Серіал “Режим”. Відгук на фінальний епізод

І коли мені здалося, що серіал став трошки кращe, він відразу став трошки гіршe і закінчився.

Головна лінія бдсм-кохання канцлерши і полковника питань не викликає – хворим було, хворим померло. Якби вони жили довго і щасливо, то це був би перебір навіть для “Режиму”. Як саме це сталося розповідати не буду – немає сенсу спойлерити без потреби.

Більш цікавить мене політична складова і паралелі з реальним світом. А тут автори серіалу чітко послідували виразу “У кого, що болить, той про те і гомонить”.

Українцям та більшості колишній радянських країн та країн соціалістичного табору очевидно, що в зображені в серіалі події повинна була б втрутитися росія. Стати на бік диктатора і не допустити зміну режиму. І автори “Режиму” саме так і зробили, тільки замість росії на допомогу диктатору прийшли … США. Та-дам! Кінець циркової вистави!

Я можу спробувати натягнути сову на глобус і знайти пояснення в стилі – путін тримається при владі тільки тому, що США негласно його підтримують. Але проти цієї теорії виступає кілька факторів – на росії немає громадянської війни (якщо не враховувати невдалого походу пригожина на москву, який стався настільки недавно, що його просто не встигли б вписати в сценарій), путін не мав і не має реальних конкурентів всередині країни, зброєю йому допомагають зовсім не штати, а інші братські диктатури. Тому таке пояснення є занадто тонким, щоб не заході його зрозуміли в такому ключі.

Комікс "Бездумні дивляться серіал "Режим"". Фрагмент 1 - Олесь Думний
Комікс “Бездумні дивляться серіал “Режим””

А значно більш охоче віриться в те, що підтримкою США диктатора в серіалі нам товсто натякають на підтримку США диктаторів в реальному житті. І тут на думку спливає звісно Ізраїль, якому США дуже сильно допомагають зброєю і уряд якого під керівництвом Нетаньягу має авторитарну репутацію. Там теж є поділена на частини країна, що знаходяться між собою практично в стані війни. На цьому, щоправда, паралелі закінчуються, але сам факт допомоги США багатьом на Заході може вказати на Ізраїль.

Читати:  Про що серіал "Брати Сунь". Перший епізод

Можна розглянути ще одну фантастичну версію, яка базується на тому, що США зброєю допомагають ще й Україні. Частина західного радикального політикуму підтримує версію, згідно з якою війна розпочалася через бажання НАТО розширитися далі на схід. Військове правління Зеленського теж має певні ознаки диктатури, і проросійські пропагандони радо ігнорують причини такого стану, роздмухуючи сумнівні рішення Зеленського до планетарних масштабів. Але дуже сподіваюсь, що автори серіалу все-таки не мали цього на думці, а глядачі не потрактують події на екрані таким чином. Врешті-решт численні натяки на путіна і росію в попередніх серіях нікуди не ділися.

Тому я все-таки зупиняюся на думці, що ця історія немає реальних аналогій. Це узагальнений образ диктатора, який потрапляє в полон власних ілюзій і єдине, що зв’язує його з реальністю – жага влади. Натяки на путіна не йдуть йому на користь, хоча на Заході і без того існує певний консенсус щодо образа цього покидька і “Режим” не додав до цього образу нічого принципово нового. Але фінальним ходом зі штатівською допомогою балансуючому на лезі бритви диктатору акценту кардинально змістилися з поганого диктатора неназваної європейської країни на дуже чітко названі погані Сполучені Штати Америки. Це дуже популярно серед частини західного суспільства критикувати США за спроби навести лад в інших країнах і перекручувати її до невпізнання. Дуже “оригінальна” і ще більш “актуальна” думка, яка так сильно “допоможе” Україні боротися зі справжнім диктатором.

Ну що ж, путін буде дуже вдячний всім задіяним у створенні цього продукту за перевід стрілок зі справжніх диктаторів на США. Корисні ідіоти.

Єдине сподівання, що вони там просто не зауважать цієї “дрібнички”, сфокусувавшись на головному: бдсм-коханні канцлерши Вернгем і полковника Зубака (який іноді ну дуже нагадує “Памфіра“).

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *