Художник Олекса Новаківський

Продовжую відкривати для себе діячів українського мистецтва. Дуже радує те, що для цього не треба глибоко копати. Талановиті митці, видатні діячі знаходяться в один-два кліки мишкою. Це лише підтверджує моє переконання у самодостатності і величі української культури, яку не треба довго просіювати, щоб знайти діаманти та золоті злитки. Вони лежать на поверхні та сяють. Достатньо лише подивитися.

Цього разу я відкриваю для себе Олексу Новаківського – видатного художника та педагога, що писав в стилі постімпресіонізму. Це та течія в живописі, до якої належать Вінсент ван Гог, Поль Гоген, Поль Сезанн та Анрі Тулуз-Лотрек. Тепер на згадку про будь-кого з них буду у відповідь згадувати чудові роботи Олекси Новаківського.

Він був близько знайомий із провідником українського національного руху графом Андреєм Шептицьким і не раз зображував його на своїх картинах. В цьому записі я ділюся двома зображеннями графа, виконаними в різних стилях. Сподіваюся вони вам сподобаються і ви захочете більше дізнатися про нашого видатного земляка. 

Наступний уривок взято із статті Шептицький, Новаківський, Коваль, Підлюте та….”.

Знайомство митрополита Галицького УГКЦ Андрея Шептицького та художника Олекси Новаківського відбулось у серпні 1909 року. Митець перебував на вакаціях у карпатському селі Брошневі (в сучасному Рожнятівському р-ні Івано-Франківської обл.), куди приїхав на запрошення свого близького приятеля Івана Голубовського. Неподалік, в урочищі Підлютому у «Кедровій палаті»  відпочивав кир Андрей. А поворотним моментом у розвитку взаємин митця і Митрополита стали відвідини А. Шептицького у вересні 1911 року краківської виставки Польського товариства приятелів красних мистецтв, на якій український художник показав понад сто своїх творів. Митрополит запросив маляра до Львова і запропонував йому свою підтримку. Протягом чверть століття постать митрополита Андрея графа Шептицького, визначного церковного провідника, мецената української культури, засновника Національного музею у Львові, відігравала важливу роль у житті й творчості Олекси Новаківського. Художник виконав близько двох десятків малярських портретів і понад 200 рисункових начерків та композиційних ескізів зі зображенням митрополита Андрея Шептицького. Однак 1952 року вісім олійних портретів Владики та 61 графічний начерк до його образу авторства О. Новаківського було вилучено з музейних фондів до так званого «спецфонду» і знищено.

 

Читати:  Дерусифікація українського мистецтва

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *