Про що серіал “Проблема трьох тіл”. Розбір сюжетних нелогічностей

Ключовою проблемою серіалу “Проблема трьох тіл” є протистояння людства та інопланетян, що живуть на нестабільній планеті з трьома “сонцями” (звідси назва). Інопланетяни поки що мають дуже обмежену присутність на Землі, тому вимушені діяти переважно через своїх послідовників і покладатися не тільки на просунуті технології, але й психологічний вплив на людей.

Завдяки технологіям – двом комп’ютерам (“софонам”), що в нашому трьохвимірному просторі мають розмір протонів – інопланетяни впливають на фізичні експерименти, блокуючи доступ до реальних результатів і тим самим уповільнюючи людський розвиток. Це їм потрібно для того, щоб людство не розвинулося занадто швидко, і не перевершило інопланетян в той момент, коли вони нарешті дістануться Землі за 400 років від сьогодні.

Проте деякі вчені все одно підходять надто близько до правди і тоді доводиться знищувати їх фізично. Це роблять послідовники інопланетян, що чекають на пришестя більш розвиненої цивілізації, яка нарешті наведе порядок на Землі.

Ключовим моментом в першому сезоні серіалу “Проблема трьох тіл” є усвідомлення інопланетним “Всевишнім” того, що люди вміють брехати і регулярно цим займаються. Після цього “Всевишній” декларує, що людству не можна довіряти, воно є небезпечним і з ним не вдасться нормально співіснувати. Тобто сподівання послідовників на виправлення людства замінюються загрозою його винищення.

Хоча подібний сюжетний поворот виглядає цікаво і захопливо, він видається абсолютно нереалістичним. Ось чому.

Непослідовне нерозуміння концепції брехні

  1. Якщо інопланетяни можуть чути і бачити все, що відбувається на Землі, то з поняттям вигадки та брехні вони повинні стикнутися задовго до того, як Майк Еванс прочитав їм казку про “Червоного капелюшка”. Елементарний аналіз побаченого в газетах, новинах, фільмах та серіалах призвів би до висновку, що в отриманій інформації є дуже багато протиріч. Вся вона не може бути правдою, отже, частина інформації має бути вигадкою або брехнею.
  2. Вигадування того, що не існує, є підставою для творчості, без якої не може бути прогресу. Як інопланетянам вдалося так сильно розвинутись, що навіть людей вони зневажливо називають “жуками”, якщо у них відсутня креативність?
  3. І якщо вони вже такі розвинені, що так сильно перевершують людську цивілізацію, то вони повинні були б знати все, що знають люди і ще більше. Натомість вони чомусь незнайомі з поняттям, яким легко оперує навіть людська дитина. Може вони вже й не такі розвинені? Але чому тоді їхні технології кращі за наші?
Читати:  Коли закінчиться страйк сценаристів і акторів?

Можна було б припустити, що інопланетяни тут є аналогом Шелдона Купера з “Теорії Великого Вибуху” – геніальні вчені, але соціопати без почуття гумору. Якби це була комедія, то це був би вдалий і цікавий хід. Тут же все розбивається через його нереалістичність, бо навіть Шелдон розумів, що таке вигадки, брехня і підступність. Він з усім цим погано радив і ним було легко маніпулювати, але він не вдавав, що йому ці поняття незнайомі.

Оцініть серіал "Проблема трьох тіл"

Антинаукове нерозуміння людської психології

Коли інопланетяни вирішують, що людям не можна довіряти, то вони починають нас залякувати. Вони відкрито демонструють свою силу і в стилі агента Сміта з огидою інформують людство – “ви жуки”.

Нагадаю, що метою інопланетян є затримка розвитку людства. Такою ж демонстрацією сили вони досягають протилежного результату – людство гуртується навколо спільної боротьби із зовнішнім ворогом, значно збільшуючи шанси на власний стрімкий розвиток.

Це такий величезний ляп, що мені навіть не хочеться вказувати на те, що в реальному житті ООН не здатне на згуртування навіть заради миру на планеті. Обов’язково знайшлася б якась росія, яка б з черевиком в руці волала “ви все брешете! немає ніяких інопланетян”, а ще частина країн радо б їм підгавкувала заради дешевого зерна, газу і зброї.

  1. Якби інопланетяни справді були б такими розвиненими, то вони поводились би якомога тихіше. Так, щоб люди або не дізналися про проблему, або не вважали б її серйозною. Як в польському серіалі “1670” Анєлька переконує селян, що треба боротися зі зміною клімату. Спочатку вони уважно слухають, а дізнавшись, що катастрофа станеться “лише” за 300 з гаком років, спокійно розходяться займатися власними справами. Нам навіть показали, що одна з головних героїнь саме так і вчинила. І це типова людська поведінка, про яку всезнаючі інопланетяни легко могли б давно довідатися.
  2. Нарешті, якщо інопланетянам так важко думається, то з їхніми розвиненими технологіями вони давно мали б мати аналог ChatGPT, натренований на всьому людському знанні. Він теж нічого не розуміє про брехню, вигадки та правду (ChatGPT – це нісенітниця), але він в стані відповідати на питання так, як це зробила б людина. Що заважало інопланетянам використати подібний “чат” для кращого розуміння людської психології та знаходження ефективного впливу на неї?
Читати:  Відгук на серіал "Твоя перша остання брехня" (Fool me once, 2024)

Серіал все одно цікаво дивитися, бо він принаймні змушує замислитися над такими питанням. До того ж непогано знятий. В ньому наука намагається грати ключову роль і всі проблеми, на щастя, не вирішуються за допомоги супергеройської магічної магії. Але питання до сюжету все одно залишаються.

А що ви думаєте з цього приводу?

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *