Де дивитися українські фільми

Попри великий попит на українське кіно воно ще й повинно бути доступним. Популярні західні фільми зазвичай присутні відразу на кількох онлайн-платформах. Отже, можна вибрати, на яку платформу підписуватись, враховуючи ціну і загальний асортимент. Трохи інша ситуація виникає, коли ви збираєтесь дивитися українські фільми.

Така ситуація

За сучасні українські фільми онлайн-кінотеатри якщо і змагаються, то десь дуже глибоко під ковдрою, так що результатів цієї боротьби не видно. В Україні найбільші хіти українського кіно можна побачити на Нетфлікс та Megogo. Поза її межами обидві платформи можуть запропонувати лише пару назв. Знаючи політику онлайн сервісів, припускаю, що в будь-якому разі вибір фільмів не є дуже широким.

Подібна ситуація буквально змушує пересічного глядача вдаватися до крайніх заходів – шукати допомоги у піратів. Прикро що так стається, і що в більшості випадків немає цивільного способу прийняти у громадян їхні гривні і змусити їх дивитися українські фільми легальними шляхами. Бо перегляд піратського контенту це далеко не завжди бажання зекономити, а елементарний брак альтернативних варіантів.

Дуже цікаво, як цю ситуацію пояснює теорія вільного ринку з точки зору українського прихильника невтручання держави в проблеми економіки. Якщо бізнес не хоче змушувати глядача дивитися українські фільми легально, то чи повинна держава спокійно за цим спостерігати, сподіваючись, що бізнес розбереться без її участі?

Щоб не бути голослівним, я провів невеличке дослідження, пройшовшись по найбільш відомим легальним сайтам. Звісно, я не претендую на повноту і об’єктивність, бо для цього треба було б витратити значно більше зусиль, а мої ресурси на ведення цього сайту доволі обмежені.

На кожній платформі, яка заманює глядача обіцянками, що саме на ній він може безпроблемно дивитися українські фільми, я передусім шукав відомі назви (Довбуш, Люксембург, Люксембург, Памфір, Щедрик і т.п.). На результати пошуку безумовно вплинуло те, що я робив це не з території України, але де можна я додатково користався українським vpn.

Результати мене зовсім не вразили. Якщо ж я помилився в своїх висновках, дивився не туди і прогавив щось важливе, то пишіть в коментарях. Від точної інформації виграють всі.

Читати:  Хто озвучував мультфільм "Лео" українською?

Megogo

Megogo – Великий вибір нових українських фільмів (Памфір, Щедрик, Носоріг, Безславні кріпаки і т.д.) За кордоном доступний лише 21 український фільм в підбірці Українські фільми, ще пошуком показує “Памфір” (його чомусь немає в підбірці). Щоб дивитися українські фільми майже завжди треба спочатку заплатити, але можна спробувати за невеликі гроші. А ще можна зайти через vpn з української адреси і мати доступ по повного асортименту. Але це ненадійно, бо адресу можуть заблокувати.

TakFlix

https://takflix.com/ – платформа українського кіно на всі смаки (перший і єдиний онлайн-кінотеатр українського кіно). Платний перегляд (квиток на один фільм), обмеження по регіону. Схоже, що обмеження стосуються передусім тих фільмів, що мають прокат на інших платформах (Люксембург, Люксембург; Ми, наші улюбленці та війна; 20 Днів у Маріуполі; Памфір). Помітив технічний баг: сортування не зберігає вибору – кожного разу сортувати знову.

Sweet.tv

Sweet.tv – Наголос на світових хітах, але є щось і українське. Що саме з-за кордону сказати важко, бо є обмеження по регіону, а доступ до сайту через vpn хазяї сайту блокують. 7 днів безкоштовного доступу для проби.

Netflix

Netflix – В Україні показує деякі українські хіти і майже нічого з українського кіно закордоном. Великим плюсом Нетфліксу є те, що більшість нової популярної продукції він озвучує також і українською мовою. Інші світові платформи цього не роблять. Тобто він впевнено перемагає світових гігантів у відповіді на питання де дивитися фільми українською мовою. Нажаль, власне українських фільмів на платформі мало.

1+1 video

1+1 video – тут можна дивитися українські фільми і серіали (45 назв) з купою реклами або без реклами з платною підпискою. До того ж попри наявність в списку деяких назв (напр. “Кіборги”) сайт не може його показати через відсутність прав. Ті ж самі серіалі доступні на каналі Телеканалу в Ютюбі. https://www.youtube.com/@2plus2

YouTube

Youtube – великий асортимент. Безплатно, але з рекламами. Або платний преміум, проте без реклам. Немає найновіших хітів (“Люксембург, Люксембург”, “Памфір”, “Щедрик”, “Мавка “…). Проте можна знайти багато художнього і документального українського кіно.

Читати:  Що відомо про Саманту Сікейрос - "Каміль" з серіалу "Берлін"?

Далі наводжу список Ютуб-каналів, на які варто звернути увагу.

https://www.youtube.com/@2plus2  – купа серіалів каналу 2+2. Зокрема “Окуповані“.

https://www.youtube.com/@Film-OK – канал Одеської кіностудії – небагато україномовного вмісту. Є фільм “Захар Беркут” (1971), але з невірними пропорціями зображення, неможливо дивитися. Ще є “Чорна рада” (2002). Плюс купа російськомовного кіно, створеного на студії. Зокрема  “За двома зайцями” (1961) – чомусь немає української озвучки, тільки російська. Для української треба пошукати на неофіційних каналах – там вона є.

https://www.youtube.com/@babylon13ua/videos – неформальне кінооб’єднання з виробництва короткометражного та повнометражного українського документального кіно – купа документальних фільмів та художній фільм “Наші котики“.

https://www.youtube.com/@FILMUAGroup – є декілька серіалів (“Ловець снів”, “Скажені сусіди”, “Жіночий лікар”) та фільмів (“Захар Беркут“, “Скажене весілля 1-3”), але без новіших хітів.

https://www.youtube.com/@dzidzio/videos – фільм Дзідзьо “Контрабас”.

https://www.youtube.com/@user-iu4vd2rh6n/videos – Кінокраїна – кілька українських фільмів радянської доби (“Тіні забутих предків”, “Безталанна”, “Лісова пісня”) та часів незалежності (“Чорна рада”).

https://www.youtube.com/@topfilmy2024 – ТОП фільми 2024 – купа серіалів, включно з чудовою комедією “Громада“.

Висновок

Глядачі в Україні мають обмежений доступ до українського кіно завдяки вищезгаданим платформам, які все одно не забезпечують доступ до всіх фільмів та серіалів. Закордонні українці як і в більшості інших ситуацій практично не мають жодного вибору. Було б добре це змінити, щоб потім не дивуватися, що мільйони біженців без доступу українських фільмів та серіалів встигли надто міцно асимілюватися до місцевих суспільств.

Якщо держава має програму підтримки вітчизняного кіно, то було б добре, якби ці гроші йшли не тільки на зйомки кіно, але й на його розповсюдження. І було б супер, якби доступ до українських фільмів мали не тільки американські академики в своїй Академії, але й українці вдома і закордоном. Щоб не доводилося витрачати купу часу в пошуках відповіді на банальне питання – де дивитися українські фільми?

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *