Популярність серіалу “Друзі” в цифрах

Фінал серіалу “Друзі” вийшов без місяця 20 років тому, а серіал і надалі залишається суперпопулярним. Можливо, навіть більш популярним, ніж в часи свого першого показу на телебаченні. Для кращого розуміння розмірів і динаміки цієї популярності подивімось на цифри.

Кількість глядачів фіналу

Останній епізод “Друзів” в прямому ефірі подивилося 52.5 мільйонів глядачів, що само собою вражає. За цим показником “Друзі” опинились на четвертому місці серед усіх американських серіалів, поступившись, зокрема, серіалу “Сайнфелд“, фінал якого у 1998 році зібрав майже на 24 мільйони більше. Щоправда, у 2004 році можливостей вибрати спосіб перегляду фільмів та серіалів було значно більше, ніж в 80-ті та 90-ті, тому 52 мільйони “Друзів” насправді можуть важити більше, ніж 76 мільйонів “Сайнфелда”. Але статистики, яка б це підтвердила, я не бачив.

В кожному разі четверте місце за кількістю переглядів фіналу говорить про велику популярність серіалу вже тоді. Пригадую, що останні сезони були зовсім не такими цікавими, як попередні, і якби фінал стався раніше, то його рейтинги напевно були б вищими.

Гонорари і роялті

Розмір гонорарів теж є непоганим показником успішності шоу – чим більше глядачі приносять гроші компанії, тим більше компанія може платити своїм зіркам.

В останніх двох сезонах кожен з шести головних акторів отримував по одному мільйону доларів за епізод. Це приблизно 20 мільйонів доларів за сезон. Вражаюче, правда? Але до цих шалених грошей, які поставили Девіда Швіммера, Дженніфер Еністон, Кортні Кокс, Лізу Кудров, Меттью Перрі та Метта Леблана в плані гонорарів на один щабель з найбільш оплачуваними голлівудськими зірками, їм довелося йти вісім років.

В першому сезоні актори отримували жалюгідні 22.5 тисячі доларів за епізод, в третьому – 75 тисяч, в шостому – 125 тисяч. І тільки починаючи з сьомого сезону вони почали гребти гроші лопатою. Іронічно, що приблизно тоді ж в авторів серіалу почали закінчуватися цікаві ідеї.

Читати:  Відгук на перший епізод серіалу "Аватар: Останній захисник"

Але це ще не все. Після 2004 року, коли оригінальний показ “Друзів” закінчився, актори продовжили заробляти на ньому гроші.

Кожного року Ворнер Бразерс через продаж прав на показ серіалу різним каналам та платформам, таким як Нетфлікс та HBO, заробляє на “Друзях” 1 мільярд доларів (!). А починаючи з 2000 року головні актори отримують 2% від заробленої таким чином суми. До “Друзів” подібні роялті отримували тільки зірки співавтори серіалів, такі як Джеррі Сайнфелд. На щастя для себе зірковій шістці удалося своєчасно виторгувати цінний додаток до контракту, який тепер приносить їм 20 мільйонів доларів щороку.

Тобто, зараз актори заробляють такі ж гроші, як в останньому сезоні двадцятилітньої давнини. Звісно, окрім Меттью Перрі. Чи отримують ці гроші за нього його батьки я не в курсі.

Рейтинг серіалу

Остання статистика на сьогодні була отримана з сайту IMDb (База даних фільмів в Інтернеті). Я зібрав рейтинг та кількість голосів серіалу “Друзі”, починаючи з другої половини 2006 року, коли на сайті з’явилися ці дані, дотепер.

Після старту голосування і набору перших 50 тисяч голосів рейтинг стабілізувався в районі числа 8.9. З того часу він незначно коливався, опускаючись до 8.8 та піднімаючись до 9.0, але за останні 16 років суттєво не змінився. Це дуже високий рейтинг, а його стабільність говорить про те, що все нові і нові глядачі приєднуються до армії фанатів “Друзів”. А розмірі цієї армії, прямо скажемо, вражають.

Зараз за “Друзів” проголосувало 1.1 мільйона відвідувачів сайту IMDb. Для порівняння інший та більш молодий сітком “Теорія Великого Вибуху” має 865 тисяч голосів і рейтинг 8.1, а “Як я зустрів вашу маму” – 727 голосів і рейтинг 8.3. Тобто, навіть 20 років після свого закінчення “Друзі” за цим показником суттєво випереджають інших конкурентів в своєму жанрі. Щоправда, вони програють іншим жанрам, наприклад “Гра престолів” має вражаючі 2.3 мільйони голосів та рейтинг 9.2, але це зовсім інша історія.

Читати:  Найкращі комедійні шоу та серіали. Частина 2

Зверніть увагу, що в останні 10 років кількість голосів стабільно зростає, тобто серіал продовжують дивитись і високо оцінювати все нові і нові глядачі.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *