Сам удома 6 / Home Sweet Home Alone

Дата публікації: 2024-01-01 03:36

Рік: 2021
Режисер: Ден Мазер,
Актори: Арчі Єйтс, Девін Ретрей, Еллі Кемпер, Еллі Макі, Ендрю Дейлі, Ешлін Бі, Кенан Томпсон, Кріс Парнел, Піт Голмс, Роб Ділені, Тімоті Сімонс,
Тривалість: 1 год. 33 хв.
Кошторис: $ 15 000 000
Касові збори: -
Рейтинг IMDB: 3,6 / 10

“Сам удома 6” – американський комедійний різдвяний фільм режисера Дена Мазера. Це шостий фільм франшизи “Сам удома” і перший, в якому з’явився актор з перших двох частин – Девін Ретрей знову зіграв старшого брата Кевіна Базза Маккалістера. В головних ролях: Арчі Єйтс (“Кролик Джоджо”), Еллі Кемпер (“Офіс”, “Незламна Кіммі Шмідт”), Роб Ділені (“Дедпул 2”), Ешлін Бі (“Життя з самим собою”), Кенан Томпсон (“Суботнього вечора в прямому ефірі”). Дата виходу фільму – 12 листопада 2021 року.

Про що цей фільм?

Джеф і Пем Маккензі через скрутне фінансове становище намагаються продати свій будинок. Джеф втратив працю і ніяк не може знайти нову, але підсвідомо все одно саботує продаж будинку. Макс Мерсер та його мати Керол випадково потрапляють до будинку, вдаючи зацікавлених покупців. Під час коротенької розмови Макса та Джефа виявляється, що в коробці зі старими ляльками знаходиться дуже дивний екземпляр з перекрученою головою. Керол розповідає Джефові, що через свою унікальність лялька може коштувати великих грошей.

Пізніше родина Мерсерів відправляється на свята до Японії й забуває Макса вдома. Водночас Джеф дізнається, що хтось продає таку точно як у нього ляльку з перекрученою головою на інтернет-аукціоні за 200 тисяч доларів. Такі гроші дозволили б Джефу не продавати будинок та дали б можливість спокійно знайти нову працю. Але ляльки в коробці вже немає і Джеф підозрює, що її вкрав Макс. Тоді вони разом з дружиною Пем намагаються потрапити до будинку Макса і повернути собі ляльку. Натомість Макс вирішує, що вони хочуть пограбувати будинок і влаштовує їм пригоду з численними пастками.

Що тут добре, а що не дуже?

Фільми франшизи “Сам удома”, якім не пощастило належати до числа перших двох, автоматично зараховуються до халтури з метою вибиття грошей з глядачів. Так само суворо публіка поставилася до шостої частини. Навіть більш суворо, ніж до фільмів номер 3, 4 і 5. І якщо важко сперечатися з тим, що “Сам удома 6” – це стара пісня на новий лад, то з такою низькою оцінкою фільму я категорично не згоден.

Читати:  Наші Котики

“Сам удома 6” заслуговує бути почесним номером 3 в серії, оскільки він єдиний намагається відтворити дух перших двох фільмів. Події відбуваються в такому ж маленькому і дуже заможному містечку, на вулиці так само багато снігу і різдвяних прикрас, а музичний ряд використовує численні мотиви з оригінального фільму, включно з нашим улюбленим “Щедриком”.

В цьому фільмі багато відсилань до пригод Кевіна 30-річної давнини, але це не тупі повтори. Автори дуже добре розуміють, що вони роблять, і ставляться до оригінального сюжету з пошаною. Наприклад, родина дивиться науково-фантастичне кіно і з телевізора лунають такі ж фільмові фрази, якими свого часу Кевін лякав грабіжників. І коли думаєш, що це вже відвертий плагіат, персонаж на екрані починає нарікати на рімейки, які зараз на кожному кроці.

Сюжет попри формальну подібність до оригінального фільму суттєво відрізняється. Тут немає бандитів, які хочуть пограбувати дитину, а замість них з’являються двоє дорослих у відчаї, які постійно повторюють собі “ми хороші люди”. І з ними важко не погодитись – вони розгублені, вони роблять дурниці, але ними керує не жага наживи, а бажання врятувати власне тихе і спокійне життя. Натомість Макс неправильно розуміє їхні наміри й влаштовує такий гармидер, за який його батькам доводиться потім довго розплачуватися. Кому як, а мені дуже сподобався цей новий і неочікуваний підхід. Нічого і близько подібного за креативністю не було в попередніх трьох фільмах.

Також дуже сподобалася гра акторів, серед яких є багато сучасних зірок другого плану. Макса зіграв абсолютно не схожий на Маколея Калкіна Арчі Єйтс. Він непогано виконав своє завдання зобразити наївного хлопця, який попри велику самовпевненість залишається дитиною. “Незламна Кіммі Шмідт” та Ерін з американського “Офісу” Еллі Кемпер має ідеальний типаж кумедної жіночки, яка робить дурню з благими намірами, і для цього фільму пасує як ніхто інший. Ешлін Бі я нещодавно бачив в чудовому мінісеріал “Життя з самим собою“, де вона грала в парі з Полом Раддом – і там і тут вона дуже добре зіграла, хоча і зовсім не схоже не Кетрін О’Хару – маму Кевіна. А чудова зірка “Суботнього вечора в прямому ефірі” Кенан Томпсон продемонстрував свої козирі в ролі надокучливого рієлтора. Єдиною проблемою для українського глядача в цьому плані є дубляж. Яким би він не був чудовим, в ньому повністю зникають неповторні вимови Ешлін Бі та Кенана Томпсона, а з ними й персонажі стають більш пласкими.

Читати:  Без глазурі / Unfrosted

Справжньою родзинкою фільму є поява Девіна Ретрея. В перших двох фільмах він грав старшого брата Кевіна, з яким у нього були дуже важкі стосунки, Базза Маккалістера. Тут же він з’являється вже як офіцер поліції Базз Маккалістер. Його просять перевірити будинок, в якому хлопець залишився сам, на що Базз відповідає, що це розіграш його брата Кевіна. Мовляв, дуже давно родина залишила Кевіна вдома самого. Двічі. І тепер на кожне Різдво Кевін мститься Баззу, влаштовуючи фальшиві виклики з подібного ж приводу. До виходу фільму “Сам удома 6” ходили чутки, що і сам Маколей Калкін з’явиться в камео, але в результаті він обмежився неявною присутністю як хазяїн фірми McCalister Home Security.

Чи варто дивитися “Сам удома 6”?

“Сам удома 6” чудовий різдвяний фільм, який непогано передає настрій оригінальних фільмів франшизи. В ньому доволі цікавий сюжет, багато класної акторської гри та достатньо якісного гумору, щоб цей фільм було приємно дивитися. Попри звинувачення у спекуляції на класичній темі, він є не дешевою підробкою, а якісною інтерпретацією відомого сюжету на сучасний лад. Безумовно рекомендую для перегляду на свята.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *