поліціянт страшенно приваблював своєю фізичною невразливістю і вмінням карати тих злочинців, до яких не можуть дотягтися звичайні люди в поліцейській формі.

Іншим шокуючим моментом була презентація не гібрида машини і людини, а повністю автоматизованого робота, який через несправність алгоритму вбиває одного з працівників корпорації. Страшно було дивитись, як інженерна помилка призводить до людської смерті, і зовсім огидно було спостерігати за реакцією босів, для яких це смерть була лише прикрим інцидентом, який просто треба швиденько виправити і йти далі.

У фільмі ці події видаються перебільшеними і надмірно драматизованими для кіноефекту, але реальність насправді мало відрізняється від цієї шокуючої картини антиутопійного майбутнього.

Мені зразу згадалася свіжа історія з корпорацією “Боїнг”, про яку в деталях розповідав Джон Олівер в одній зі своїх останніх програм. Коротко суть в тому, що в 90-х роках у фірми змінилося правління, яке головною цінністю зробило кошт акції, а не якість продукції. Кожен працівник повинен був постійно думати про те, що він на своєму місці може зробити, щоб збільшити вартість компанії. Ну вони і думали.

І додумались до того, що кілька років тому, щоб не відставати від конкурентів випустили сирий лайнер 737 MAX. Замість нормальної розробки нового літака збільшеної потужності, як того вимагав ринок, “Боїнг” просто масштабував свою модель 737. Оскільки аеродинаміка не розуміється на ринковій необхідності і працює за своїми власними законами, то масштабований літак разом з розмірами отримав великий ризик падіння при зльоті. Щоб знизити цей ризик фірма допиляла дрібну деталь, яка повинна була відслідковувати і запобігати заваленню літака. Але ця деталь своєю чергою була дуже вразливою до середовища і легко виходила з ладу.

Читати:  Фільм "Щедрик"

В результаті через несправність цього стабілізаційного “покращення” у 2019 році 2 літаки 737 MAX впали при зльоті. Разом загинуло 346 людей. Як на це відреагувала корпорація “Боїнг”? Так само як корпорація в фільмі Робокоп. Не звернуло уваги.

В результаті в 2021 році в рамках судового позову через приховування технічних несправностей від регуляторів “Боїнг” заплатив 2.5 мільярда доларів штрафу. Але це ніяк не змінило підхід компанії до заробляння грошей і вже в січні цього року у лайнера 737 MAX 9 під час польоту випали двері в салоні з пасажирами.

І це тільки приклад однієї конкретної корпорації, де технічні несправності безпосередньо призводять до людських смертей. А скільки таких, що вбивають людей повільніше і непомітніше, але від того не змінюється сутність?

І щоб не склалося враження, що проблема тільки в корпораціях, то подивімось на польських фермерів, які заради власного фінансового добробуту відмовляються переходити на менш шкідливе для планети (і всіх нас) вироблення своєї продукції. В новинах фокусуються переважно на блокаді української агропродукції, виробництво якої ще більш шкідливе для людства, і мабуть, тому не приділяють достатньо уваги цьому моменту.

А в результаті ідеалізації фінансових пріоритетів як найвищої цінності зводить людські смерті до розряду “прикрих інцидентів”. Навіть якщо в результаті загинемо ми всі.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *