Життя до 100 років: Таємниці блакитних зон / Live to 100: Secrets of the Blue Zones

Дата публікації: 2023-09-12 12:00

Рік: 2023
Режисер: Ден Бютнер,
Актори: Ден Бютнер,
Тривалість: 2 год. 37 хв.
Кошторис: -
Касові збори: - (стрімінґ Нетфлікс)
Рейтинг IMDB: 8,0 / 10

Цей огляд вирізняється поміж інших, тому що тут йдеться не про художній фільм або серіал, а про документальну продукцію Нетфлікс. Автор Ден Бютнер досліджує проблему тривалості життя. Він шукає фактори, які призводять до тривалого і повноцінного життя далеко понад середні норми. І йому здається, що він їх знайшов. Мене ж попри задоволення від перегляду серіалу він не сильно переконав.

Отже, перші три серії Ден Бютнер присвячує аналізу Блакитних зон різних куточків світу. Блакитні зони — це термін винайдений у 2000-му бельгійським демографом Майклом Пуленом, яким він називає регіони світу, в яких жителі відрізняються особливим довголіттям. Першим таким регіоном стала провінція Нуоро на італійському острові Сардинія. Далі до неї долучились японський острів Окінава, каліфорнійське місто Лома-Лінда, грецький острів Ікарія та костариканський півострів Нікоя. Незважаючи на величезну відстань між цими зонами в географічному, культурному та соціальному плані, Ден Бютнер спромігся знайти спільні для всіх зон риси.

  1. Їж розумно. – Споживайте переважно рослинну екологічну їжу, готуйте її правильно, відмовтесь від шкідливих продуктів, загалом дотримуйтесь старовинних рецептів. Як каже Бютнер “щоб дізнатися секрет довголіття треба зазирнути до кухні старої пані”. До того ж завершувати трапезу треба, коли шлунок наповнився на 80%, а ввечері можна навіть випити склянку вина.
  2. Рухайся природно. – Сучасний світ створив величезну кількість зручностей, через які людина втратила потребу рухатись для виконання різноманітних побутових праць. Похід в зал неспроможний компенсувати брак щоденного руху, яким наповнене життя мешканців блакитних зон. Відповідно, Бютнер закликає створювати такі умови життя, які б змушували людей рухатись багато, але не інтенсивно.
  3. Підтримуй зв’язок. – Всі мешканці блакитних зон мали сильний зв’язок або з місцевою спільнотою, або з власною родиною. Вони відчували, що живуть не тільки для себе, але й для інших людей. Як висновок — не ізолюйтесь, підтримуйте тісні зв’язки з рідними та інтегруйтесь до місцевої спільноти.
  4. Правильний світогляд. – Майте мету в житті, слідуйте за нею, впевнено і без стресу виконуйте свою працю. Не женіться за кар’єрою, віддайте перевагу гармонійному життю.
Читати:  Паперовий будинок: Берлін / Money Heist: Berlin

Здавалося б все доволі логічно і не дуже оригінально. Ідея подивитися не спосіб життя людей, що живуть по 100 років, є цікавою і доволі захопливою, але висновки залишаються на рівні “я вірю, що це так працює”. Щоб виправити це достатньо було зробити наступне: знайти регіони, які відповідають всім чотирьом “винайденим” Деном Бютнером принципам, і перевірити як довго живуть їхні мешканці. Якби виявилося, що всі вони теж живуть по 100 років, то на цьому наукове доведення закінчилося б. А якби знайшлося суспільство, що живе як в блакитних зонах, але середня тривалість життя в ньому суттєво менша, то треба було б шукати не врахованих раніше відмінностей. Нічого цього зроблено не було, інакше нам би про це обов’язково розповіли. Автор припустився типової помилки псевдовчених — замість шукати прикладів, які могли б спростувати його теорію, він шукав підтверджень. Не дивно, що у нього вийшло.

Після перегляду перших трьох серій, я був налаштований дуже скептично через відверте притягування за вуха висновків. Якісна реалізація серіалу поступово відступала на задній план перед його відвертою ненауковістю. Але четвертій серії вдалося перевернути все з голови на ноги.

В останній серії Ден Бютнер розповідає, як йому вдалося втілити принципи блакитних зон в різноманітних частинах США. Оскільки він увірував, що саме ті чотири принципи гарантують довгу тривалість життя, то він почав звертатись до місцевого самоврядування з пропозицією змінити життя мешканців на краще. Кожна зміна повинна була відповідати принаймні одному з чотирьох принципів. І саме цей момент мене переконав в тому, що перед нами не черговий мисливець за славою, а людина, для якої секрет довголіття є справою всього її життя. Навіть якщо створення блакитних зон і не гарантуватиме швидку появу здорових з ясним розумом самодостатніх пенсіонерів у великій кількості, зміни які прийшли разом з блакитними зонами є очевидно дуже правильними. Шкода тільки, що для цього знадобилося вигадувати псевдонаукову теорію і продавати їх під її смачним соусом.

Читати:  Серіал "Білий лотос / The White Lotus". 2-й сезон

Серіал “Життя до 100 років: Таємниці блакитних зон” є доволі цікавим, пізнавальним і майже напевно ви отримаєте насолоду від його перегляду. Одночасно з тим виглядає так, що теорія блакитних зон базується більше на вірі її авторів, ніж на реальних наукових дослідженнях. Більшість висновків отримано на підставі одиничних досліджень; ніяк не обґрунтовано вибір тих, а не інших факторів, як таких, що впливають на довгу тривалість життя; не було навіть згадок про спробу знайти регіони з такими ж факторами і пересвідчитись в тривалості життя їхніх мешканців. Автор шукав підтвердження своїм доволі неоригінальним поглядам і, що не дивно, успішно знайшов їх. Одночасно з тим, він розгорнув велику кампанію в США по створенню блакитних зон, і це викликає повагу. Отже, я рекомендую ставитись критично, до того, що розповідають в цьому серіалі, але все ж таки подивитись його, якщо у вас є вільні 2.5 години замислитись над покращенням свого життя.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *