Джеррімендеринг – легальна фальсифікація виборів

В книзі “Будь корисним. Сім життєвих правил” Арнольд Шварценеггер згадує проблему, яку він вирішив розв’язати на посаді губернатора Каліфорнії. Проблема називалась джеррімендеринг та полягала в маніпуляції кордонами виборчих округів заради досягнення необхідного результату.

Дивну назву джеррімендеринг вона отримала на честь людини, яка вперше вдалася до подібних махінацій – губернатора штату Массачусетс Елбріджа Ґеррі. Під час виборів 1812-го року він підписав указ про створення виборчих округів дивної форми. Газета “Бостон газетт” опублікувала карикатуру, в якій найбільш дивний округ було зображено у вигляді химерної істоти і названо джеррімендер (або ґеррімендер, як це слово читалося в ті часи). Джеррімендер – це поєднання слів Gerry (Ґеррі або Джеррі) та salamender (саламандра).

Попри дивну назву джеррімендеринг є доволі живучим механізмом фальсифікації виборів навіть сьогодні. Полягає він в тому, що виборчі округи розбиваються таким чином, щоб збільшити перевагу своєї партії в найбільшій кількості округів. Наприклад, загальні симпатії виборців регіону розподілені у відношенні 25% до 75% на користь синьої партії. Якщо регіон може делегувати 4-х депутатів, то 1 з них був би червоний, а 3 синіх – перший квадрат на рисунку.

Тепер поділимо регіон на чотири виборчі округи, так щоб всі 25% червоних виборців опинилися в першому окрузі, а 75% синіх в решті трьох – другий квадрат на рисунку. При таких кордонах все надалі справедливо – 1 червоний і 3 синіх. Але, якщо поділити так, як в третьому квадраті, то кожний округ матиме перевагу синіх, і червоних депутатів обрано не буде.

За таким принципом можна або взагалі позбутися небажаних депутатів, або звести їх кількість до мінімуму, зібравши всі голоси противника в якомога меншій кількості округів.

Читати:  "Бунтівний місяць" кидає виклик "Зоряним війнам"?

Можливості для подібних махінацій з’являються там, де кордони округів не закріплені законодавчо, а можуть змінюватися місцевими органами влади. В США зміна кордонів округів відбувається кожні 10 років, створюючи спокусу для правлячої партії поділити так, щоб із врахуванням реалій отримати найбільше голосів на найближчих виборах.

Під час свого губернаторства Арнольд Шварценеггер взявся за ліквідацію джеррімендерингу в Каліфорнії і успішно з цим впорався. В результаті зусиль його команди під час виборів 2008-го року, окрім голосування за кандидатів, виборці також проголосували за губернаторську пропозицію, що створювала Громадську комісію з перерозподілу виборчих округів Каліфорнії (California Citizens Redistricting Commission). Я теж здивувався, що за це рішення треба було голосувати на виборах, але так от вони, американці. Загалом на тих виборах було 12 пропозицій для голосування.

Загалом в США зміна кордонів виборчих округів контролюється незалежними комісіями всього в 8 штатах. Ще п’ять штатів мають лише один округ і кордони змінювати не треба. 8 штатів контролюються змішаними партійними командами. Решта ж 29 штатів можуть без жодних перешкод займатися джеррімендерингом. І це називається найбільша демократія світу.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *