(Анти)боротьба проти зміни клімату та її жертви

Американський громадянин панамського походження вбив двох людей, що заблокували дорогу в Панамі. Його звуть Кеннет Дарлінгтон і йому 77 років. Решту життя він, скоріше за все проведе у в’язниці.

В масс-медіа це подають, як вбивство кліматичних протестувальників, але я б передусім дивився на їхні вчинки, а не гасла. І серійний вбивця може бути кліматичним протестувальником, але важливо, що він вбивця. Тому тут головне, що вони блокували дорогу, а не сам їхній протест за збереження клімату. Блокування доріг і, як наслідок, блокування життєво необхідних служб призводить до страждання та смертей не в майбутньому, а зараз. Не дивно, що хтось врешті не витримав і повівся неадекватно. Точніше, неадекватно як для нормальної людини, і цілком адекватно на фоні блокувальників доріг.

Можна сказати, що його поведінка все одно є значно гіршою, ніж поведінка протестувальників, оскільки він порушив закон і є безпосереднім вбивцею. В такому разі згадайте всіх тих злочинців при владі, які діють відповідно до законів своєї країни і нібито є законослухняними. Жодна поліція нічого з ними не зробить, попри очевидність шкоди для суспільства від їх діяльності. А коли закони не діють, то люди впадають у відчай і починають діяти так, як вважають за потрібне, під страшенне занепокоєння Human Rights Watch, Amnesty International та інших безкорисних ООН.

Я жодним чином не виправдовую вбивство неозброєних людей, це аморально і повинно бути покарано. Тільки от людині не обов’язково мати в руках зброю, щоб вчиняти злочини. Українці це розуміють зараз найкраще на прикладі крикунів за ненадання Україні зброї та припинення вогню. Без жодної зброї подібні “миротворці” спричиняються до страждань та загибелі десятків тисяч українців. Ненадання медичної послуги внаслідок блокування дороги з цієї ж серії. Хочете таким опосередкованим чином вбивати людей, не дивуйтесь, що хтось захоче те ж саме зробити з вами.

Легко уявити, що засмучений втратою близької людини чоловік може не стриматись і вчинити щось подібне. І йому буде абсолютно фіолетово за що протестують блокувальники доріг – за зміни клімату, проти змін клімату, за надання зброї, проти надання зброї. До того ж завжди можна натрапити на неадеквата: “Ви проти зміни клімату? Чудово! А у мене довідка від психіатра і зброя в кишені, боже благослови Америку!”

Шкода, що при цьому страждає добра справа привертання уваги до проблем зміни клімату. Надто завзятий захист власної точки зору на межі з фанатизмом ніколи не призводив до добрих результатів. Навпаки, він тільки згуртовував противників. Те, що більшість привладних осіб цинічно плюють на зміни клімату не змінює того факту, що протести за збереження клімату зачіпляють непричетних людей і в цьому сенсі є не кращими за тероризм. Мовляв, президенти з прем’єрами не йдуть нам на зустріч, тому ми візьмемо у заручники тисячі мирних громадян до повного виконання наших вимог. А потім дивуються, що так багато людей вважає, що зміна клімату це дурня, оскільки її захищають подібні кретини.

На жаль, подібне вбивство рано чи пізно повинно було статися. Сподіваюся, що воно змусить протверезіти обидві сторони і нарешті почати вживати більш серйозних заходів проти зміни клімату, а не обмежуватись черговими пустопорожніми деклараціями. Бо якщо цього не станеться, то наступного разу протестувальники теж будуть зі зброєю, і дорожній конфлікт може перерости у збройну сутичку.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *