“Ілюзія безпеки” та Барак Обама

Колишній президент США Барак Обама є одним з продюсерів фільму “Ілюзія безпеки“, який вийшов 8 грудня на Нетфлікс. Це народило купу пліток про послання, яке нібито Обама передає глядачам. Мовляв, він попереджує всіх нас про надмірну залежність від технологій та її руйнівні наслідки.

Насправді ж фільм було знято за книгою 2020 року, до якої Обама не має жодного стосунку, а свої зауваження щодо подій у фільмі він висловив, коли сценарій вже було написано. Тобто “послання Обами” є черговою теорією змови, яка не має нічого спільного з реальністю.

А от що дійсно цікаво, так це зміст зауважень Обами. Режисер Сем Есмейл розповів, що Обама скептично поставився до деяких антиутопічних наслідків, зображених у фільмі. Мовляв, його досвід перебування в Білому Домі дозволяє стверджувати, що в реальності реакція уряду була б інша. Яких саме слів ужив Обама ми не знаємо, але, думаю, що в його голові повинно було прозвучати слово “абсурд”. Принаймні, у мене без жодного досвіду праці в Білому Домі немає жодних сумнівів, що до реалістичності сюжету “Ілюзії безпеки”.

Але, схоже, Обама не мав можливості вплинути на події фільму (оскільки сценарій вже було написано), тому замість цього, за словами Есмейла, він заглибився у психологію персонажів та їхню взаємодію.

“Один із найгеніальніших умів на планеті стежить за тим, щоб ми зосереджувалися на цій застережливій історії про недовіру”, — каже Сем Есмейл. “Він любитель кіно та фанат книги, тому він справді хотів підкреслити те, як під час кризи може виникнути брак співчуття та що це означає для всіх нас”.

Коли читаєш про роздуми Барака Обами про воєнну кризу, брак співчуття та як важливо уникати недовіри, то ну просто слів бракує від захвату про глибину думки цього “одного з найгеніальніших умів на планеті”. Особливо, коли згадуєш про співчуття Барака Обами до українського народу під час воєнної кризи 2014 року та його величезну довіру до нас, через яку допомога США Україні обмежилася сміховинними санкціями і побажанням розібратися з росією без американської зброї та грошей, як-небудь так.

Читати:  Нарешті "Мавка"?

Портал “Foreign Policy” в статті “Довга руйнівна тінь російської доктрини Обами” не тільки аргументовано доводить, що Барак Обама у 2014 році повівся негідно лідера найбільшої демократії на Землі, але й що його безхребетна поведінка, зокрема, вплинула на рішення росії почати повномасштабне вторгення у 2022 році.

І тепер цей видатний гуманіст сучасності вчить нас, що ми не повинні втрачати співчуття до інших під час кризи. Було б чудово, якби він почав із себе і спочатку зізнався у власних злочинних вчинках з умиротворення терористичної росії, а потім продемонстрував би справжнє дієве співчуття, замість того, щоб з розумним виглядом повчати всіх навколо.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *