Порадник для українців в Польщі

Фонд “Український дім” разом з “Міжнародним центром розвитку міграційної політики” випустив безкоштовний “Довідник-порадник для громадян України в Республіці Польща”. Поки що доступна тільки паперова версія, яку можна відібрати в Українському домі в Варшаві, а згодом з’явиться ще й електронна.

Автори обіцяють інформацію про загальні питання, які виникають в українців, що опинилися або планують опинитися в Польщі: легалізація перебування на території Польщі, вирішення консульських справ, питання працевлаштування, медицина й охорона здоров’я, питання, пов’язані з житлом, освіта та інше.

З одного боку це добра новина, з іншого виникає ряд питань.

– Чому порадник з’явився тільки зараз?

Українці масово мешкають в Польщі навіть не від 2022 року, а значно раніше. Їм напевно придався б подібний посібник при переїзді. Якщо ж такий посібник і був раніше, то про це на сайті новини нічого немає.

– Чи не краще було б спочатку випустити електронну версію, яка була б доступна раніше за паперову, щоб зменшити час очікування?

Зрозуміло, що приготування електронної версії вимагає практично тієї праці, що й приготування паперової, але кілька тижнів напевно вдалося б зекономити.

– Чому порадник випускає створений мігрантами фонд, а не держава Україна?

Але тут все принаймні зрозуміло і послідовно. Про своїх громадян за кордоном держава згадує тільки коли можна на них підзаробити, а життєво важливі питання вирішуйте як-небудь самі. Врешті-решт, які ви українці, якщо втекли від міцних обіймів Батьківщини?/

– Як змусити українців користуватися цим порадником або будь-якою іншою важливою інформацією?

Хрін його знає. Трапляються випадки, коли людина сидить з простроченим паспортом і питає, як їй легально залишатися в Польщі. Замість того, щоб без проблем продовжити старий, поки він ще діяв, або замовити новий в ДП “Документ”. З новим мобілізаційним законом не кожен може скористатися цією опцією, але ДП “Документ” працює в Польщі з 2022 року – було вдосталь часу все зробити без проблем із законом. Підозрюю, що таким людям порадники не допоможуть.

Читати:  Український поет Богдан-Ігор Антонич

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *