Без глазурі / Unfrosted

Дата публікації: 2024-05-04 03:19

Рік: 2024
Режисер: Джеррі Сайнфелд,
Актори: Бек Беннет, Білл Берр, Г'ю Ґрант, Джеррі Сайнфелд, Джим Ґеффіґен, Джон Гемм, Дін Норріс, Емі Шумер, Енді Делі, Крістіан Слейтер, Майкі Дей, Пітер Дінклейдж, Фред Армісен,
Тривалість: 1 год. 33 хв.
Кошторис: $ 14 200 000
Касові збори: - (стрімінґ Нетфлікс)
Рейтинг IMDB: 5,6 / 10

“Без глазурі” – американська комедія 2024 року. Продюсером, сценаристом і виконавцем головної ролі став легендарний американський комік Джеррі Сайнфелд. Окрім нього в фільмі знялося дуже багато відомих коміків і навіть Г’ю Ґрант. Прем’єра фільму на Нетфлікс відбулася 3 травня 2024 року.

Сюжет

Це історія про те, як в далеких 1960-х роках два провідні американські виробники солодких продуктів для сніданку в затятій боротьбі винайшли поптарт – солодке прямокутне тістечко з начинкою, яке перед споживанням треба було підсмажити в тостері.

Що тут добре, а що не дуже?

“Без глазурі” – перший художній фільм за участі Джеррі Сайнфелда і цього цілком достатньо, щоб змусити себе обов’язково його подивитись. Після суперпопулярного в 90-х серіалу “Сайнфелд” Джеррі озвучив бджолу Беррі Бенсона в фільмі “Бі Муві: Медова змова”, кілька разів включно з феєричним фіналом з’явився в серіалі свого друга Лері Девіда “Вгамуй свій ентузіазм” та створив 72 випуски власного реаліті-ток-шоу “Коміки в автомобілі їдуть за кавою”. Повнометражний фільм – це справжня подія, оскільки він не тільки вийшов 26 років після фіналу “Сайнфелда”, але й має всі шанси стати першим та останнім фільмом в кар’єрі 70-річного Джеррі Сайнфелда. Він не тільки дуже відомий, але й дуже фінансово успішний комік – він може спокійно не робити те, чого йому не хочеться, а змішані відгуки на “Без глазурі” цілком можуть змусити його відвернутися від кіноіндустрії.

Нажаль, фільм не виправдав повною мірою своїх очікувань. В ньому відверто слабка головна сюжетна лінія і надто м’який гумор, хоча й скерований на дорослу аудиторію. Це трошки збиває с пантелику, оскільки візуальна казковість явно говорить, що це фільм для молодшої аудиторії, а наявність дорослих жартів про президента Кеннеді та пародія на путч 6 січня в США на чолі з Г’ю Ґрантом в ролі Шамана не є тим, що батьки хотіли б показати своїм малим дітям. Одночасно з тим, фільм виправдав іншу частину очікувань – він показав Джеррі Сайнфелда в найбільш популярному форматі (повнометражне кіно) та дав змогу насолодитись типовим сайнфелдівським гумором, характерні риси якого можуть не всім подобатись, але не є жодним сюрпризом.

Читати:  Стюарт: життя задом наперед / Stuart: A Life Backwards

Якщо ви, як і я, фанат серіалу “Сайнфелд”, смієтеся зі стендапів Джеррі Сайнфелда, яких повно на Нетфліксі, як в самому серіалі, так і в окремих виступах, то я не бачу причин, чому “Без глазурі” вам би не сподобався. Сюжет, хоча він і є, не грає тут головної ролі, оскільки головна фішка фільму – комічні ситуації та велика кількість різноманітних жартів. І під “різноманітних” я не маю на увазі, що їх дуже багато, йдеться про різний підхід до побудови жартів. Тут присутні не тільки прості і зрозумілі жарти, які допомагають комедіям отримати 10 балів на IMDb, а й мета-гумор та анти-гумор, коли ти такий сидиш, розумієш, що щось незвичне відбулося, але не можеш зрозуміти, що саме і чому це смішно.

Комікс "Бездумні дивляться фільм "Без глазурі"" - Олесь Думний
Бездумні дивляться “Без глазурі”

Одна велика претензія фанатів “Сайнфелда” до фільму “Без глазурі” полягає в тому, що тут бракує комедійного генія Лері Девіда, який буцім-то був рушійною силою “Сайнфелда”. Відкидати вплив Лері Девіда було б глупо, але заради справедливості останні два сезони було знято без Лері і ніхто не говорить, що там суттєво знизився рівень. Тим більше є повною дурнею стверджувати, що тільки завдяки йому “Сайнфелд” був популярним, а жарти Джеррі не є смішними. Джеррі, на відміну від Лері, був успішним коміком ще до “Сайнфелда”, але навіть не це головне. Просто їхній гумор дуже різний і найкращий результат з’явився, коли вони об’єднали свої зусилля. Звісно, “Без глазурі” це не “Сайнфелд”, але це Джеррі Сайнфелд, так само як “Вгамуй свій ентузіазм” – теж не “Сайнфелд”, а Лері Девід.

Джеррі Сайнфелд і Лері Девід – це як Пол Маккартні і Джон Леннон. Перший приторно солодкий і делікатний, другий надмірно гострий і агресивний. Поодинці вони можуть робити якісний продукт з власною фанатською базою, а разом їм вдалося перевернути уявлення людей про те, яким повинно бути сучасне мистецтво. “Бітлз” зробили революцію в музиці, “Сайнфелд” – в телебаченні.

Читати:  Сіра людина / Gray Man

У фільмі “Без глазурі” шалена кількість відомих імен. Тут можна побачити Пітера Дінклейджа, Г’ю Ґранта, Крістіана Слейтера, Діна Норріса, Меліссу Маккарті, Емі Шумер, Джона Гемма, а також купу народу з “Суботнього вечора в прямому ефірі“: Фред Армісен (“Венздей“), Бек Беннет, Кайл Муні, Боббі Мойніген та Майкі Дей, який набув величезної паблісіті, разом з Раяном Ґослінґом пару тижнів тому знявшись в скетчі, присвяченому Бівісу і Батт-Хеду. Абсолютна більшість з них з’являється на кілька моментів і їх поява, схоже, зумовлена бажанням засвітитися в одному фільмі з Джеррі Сайнфелдом, де місця на всіх не вистачить. В цьому плані дуже пощастило Г’ю Ґранту, який зіграв англійського актора, що замість грати “Короля Ліра” вимушений сидіти в спекотному костюмі талісмана у вигляді тигра. А образ Ґранта у вигляді Шамана – це просто фантастика!

Чи варто дивитись?

Фільм “Без глазурі” радо подивляться фанати Джеррі Сайнфелда, а також любителі ненапруженого гумору, позбавленого гострих кутів. Наявність великої кількості жартів та не меншої кількості запрошених зірок вражає і напевно змусить переглянути цей фільм не один раз. Я точно збираюся його передивлятись, хоча це й не “Голий пістолет”. Але не кожний фільм повинен бути “Голим пістолетом”. Добре вже, що тут є класичний гумор Джеррі Сайнфелда, сам Джеррі Сайнфелд, та що “Без глазурі” значно краще більшості того, що я змушений був подивитись за останній рік.

Оцініть "Без глазурі"

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *