Нова мобілізація і бронювання

Президент Зеленський повідомив, що Україна зараз створює військовий резерв, щоб “захисники мали змогу відновлювати сили“. Я так розумію, що це повинно вирішити питання ротації, яке давно назріло. Воїни з передової зараз можуть розраховувати лише на невеличкий відпочинок, а повноцінної заміни може і не бути. Тим більше, що ротація не закріплення в правових документах, інформація про неї засекречена, тож кому пощастить, а кому і ні. До того ж, це може бути не повна правда, оскільки нова мобілізація може стати попереджувальним заходом у відповідь на новий наступ терористичної організації Росія на Україну, про який останнім часом багато говорять.

Мережою ширяться тексти і відео з прикладами “дикої мобілізації”, коли повістки розносять працівники ЖКК, або коли повістки прикріпляють на двері замість щоб вручити особисто під підпис, як того вимагає закон. Декого навіть силою відвозять до дільниць. Юристи однозначно вказують на незаконність подібних дій, а користувачі соціальних мереж заперечують, що з відмовниками так і треба.

Мені було цікаво, чи змінилося щось в законодавстві в плані “бронювання” працівників від мобілізації.

З кількох джерел маю таку картину. В листопаді увійшов в дію закон №2732 “Про мобілізаційну підготовку і мобілізацію” щодо бронювання військовозобов’язаних на період мобілізації та на воєнний час. Він розширює список тих, хто може бути “заброньований”, тобто може отримати відстрочку від призову.

Бронюванню підлягають військовозобов’язані, які працюють:

1) в органах державної влади, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, у разі якщо це необхідно для забезпечення функціонування зазначених органів;

2) на підприємствах, в установах і організаціях, яким встановлено мобілізаційні завдання (замовлення), у разі якщо це необхідно для виконання встановлених мобілізаційних завдань (замовлень);

3) на підприємствах, в установах і організаціях, які здійснюють виробництво товарів, виконання робіт і надання послуг, необхідних для забезпечення потреб Збройних Сил України, інших військових формувань;

4) на підприємствах, в установах і організаціях, які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період. Критерії та порядок, за якими здійснюється визначення підприємств, установ і організацій, які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період, встановлюються Кабінетом Міністрів України.

https://jurliga.ligazakon.net/news/215715_nabuv-chinnost-zakon-shchodo-bronyuvannya-vyskovozobovyazanikh

В четвертому пункті міститься розмите формулювання “організації, які є критично важливими для функціонування економіки”, але саме воно дає надію пересічному українцю скористатися з “броні”, якщо він не працює на ЗСУ безпосередньо. Воно про все і ні про що. Будь-яку організацію, що платить податки можна за бажання назвати критично важливою для економіки, а якщо чітких критеріїв немає, то все залежатиме від того, хто буде видавати організації відповідне посвідчення. Вітаю, корупціє! Давно не бачились.

Читати:  Чому українські патріоти переходили на бік більшовиків

На розробку критеріїв президент виділив уряду два місяці, хоча сам закон набуває чинності наступного дня після офіційного опублікування. Тобто закон є, але виконати його неможливо, бо немає критеріїв “критичної важливості для економіки”. Я щиро не розумію навіщо приймати такі закони. Уявіть, що ви кажете своїй дитині, що вона зможе отримати підвищені кишенькові за гарні оцінки, але не уточнюєте, які саме оцінки ви вважаєте гарними. Вона старається, вчиться, а ви так нічого і не підвищили, бо дотепер розмірковуєте над оцінкою “3+” – вона гарна чи ні? Сумніваюся, що після такого ваші стосунки з дитиною будуть розвиватися в правильному напрямку. А тут влада зробила те ж саме з цілою країною – вона дозволила бронювати працівників, але дотепер вирішує, як їх визначати. Два місяці минуло, а затвердженого списку так досі і немає.

Останнє, що я знайшов на цю тему, це список критеріїв для “організації, яка є критично важливими для функціонування економіки”. Ось такий:

Для того, щоб потрапити до переліку критично важливих і отримати право на бронювання співробітників, підприємство має відповідати трьом або більше критеріям зі списку:

  • Сплатити понад €375 000 податків, зборів, платежів до держбюджету протягом останнього календарного кварталу.
  • Сума надходжень в іноземній валюті (крім кредитів і позик) за останній календарний квартал має перевищувати €8 млн.
  • Мати стратегічне значення для економіки й безпеки держави.
  • Мати важливе значення для галузі національної економіки чи забезпечення потреб територіальної громади. Його визначають уповноважені органи державної влади.
  • Не мати заборгованостей зі сплати ЄСВ.
  • Середня місячна зарплата застрахованих осіб-працівників має бути не менше середньої заробітної плати по регіону.
https://dou.ua/lenta/interviews/head-of-it-ukraine-on-challenges-2023/

Але до нього ще обговорюється

Що будуть бронювати керівників компаній та заступників, навіть якщо вони мають дефіцитну військово-облікову спеціальність. Є пункт про те, що підприємство має бути резидентом Дія City — він також обговорюється.

https://dou.ua/lenta/interviews/head-of-it-ukraine-on-challenges-2023/

М’яко кажучи, звучить не дуже переконливо. Критерій за кількістю сплачених податків, дає шанс тільки великим фірмам, а згадка про “керівників компаній та заступників” – вже зовсім непристойна в наших умовах. Всі люди рівні, але є рівніші за інших.

Читати:  Росія як де-чортзнащо-атор

Навіть коли ці критерії нарешті ухвалять і на повну запрацює бюрократична машина з подання внесків, їхнього аналізу, донесення додаткових паперів, схвалення або несхвалення, все це потребуватиме стільки часу, що пересічний українець може спокійно забути про цю “бронь” принаймні на кілька місяців, якщо не на завжди.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *