Серіал “Джентльмени”. Відгук на перший епізод

Серіал “Джентльмени” – друга спроба Гая Річі увійти в ту саму річку. Спочатку був фільм, тепер от серіал. Трохи дивно робити серіал на підставі фільму, сюжет якого вже відомий, але для Гая Річі це логічно.

Фільм “Джентльмени” спромігся нагадати про Гая Річі, як про автора фільмів “Карти, гроші, два стволи” та “Великий куш”, і чому б не дати людям те, що вони хочуть. Принаймні, мені “Джентльмени” дуже сподобалися, хоча і не з першої спроби, і від серіалу були більш-менш великі сподівання. Звичайно, в ньому немає Чарлі Ганнема, Г’ю Гранта та Коліна Фаррела – це великий недолік, але так само немає і Меттью Мак-Конегі – за що Гаю Річі велика подяка.

Замість них з’явився Тео Джеймс (Кемерон з другого сезону серіалу “Білий лотос“) зі своєю потужною щелепою і модельною зовнішністю. Не зовсім крутий перець, якого очікуєш у фільмі про бандюків, але, знову ж таки, й не Мак-Конегі. А ще знову повернувся до Гая Річі головоріз Вінні Джонс – в першому епізоді він поводився мирно, але можливо далі нагадає хто такий Тоні Куля-в-зубах, врешті-решт, навіщо ще його брати в кіно?

Якщо вже казати про колоритних бандюків, то в першому епізоді такий був один – Томмі Діксон у виконанні Пітера Серафіновіча (король з другого сезону серіалу “Чудотворці“), але, схоже, більше ми його не побачимо. Щось забагато слова “другий”, вам не здається? “Другосортність” напрошується до цього ряду сама собою.

Щодо сюжету, то поки що відверто не вражає. Закручено, напружено, жорстко, але надумано, вторинно, жорстоко. Причому, найбільш жорстока сцена просто виссана з пальця заради ефектності. Перший шок від ситуації змінюється розумінням нереалістичності того, що відбувається. “Карти, гроші, два стволи” та “Великий куш” в цьому плані були на дві голови вище і не опускалися до таких дешевих трюків.

Читати:  Популярність серіалу "Друзі" в цифрах

Окрім цього епізод відзначився скандальною ремаркою – “росіяни, що щасливо сиділи поруч з українцями”. Звичайно, мова йде про бандюків і таким чином Гай Річі натякає, що попри війну російські і українські бандюки залишаються близькими приятелями, але це все одно відверта провокація. Серед глядачів бандюків не так багато, і більшість з них просто запам’ятає, що росіяни і українці насправді дуже добре ладнають між собою. Навіщо це Гаю Річі я не знаю.

Пошук в інтернеті теж не приніс відповіді – режисер відкрито ніколи не підтримував росію так, як це робив Люк Бессон. Про Україну теж нібито не висловлювався. Складається враження, що він займає позицію “моя хата скраю”. Давайте гроші на фільми, а звідки вони візьмуться мені байдуже. Щось подібне я знайшов в одному інтерв’ю, коли його запитали чи він знає, що його фільми знімаються на російські гроші.

Ще можна запідозрити Гая Річі в якійсь нелюбові до українців через фільм “Операція Фортуна: Мистецтво перемагати“, але там зовсім все незрозуміло. Більше повірю, що він просто намагається такими дешевими трюками привернути увагу до своїх не дуже якісних фільмів. Провокує. Як от мене на цей допис.

Одночасно з тим, я тепер не впевнений, що буду далі дивитися “Джентльменів” – якби й хочеться під настрій, але й знімають стільки всього, що на все часу не вистачить, а тут ще й сумніви щодо ставлення Гая Річі до України … Мабуть, все-таки йому треба чіткіше пояснювати свою позицію, а поки що подивлюсь щось інше.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *