Про що фільм “Ілюзія безпеки” та що означає його кінцівка

Фільм “Ілюзія безпеки” виявився дуже популярним і багато людей шукають відповіді на питання про що цей фільм та що означає кінцівка фільму. Раніше я вже написав рецензію на “Ілюзію безпеки”, але не хотів спойлерити і не писав чим все закінчилося. Для цього публікую цей допис.

Якщо ж вас цікавить чи вплинула на фінальний результат різниця між фільмом та книгою, то вам сюди: Книга “Ілюзія безпеки” краща за фільм?

Як подію та кінцівку “Ілюзію безпеки” пояснюють в самому фільмі

Фільм “Ілюзія безпеки” розповідає про те, як, на перший погляд, безпечне і захищене життя можна легко знищити хакнувши систему.

Спочатку людей треба ізолювати, щоб вони розгубились і втратили відчуття причетності до суспільства, щоб у них виникло враження, що вони залишились самі в цьому світі і мусять приймати власні рішення стосовно свого виживання. Відповідно світ навколо є ворожим і проти нього треба захищатися.

Потім треба створити контрольований хаос за допомоги атак на інфраструктуру та поширення дезінформації. У фільмі це супроводжується нафтовим танкером, що врізається в пляж, літаками, що падають туди ж, та червоними картками, які розкидуються з літака (дуже страшно, чесно кажучи; я прям так і повірив, що герой Ітана Гоука злякався паперу, що падає з неба).

Нарешті, суспільство підбурюють до насилля з використанням зброї, так щоб залякані люди самі влаштували у своїй країні громадянську війну. А коли країна вже вся у вогні з’являються справжні організатори цього безладу і заявляють свої права на владу. Власне, початок цієї війни і спостерігають герої в кінцівці фільму, стоячи на березі і дивлячись на вибухи в Нью-Йорку.

Читати:  Пародія на серіал "Поділ"

Ось так просто на думку автора книги та авторів фільму можна побороти таку величезну країну, як США.

Тут можна прочитати про месседж, який разом з фільмом нам передає видатний гуманіст сучасності та “один із найгеніальніших умів на планеті” Барак Обама: “Ілюзія безпеки” та Барак Обама

Чому ідея фільму є повним абсурдом

На мій погляд, вся ця ідея навіяна вірою в конспірологічні теорії, коли є хтось неймовірно могутній, щоб керувати всіма-всіма-всіма, неймовірно розумний, щоб ніхто не міг його побороти, та неймовірно скромний, щоб про нього ніхто ніколи не довідався. Я ще можу припустити подібний сценарій в масштабах сільської місцевості, але щоб величезна країна в один момент зупинилась і у влади не було жодного плану “б” на випадок зникнення цифрового зв’язку — це вже повний булшіт.

Головні герої опиняються в будинку всього за кілька кілометрів від Нью-Йорку і не можуть дістатися до міста тому, що одну дорогу заблокували самокеровані “Тесли”? А пішки не можна було дійти? В “Останніх з нас” герої майже весь час пересуваються пішки, і нічого. А ці сидять мовчки і навіть не здогадуються, що в них є ноги. А коли нарешті згадують про них, то виявляється, що Нью-Йорк можна побачити, пройшовши пару сотень метрів до берега. Серйозно? Не можна було цього зробити зразу?

До речі, сам Нью-Йорк є супергустонаселеним — його мешканців теж на першій стадії вдалося ізолювати так, що всі заперлися у своїх квартирах і почали боятись? Та якби зник зв’язок, то поліція давно б їздила по вулицях з мегафонами, оповіщуючи населення, а армія давно б вийшла на вулиці забезпечувати порядок.

Читати:  Відгуки на фільм "Мисливці пустельних земель"

Далі, герой Ітана Гоука без навігації їздить по якийсь сільській місцевості, де йому трапляється одна-єдина істерична жінка, яку він до того ж не розуміє, бо вона говорить іспанською. Чому у неї сталася істерика? Чому вона була сама? Чому один з найбільш густонаселених районів США виглядає ніби найбільш порожня центральна частина країни? Куди ділися всі люди? Чому за відсутності зв’язку та, можливо, бензину вони не ходять по вулицях та дорогах, як зомбі? Де всі???

Нарешті, де місцева влада? Сталося кілька грандіозних НП, а влада ніби випарувалася. Коли треба було спіймати одного Джона Рембо, то шериф швиденько все організував без інтернету і супутникового зв’язку. А в “Ілюзії безпеки” зі зникненням зв’язку зникли і найпростіші уміння комунікації. Таке враження, що в цьому фільмі хакери виключили не зв’язок, а мізки абсолютно всім мешканцям США.

Я вже мовчу про неймовірну потужність хакерів, якім вдалося провернути таку масштабну диверсію. Куди там доктору Зло, Фантомасу та QAnon-у!

Так я це бачу. Якщо у вас інша думка, поділіться нею в коментарях.

Оцініть фільм "Ілюзія безпеки"

2 коментарі до “Про що фільм “Ілюзія безпеки” та що означає його кінцівка”

  1. Дуже конструктивно критично написана стаття і з переважною кількістю пунктів я особисто погоджуюсь.
    Мене цікавить більше особистість автора. Я також прочитала статтю про Барака Обаму, де автор дуже красномовно висловився про минулого президента США та його дії. Було б справді дуже цікаво дізнатися ким автор є насправді і можливо також про його карʼєру.
    Дякую за працю

    1. Дякую за відгук.
      Виходити з-під псевдоніму у мене поки що намірів немає. До того ж моє справжнє ім’я вам все одно нічого не скаже 🙂

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *