Як Джон Олівер хакнув конкурс на птаха століття в Новій Зеландії

Американське ток-шоу “Події минулого тижня з Джоном Олівером“, яке я з великою насолодою дивлюсь вже багато років, звернуло увагу на новозеландський конкурс на птаха року, який в 2023-му році чомусь визначав птаха всього століття. А Джон Олівер рідко звертає на щось увагу просто так. Його шоу давно переросло границі гумористично-розважальної програми і робить фокус на дослідженні різноманітних соціальних явищ та перевіряє границі дозволеного.

Наприклад, в рамках розслідування діяльності релігійних та псевдорелігійних діячів в 2015-му році, він дізнався, що церкви в США не зобов’язані платити податок на прибуток та податок на нерухомість, а також, що практично будь-хто може зареєструвати релігійну організацію і користатися з податкових привілеїв. Джон Олівер перевів жарт в практичну площину і заснував церкву під назвою “Богородиця Вічного Звільнення” (Our Lady of Perpetual Exemption), маючи на увазі звільнення від податків. Церква проіснувала менше одного місяця і встигла зібрати 70 тисяч доларів пожертвувань, після чого була закрита. Таким чином він переконливо продемонстрував, як збагачуються телевізійні проповідники, використовуючи закон для власної користі.

У випадку з новозеландським конкурсом викривати нікого не було треба. Джон Олівер просто хакнув конкурс для власного задоволення та щоб розважити глядачів свого ток-шоу. А новозеландський конкурс не тільки не постраждав, а, навпаки, привернув увагу сотень тисяч людей з усього світу. До того ж, багато з них не тільки віддали свої голоси, але й підтримали конкурс фінансово.

Все почалося з того, що Джон Олівер в пошуках цікавинок звернув увагу на Нову Зеландію та їх конкурс, який йому дуже сподобався своєю чудернацькістю. Він став дивитися чи є подібний конкурс в США, і не знайшовши такого, пильніше придивився до новозеландського конкурсу. Виявилося, що голоси за птахів можна віддати онлайн, а правила жодним чином не обмежують голосування однією Новою Зеландією. Вистачить верифікації поштової скриньки і все!

Читати:  Хто озвучував мультфільм "Лео" українською?

Джон Олівер вибрав найбільш цікавого на його погляд птаха пірникозу велику або путекетеке і влаштував грандіозну промокампанію на його підтримку. Одним з головним аргументів за путекетеке була рідкість цього птаха, якого в Новій Зеландії залишилось всього тисяча штук. Джон Олівер скромно замовчував те, що в Європі мешкає біли 400 тисяч пар пірникози великої, зокрема, 15 тисяч в Україні.

Білборди із закликом голосувати за путекетеке з’явилися в Новій Зеландії, Японії, Франції, Великобританії, Індії та американському штаті Вісконсін. Літак з банером в підтримку путекетеке також літав туди-сюди над пляжами Ріо-де-Жанейро. Після цього в минулий понеділок Джон Олівер в костюмі путекетеке з’явився в “Нічному шоу” Джиммі Феллона, досягнувши максимального охоплення аудиторії.

В результаті, в голосуванні прийняло участь майже 400 тисяч людей з близько 200 країн. Путекетеке виграв з шаленою перевагою в 290 тисяч голосів, в той час як друге місце набрало лише 13 тисяч голосів, а десяте 6 тисяч голосів. Для порівняння в минулому році переможець набрав 2894 голосів.

Було прикольно спостерігати за реакцією новозеландців, коли вони сьогодні вночі в прямому ефірі оголосили переможця конкурсу. Дозволяючи Джону Оліверу стати офіційним представником путекетеке в конкурсі, організатори не уявляли, що, як наслідок, їм доведеться витратити шалену кількість часу на підрахунок голосів. Але це була приємна несподіванка, оскільки конкурс отримав неочікувану рекламу та фінансову підтримку, яка дозволить організаторам ще сильніше дбати про рідкісних новозеландських птахів. Які, як виявляється, не такі вже й рідкісні.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *