Походження прізвища Буданов

Сьогодні я спробую розібратись з походженням прізвища Кирила Буданова – начальника Головного управління розвідки МОУ. Дослідження в інтернеті дали два можливих варіанти, кожен зі своїми плюсами і мінусами.

Перший варіант – прізвище Буданов походить від давньоукраїнського особового імені слов’янського походження Будимир.

В такому разі відбулася подвійна трансформація. Спочатку ім’я Будимир (Будим, Будаш, Будко, Будило), що означало збуджуючий або пильнуючий отримало український відповідник Будан. Іншими можливими відповідниками є Будим, Будима, Будименко; Будаш, Будашко, Будащенко, Будич, Будиченко, Будищенко; Буд, Буда, Будко/Бутко, Буднюк, Буденко/Бутенко, Будченко/Бутченко; Будай/Будей, Будейко, Будейчук, Будило, Будилко, Будилюк, Будиленко. А на другому кроці Будан отримав суфікс -ов, притаманний, всупереч загальнопоширеному уявленню, українській мові так само, як і російській.

В історичній перспективі це могло статися в Слов’яносербському районі Луганської області, який у 18-му столітті був заселений сербськими, хорватськими та іншими південнослов’янськими переселенцями. Саме тут прізвище Буданов найбільш розповсюджене в сучасній Україні. Альтернативне ймовірне джерело – Саратський район Одеської області, тут зафіксовано найбільше носіїв прізвища Будан, яке могло згодом перетворитись на Буданов. Але тут носіїв прізвища Будан в 4 рази менше, ніж носіїв прізвища Буданов в Слов’яносербському районі Луганської області, хоча трапляється і шукане прізвище Буданов в чистому вигляді.

Другий варіант – прізвище Буданов утворено із калмицького слова “будан”.

Точне значення слова “будан” наразі невідомо, але існують два варіанти: 1) “ледар” в орловських говорах 2) “калмицька юшка з борошном” в астраханських говорах. Згодом, за допомоги традиційного утворення прізвищ з додаванням суфіксу -ов, з’явилося прізвище Буданов.

Якщо подивитися на мапу поширення прізвища Буданов в російській імперії, то зразу видна його характерність для російських земель. В Україні воно, звісно, теж зустрічається, але як відгомін хвилі, що котиться з російського центру. Перші згадки прізвища Буданов в Росії зустрічаються вже в 16-му та 17-му століттях, і в цьому сенсі воно є старішим від українського конкурента, оскільки в Україні перша згадка сталася лише під час Першої Світової Війни.

Читати:  Прізвище Неїжпапа

До України прізвище Буданов калмицько-російського походження легко могло потрапити завдяки численним російським переселенцям в останньому столітті. І виглядає так, що статистично такий варіант є більш ймовірним в сучасній Україні.

Кирило Буданов

В ситуації з Кирилом Будановим немає додаткових аргументів за першу чи другу версію, оскільки інформація про його батьків недоступна широкому загалу. Місце народження Київ теж ні про що не говорить – там легко могли опинитися носії прізвища Буданов обох версій. Отже, ми можемо тільки стверджувати, що як мешканець Києва Кирило Буданов має більші шанси завдячувати походженням своєму прізвищу русифікованим калмикам та російським переселенцям.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *