Каховська дамба

Вчора росіяни підірвали Каховську дамбу, спричинивши масштабне затоплення півдня України. Російські фашисти панічно бояться українського контрнаступу і підривають дамбу, щоб зашкодити просуванню сил ЗСУ. Україна регулярно попереджала про подібний сценарій і просила направити міжнародних спостерігачів, щоб уникнути катастрофи. Тоді світові було байдуже, а от зараз, коли трагедія вже сталася, у них раптом підвищився рівень занепокоєності. Але попри очевидність дій рашистів і попри те, що цей сценарій обговорювався ще в минулому році, світ ніяк не може зрозуміти хто ж це зробив. Давайте їм в цьому допоможемо.

20 жовтня 2022 року президент України Володимир Зеленський заявляє, що росіяни замінували Каховську дамбу, яку вони повністю контролюють, і готуються здійснити теракт під чужим прапором: “Росія свідомо створює підґрунтя для масштабної катастрофи на півдні України. Ми маємо інформацію, що російські терористи замінували дамбу й агрегати Каховської гідроелектростанції. Українських працівників викинули з Каховської станції – там тільки російські громадяни. Вони повністю контролюють станцію. Треба негайно діяти, щоб Росія не мала змоги реалізувати цю катастрофу”, – сказав він. Він закликав направити міжнародну спостережну місію на Каховську ГЕС, повернути туди український персонал і забезпечити негайне й професійне розмінування агрегатів і дамби.” – пише “Українська Правда”.

21 жовтня 2022 року BBC News Україна задається питанням “Чим загрожує підрив дамби Каховської ГЕС?” і уточнює, що навіть західні експерти згодні з тим, що росіяни планують це зробити.

6 листопада 2022 року росіяни заявили, що українська ракета влучила в шлюз дамби. Ракету за твердженням росіян випустили, звичайно, з установки HIMARS.

12 листопада 2022 року компанія Maxar Technologies опублікувала знімки пошкодженої дамби. В коментарі зазначалось, що росіяни пошкодили дамбу, щоб запобігти українському наступу.

Читати:  Помер актор та військовий Василь Кухарський

14 лютого 2023 року прем’єр-міністр України Денис Шмигаль закликає цивілізований світ не мовчати і звернути увагу на Каховську ГЕС. Він говорить, що на Росію треба чинити тиск, щоб вона відремонтувала пошкоджені споруди і закрила відкриті шлюзи, інакше півдню України загрожує екологічна катастрофа.

22 березня 2023 року “Факти” розмірковують чи наважаться росіяни вдарити по українських ГЕС. Якщо ДніпроГЕС в Запоріжжі поки що витримує удари росіян, які у грудні 2022 року завдали масованого удари по ній, то Каховська ГЕС відносно легко може бути зруйнована, оскільки вже довгий час знаходиться в незадовільному стані.

Здається, з перебігу подій цілком зрозуміло, що Україна намагалась не допустити руйнації Каховської ГЕС, яку повністю контролює Росія. І тим не менш, дехто надалі знаходиться в домику і потребує додаткових доказів. Як от прем’єр Великобританії Ріші Сунак: “Росія досягне “нового дна”, якщо з’ясується, що Москва несе відповідальність за руйнування критично важливої дамби”. Якщо йому до сих пір не було зрозуміло, хто винен, то може йому треба запитати саму Росію – раптом вона його переконає, що це Україна сама напала на свою ГЕС, спричинила гуманітарну і екологічну катастрофу і все для того, щоб звинуватити Росію, яка мирно окупувала землі України і мирно вбила десятки тисяч її мешканців. Він же серйозно розглядає подібний сценарій, правда? Інакше навіщо сумніватися в тому, хто насправді це зробив?

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *