Олесь Думний – експерт з блокади українського кордону (поки що неофіційно)

В дописі “Блокада кордону польськими перевізниками. Вимоги, причини, аналіз” я писав, що українцям варто зробити так, щоб порожні польські фури не були змушені витрачати тижні в черзі на кордоні. Це була єдина річ, за яку була відповідальна українська сторона, і було б нерозумно не використати її для демонстрації доброї волі. Україна отримала б моральну перевагу в майбутніх переговорах, а полякам довелося б послаблювати свої вимоги.

Але мене ніхто не послухав і добра нагода була втрачена, тому що кілька годин тому міністерство інфраструктури Польщі звернулося до України з проханням скасувати обов’язкову реєстрацію в системі “єЧерга” транспортних засобів, які повертаються з України до ЄС і розвантажені на прикордонних переходах Зосін – Устилуг та Нижанковичі – Мальховіце. Це якраз те, що Україна могла зробити без жодних прохань, тому що це було очевидно.

Очевидно такому експерту, як я, що витратив цілих кілька годин аналізуючи різноманітні джерела інтернету у відкритому доступі, але неочевидно українському уряду, українським журналістам та українським депутатам, навіть таким проникливим, як Мар’яна Безугла.

Сподіваюся наступного разу всі вони виправлять свою помилку і звернуться до мене по експертну думку, щоб розібратись в черговій складній геополітичній ситуації. А поки що залишається писати в стіл в блог виключно в якості експерта з походження українських прізвищ.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *