“Жодна тварина не постраждала”

В огляді фільму “Рембо: Перша Кров” я писав про відому сцену в печері зі щурами і те, як з цих тварин знущались та вбивали під час зйомок. Моніторингом поводження з тваринами займалась асоціація Американська Гуманність, зі звіту якої і стало відомо, що тварин “спалювали актори” та “розчавлювали та жбурляли об стіну”. Якщо ви думаєте, що не можна чіплятися до “Рембо”, бо його знімали 40 років тому, а часи були інші, то ось звіт іншої організації PETA (People for the Ethical Treatment of Animals – Люди за етичне поводження з тваринами) зі зйомок сучасного блокбастеру “Гоббіт”:

“Двоє коней перескочили через круті насипи та загинули (одного знайшли із зануреною у воду головою); кінь отримав важку травму, коли його помістили разом з іншими кіньми, хоча це можна було передбачити; кілька овець зламали ноги в воронках; декількох курей розтерзали собаки.”

На відміну від “Рембо” тут замість прямого насилля злочинна недбалість, але все це лише наслідок нелюдського ставлення до тварин, як до розхідного матеріалу. Коли на екрані нам показують, як зворушливо гоббіти дбають про своїх поні, а в реальному житті зйомочна група допроваджує до смерті цієї тварини, то виникає питання щодо посилу, який нам хочуть донести автори фільму.

Я тільки почав дізнаватися про поводження з тваринами в кіноіндустрії, і боюсь, що на мене чекає ще дуже багато неприємних відкриттів. Тим не менш, без додаткових зусиль вже зараз можна почати звертати увагу на одну дрібничку в фінальних титрах.

Вищезгадана асоціація Американська Гуманність впровадила сертифікацію кінопродукції під назвою “No Animals Were Harmed” (Жодна тварина не постраждала). Для упевнення, що фільм заслуговує на цей сертифікат, вони починають співпрацю з виробничим персоналом і тренерами тварин ще перед зйомками, стежать за тваринами на знімальному майданчику під час зйомок і забезпечують дотримання рекомендацій American Humane щодо безпечного використання тварин у фільмах. Також вони розслідують звинувачення у поганому та жорстокому поводженні та накладають санкції на виробництво, яке не відповідає стандартам гуманного поводження з тваринами. Зараз вони моніторять 70% кінопродукції з використанням тварин, що становить приблизно 2000 фільмів та серіалів на рік.

Читати:  Нарешті "Мавка"?

Отже, якщо в фінальних титрах ви бачите логотип асоціації American Humane, та супроводжуючий його напис “No Animals Were Harmed” або його варіанти, то за тварин під час зйомок можна бути спокійним. А щоб не чекати на фінальні титри, наявність сертифікату можна перевірити на сайті humanehollywood.org Зараз в списку можна побачити такі фільми, як “Барбі“, “Місія нездійсненна 7”, “Трансформери: Час Звіроботів” та багато інших.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *