Фінал серіалу “Вгамуй свій ентузіазм”

Хоча цей серіал я розпробував буквально в останні тижні, все ж таки добре, що це сталося до фіналу, а не після. Все-таки приємно бути свідком історичної події і насолоджуватись її історичністю (майже) в прямому ефірі. Наприклад, фінал серіалу “Сайнфелд“, як і весь серіал я подивився тільки минулого року, через 20+ років після його закінчення.

Мені загалом дуже сподобався 12-й сезон “Вгамуй свій ентузіазм”, про частину серій я тут вже писав раніше. Фінал вийшов не гірше, хоча і на так щоб сильно краще за інші епізоди сезону.

Завершення фіналу

Як і “Сайнфелд” серіал закінчувався в суді. Тоді всю четвірку звинуватили в негідній поведінці і вони опинилися за ґратами. Цей фінал вважається одним з найгірших в історії серіалів. Іншим прикладом поганих закінчень є “Гра престолів”, щоб було зрозуміло про що йдеться.

Фінал “Сайнфелда” є ключовим для розуміння фіналу “Вгамуй свій ентузіазм”. Автором “Сайнфелда” були Джеррі Сайнфелд і Лері Девід, який пішов в останні два сезони, але повернувся на фінал. Тому, багато хто вбачає провину Лері в поганому завершенні “Сайнфелда”. А вже свій власний серіал Лері Девід теж закінчує в суді, явно проводячи паралелі з “Сайнфелдом”. Тому найголовнішим питанням було – як же йому вдасться викрутитися з цієї ситуації.

На допомогу прийшов (!!!) Джеррі Сайнфелд! (мені не шкода знаків оклику в цьому випадку) Джері з’явився спочатку в абсолютно буденній ролі старого приятеля Лері. Потім до Джеррі почав чіплятися Леон, який якраз закінчував запійний перегляд “Сайнфелда” перший раз в житті.

І це створювало дуже цікаву паралель: поки Лері закруглявся в своєму шоу, за допомоги Джеррі, Леон закінчував перегляд “Сайнфелда” за участі того ж Джеррі. Тобто, навіть тим, хто не в курсі, товсто натякали – подивіться “Сайнфелда”! А коли Леон ближче до кінця сказав Лері, що подивився всього “Сайнфелда”, окрім фіналу, тут вже варіантів жодних не залишилось.

Читати:  "Вгамуй свій ентузіазм" (Curb your enthusiasm). Огляд 9-го епізоду 12-го сезону

І навіть вердикт був такий же – винен! Здавалося б, “Вгамуй свій ентузіазм” повторить долю “Сайнфелда”, але тут з’являється Джеррі і говорить Лері, що той вільний! Виявилось, що один з присяжних відвідував бар тоді, коли йому цього не можна було робити, а отже вирок було прийнято з порушенням закону. Далі, напевно, було б повторення суду, але то вже інша історія, якою нас вирішили не засмучувати.

І вишенькою на торті була остання розмова Лері з Джеррі, коли вони говорять, що “саме так треба було закінчувати фінал”, маючи на увазі “Сайнфелда”.

Запрошені зірки

Суддею був Дін Норіс – свояк Волтера Вайта з серіалу “Пуститися берега” (Breaking Bad). Ім’я відоме, але за його участі майже нічого смішного не відбувалося. Як усівся на суддівський постамент, так і просидів весь епізод.

Покійний Річард Льюїс теж встиг знятися в останньому епізоді, хоча здавалося з ним вже попрощалися в восьмому епізоді “Мішок для колостоми“.

Неочікуваної була поява полковника Александра Віндмана – на суді він суворо захищав закон, прирівнявши Лері Девіда до Трампа і Путіна. Невеличке камео, але дуже вражаюче.

Брюс Спрінгстін своє звинувачення явно записав під час зйомок передостаннього епізоду, тому повноцінним камео це назвати важко.

Джеррі Сайнфелд

А справжньою зіркою, навіть на фоні всіх цих зірок звісно був Джеррі Сайнфелд. Для нього прописали справжню надважливу роль, яка вплинула на хід всіх подій. Цікаво, чи приймав Джеррі участь в написанні сценарію? Бо якщо так, то це було б дуже символічно – Лері повернувся на фінал “Сайнфелда”, Джеррі прийшов на фінал “Вгамуй свій ентузіазм”.

Дуже смішною і показовою була сцена з Джеррі, коли його зупиняє південно-африканський мільйонер і намагається запросити на вечірку. Все, що Джеррі треба було б зробити, це порозмовляти, зробити кілька фоток і були сердечним (cordial). Лері на аналогічне запрошення в першому епізоді сезону погодився, і це, зокрема, привело його до суду. Тому що як і Джордж Костанца в “Сайнфелді” він постійно хоче видаватися кращим, ніж він є насправді. Тим кумеднішою була реакція Джеррі, який відмовив, прямо сказавши “Я не можу бути сердечним”. Якби Лері поводився так само, то він би уникнув половини неприємних ситуацій, але тоді не було б ані “Сайнфелда”, ані “Вгамуй свій ентузіазм”.

Читати:  Відгук на серіал "Вгамуй свій ентузіазм" (2000)

Оцініть серіал "Вгамуй свій ентузіазм"

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *