Блокада на кордоні з Польщею та ціна на пшеницю

Польські фермери вже кілька днів блокують кордон з Україною нібито через низькі ціни на українське дешеве зерно, які вбивають польське фермерство. Мовляв, “транспортний безвіз” з ЄС відкрив необмежений доступ українських сільгосппродуктів до польського ринку, і тепер польські фермери програють конкуренцію українцям. Раніше я вже писав, що блокада кордону з Україною немає сенсу, оскільки в цій ситуації всі карти в руках уряду Польщі та ЄС, а Україна не може нічого зробити, щоб змінити ситуацію. А тепер давайте подивимось чи взагалі є підстави звинувачувати Україну.

Ціни на пшеницю в Польщі

Польськи фермери говорять, що ціни сильно впали, але відносно чого? Ціни зросли після початку повномасштабної агресії росії проти України до 1650 злотих за тонну, і українські ціни, насправді, є нижчими в порівнянні з цими максимальним цінами. Але чи чесно рівнятись на найбільші в історії ціни? Чи не правильніше взяти за точку відношення середні ціни на пшеницю в Польщі в 2021 році (близько 1000 злотих за тонну)? Правильніше, але не вигідно, бо вони, якраз, суттєво не відрізняються – нема проти чого протестувати. Звісно, приємно сподіватися надприбутків від надмірно вирослих цін, але який розумний бізнесмен буде таке робити? Та припустимо, що польський бізнес має свою унікальну особливість не зрозумілу простим смертним, і подивимось який вплив Україна має на цю ситуацію. А точніше спробуємо відповісти на питання

Чи до зниження цін на пшеницю в Польщі причетне українське “дешеве” зерно? Відповідь вас здивує.

Ні, тому що ринок пшениці є глобальним і ціни на ньому формуються найбільшими світовими продавцями. Ціни на польське зерно мають такий же тренд до зниження, як і світові ціни на зерно. Звинувачувати Україну в їх зниженні – це значить суттєво перебільшувати наш вплив на світовий ринок та суттєво недооцінювати вплив інших гравців, серед яких найбільшим, ви мабуть вже здогадалися, є росія.

Читати:  Єдині оптимістичні новини

Росія, яка за останній рік завалила ринок найдешевшою на світі пшеницею, збивши ціни на зерно в Парижі, в Індії та в Польщі. Збивши їх усюди, де існує ринок продажу пшениці. Мені здається малоймовірним, що блокада українського кордону змусить росію продавати менше і дорожче. Яким же буде здивування польських фермерів, коли після кількох місяців блокади виявиться, що ціни на пшеницю не тільки не зросли, а, навпаки, продовжують знижуватись.

Російська рука в Польщі

Насправді, здивування у протестувальників не буде. Принаймні частина їх знає, що ціни не виростуть, тому що вони свідомо грають на боці росії. Я кажу про проросійську партію “Конфедерація”, яка виступає за вихід Польщі з ЄС, зближення з росією та активно підтримує протести. Політики “Конфедерації” свідомо нагнітають обстановку безпідставно звинувачуючи Україну в тому, до чого вона не причетна. При цьому в черговий раз згадуються всі можливі провини України, лунають звинувачення в націоналізмі та малюється образ України, як дикунів зі сходу, які заважають мирному співіснуванню Польщі з великою росією.

Маємо тут стару як світ російську тактику – спочатку використовувати свій величезний вплив на створення напруженої ситуації, а потім самій або голосами своїх закордонних холуїв звинувачувати в напруженні тих, кого їй вигідно. В ситуації з блокадою польського кордону росія спочатку зробила все можливе, щоб збити ціни на пшеницю по всьому світу, а потім скерувала злість поляків на Україну руками корисних ідіотів з “Агроунії” та холуїв на зарплатні з “Конфедерації” при повному самоусуненні польського уряду “Права і Справедливості” від вирішення проблеми.

Злочинця викрито – це росія

Коли я намагався зрозуміти навіщо польським фермерам блокувати кордон країни, яку вони ж самі активно підтримують у війні проти росії, то, виявляється, я шукав не в тому місці. Насправді, в блокуванні кордону є великий сенс … тільки не для Польщі, а для росії. Цим блокуванням вона закриває нам доступ до світових ринків, попередньо суттєво звузивши його на Чорному морі. А якщо додати блокади словацького кордону та потенційні блокади решти кордонів за польським сценарієм, то руками росії Україна може бути повністю заблокована, як Сектор Гази. (Цікаво, чи будуть мітинги за зняття блокади України такими ж чисельними, як за зняття блокади з Сектору Гази?) А ще цими діями росія створює таке корисне для себе напруження між Україною та Польщею і рештою сусідів. Класика – розділяй та володарюй. Залишається тільки дивуватися, що росія напала на Україну, а не ЄС. Мені здається, що їхня містечковість та внутрішні чвари дозволили б росії значно легше досягти того, що вона намагається зробити в Україні.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *