Книга “Ілюзія безпеки” краща за фільм?

Фільм “Ілюзія безпеки” або “Залиш світ позаду” (дослівний переклад Leave the world behind) було цікаво дивитись, але кінцівка все зіпсувала. Водночас однойменна книга Румаана Алама отримала дуже схвальні відгуки, отже можна припустити, що первісний задум був насправді цікавий, а неоднозначне враження від фільму — “заслуга” його режисера Сем Есмейла. Знайдені в інтернеті подробиці підтверджують цю гіпотезу.

Режисер Сем Есмейл взяв книгу за основу і переосмислив її в фільмі так, як він бачив: “Я не прихильник копіювання книги. Я хотів створити окремий твір, щоб ви могли читати книгу, дивитися фільм і одне не зіпсувало б інше, що було ніби дві окремі частини та дві різні інтерпретації однієї історії”.

В результаті фільмове напруження суттєво перевищує книжкове. В той час, як у фільмі ми бачимо танкер, що врізається в берег, літаки що падають на землю, самокеровані машини, що врізаються одна в одну, у книжці все значно тонше. Залякування на письмі обмежується вимиканням електрики, несподіваною хворобою та пронизливим шумом — все це також є і у фільмі. Але, погодьтесь, коли з вами стаються такі дрібниці, як нестача електрики чи незрозумілий шум, ви будете реагувати інакше, ніж якщо в вас на пляжі врізається величезний танкер.

У мене нестикування жахливих подій і неадекватно спокійної поведінки викликало велике питання, а виявляється Сем Есмейл просто додати трохи справжнього терору. Митець на то і митець, щоб мати власне бачення, але на мій смак воно є доволі абсурдним.

Одночасно з тим, автор книги Румаан Алам залишився задоволеним працею Есмейла: “У книзі сказано, що ця річ відбувається, і ця річ відбувається, і вони не об’єднуються разом в одне пояснення. Ні в одній із версій немає фактичного пояснення. Різниця в тому, що я маю можливість дражнити читача іншим способом, ніж Сем здатний дражнити аудиторію… коли я дивлюся фільм, я бачу твір, який так само прагне вразити свою аудиторію. як моя книга вразила своїх читачів. Мені здається, що адаптація дуже добре відповідає тому, чого я намагався досягти”.

Читати:  Хто є прототипом Майлза Брона зі "Скляної цибулі"?

Отже, можливо, проблема не в режисері, а в книзі. А може і не в книзі, а в мені. Хоча, судячи з рейтингу фільму на IMDb в 6.5 балів, не один я скептично поставився до цього фільму.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *