Українець Мстислав Чернов запрошений до лав оскарної Академії

Режисера фільму “20 днів у Маріуполі”, що здобув цьогорічного Оскара в жанрі документального кіно, Мстислава Чернова запросили до Американської академії кінематографічних мистецтв та наук (AMPAS). Він ще може відмовитись, але це було б нелогічно і шкідливо для України. Бо членство в Академії дозволяє не тільки раз на рік голосувати за висунутих номінантів, а й пропонувати номінантів, заводити нові зв’язки, просувати українське кіно в широкі світові маси і навіть просуватися по кар’єрній сходинці всередині самої Академії.

Достеменно невідомо, хто саме належить до AMPAS. Академія щорічно публікує списки запрошених, але список її активних учасників не є публічним. Насьогодні їх нараховується близько 10 тисяч осіб, включно зі Стівеном Спілбергом та Томом Генксом.

Цього року запросили ще 487 працівників кіноіндустрії, серед яких 44% жінок (на 4% більше, ніж минулого року) та 41% осіб з недостатньо представлених етнічних та расових спільнот. Мстислав Чернов, схоже, потрапляє в цю другу групу. Разом із популяризатором російського погляду на світ Сергієм Лозницею, але не будемо про погане.

Фрагмент списку запрошених із сайту AMPAS

Якщо вам раптом здалося, що вони там подуріли зі своїми квотами, то до 2004 року жодних списків взагалі ніхто не публікував. Просто невідомі люди призначали акторів та фільми найкращими на планеті. І тільки суспільний тиск змусив їх зробити процедуру прийняття прозорою. Що є очевидно кроком в правильному напрямку. Можливо, зараз вони надто далеко зайшли по цій стежинці, але принаймні раніше було значно гірше. Тож, тім, для кого ці нагороди в принципі мають значення, повинно бути добре. Я ж не бачу великої кореляції між вибором Академії та моїми власними уподобаннями, тому мені від цих нагород не холодно, не жарко, а просто цікаво, як воно там працює, і що корисного для України зможе зробити Мстислав Чернов.

Читати:  Джеррімендеринг - легальна фальсифікація виборів

Як я вже згадував, багато чого може зробити, якщо буде активно працювати у своєму комітеті документалістики (все учасники належать до профільного комітету). Щоправда, працювати доведеться задармо, бо правилами Академії зарплатня не передбачена. Це сумна новина, бо ми всі уявляємо фінансові можливості українських кінематографістів.

А добра новина в тому, що Академія може призначити стипендію або надати фінансову підтримку, яка запевнить, що всі учасники матимуть рівноправний доступ до академічних заходів, незалежно від свого фінансового становища.

Тобто, поки що з усіх боків це видається великим шансом як для Мстислава Чернова, так і для України. Подивимось, як ним скористаються.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *