Блокада кордону польськими перевізниками. Вимоги, причини, аналіз

Блокада польськими перевізниками українського кордону триває вже кілька днів і не збирається закінчуватись. Тому я вирішив розібратися що вимагають поляки, чому вони це роблять і чи є шанс на швидке вирішення питання.

Офіційно поляки висувають 6 вимог до України, з яких важко зрозуміти причини блокади:

  • повернення дозволів для українських перевізників;
  • посилення вимог перевезень в рамках ЄКМТ (сертифікатів Європейської конференції міністрів транспорту);
  • заборона реєстрації в Польщі компаній з капіталом з-поза меж ЄС;
  • отримання доступу до української системи “Шлях”;
  • окремі черги для машин з ЄС у системі “єЧерга”;
  • виділення окремих черг для порожніх авто.

Чим насправді невдоволені польські перевізники?

  • витіснення польських перевізників з польського ринку перевезень через раптову появу великої кількості українських фірм після підписання умови між Україною та ЄС, яка дозволила українським вантажівкам в’їжджати до ЄС без дозволу;
  • довгий час чекання порожніх польських фур по український бік кордону через одностороннє впровадження Україною електронної черги на кордоні.

Причина 1: витіснення польських перевізників з польського ринку перевезень

Ми можемо сказати, що це ринок і нема чого жалітися, коли програєш, але, насправді, це не ринок. Польські фірми підпадають під суворі коштовні європейські правила, які поки що не стосуються українських фірм. Отже, щоб було чесно, треба або якимсь чином компенсувати полякам їх відсутність для українців, або скасовувати їх і для поляків. Оскільки для поляків ніхто правила скасовувати не буде, тому що, як член ЄС Польща зобов’язана їх дотримуватися, а для українців насильно їх теж не вдасться впровадити, то залишається компенсувати їх відсутність іншими методами. Один з таких методів йде пунктом номер 1 у вимогах поляків: повернення дозволів для українських перевізників.

Читати:  Порадник для українців в Польщі

Іншою проблемою поляки називають нижчі витрати на зарплатню у українців, ніж у поляків. Мовляв, тому українські фірми можуть надавати більш дешеві послуги з перевезень і випихати польські фірми з власного ринку. Сам по собі цей пункт не є однозначним, тому що подібна різниця існує між усіма країнами ЄС, але Німеччина, наприклад, не висуває вимоги закрити кордони для польських вантажівок. Однак разом з іншими вже згаданими факторами українці дійсно мають можливість користатися з привілеїв, маючи доступ до ринку ЄС і не підпадаючи під його правила.

Причина 2: довгий час чекання порожніх польських фур по український бік кордону

Навесні цього року були скасовані окремі черги, якими могли виїжджати порожні фури. Тепер всі без винятку повинні реєструватися в електронній черзі. При цьому кількість пунктів пропуску з початку повномасштабної війни залишилась незмінною, а кількість українських фірм-перевізників суттєво збільшилася. До того ж, багато водіїв не мають досвіду в заповненні необхідних документів і невимушено затримують чергу. Через це польські перевізники повинні витрачати близько 12 днів на в’їзд і виїзд, хоча сама дорога до Києва і назад займає лише 2 дні. І це не тільки втрати часу, а й втрата грошей. Які для поляків є значно більшими, ніж для українців через вище згадані регуляції ЄС.

Чи впливають інші фактори на блокаду?

Суттєвим фактором є участь в страйку представників ультраправої польської партії “Конфедерація”, яка послідовно виступає проти допомоги Україні, вихід Польщі з ЄС та зближення з росією. Для українських медіа це служить доказом того, що основною метою блокади є штучне створення напруження між Польщею та Україною. Цього не можна виключити, оскільки блокада дивним чином співпала з періодом міжвладдя в Польщі, коли новий уряд після парламентських виборів ще не сформовано і ніхто не хоче брати на себе відповідальність за вирішення цієї проблеми.

Читати:  Бездумні - Джеррі Сайнфелд

Хто правий і що робити?

Очевидно, що полякам варто було дочекатися створення нового уряду для вирішення проблеми на рівні міністерств. Звісно, якщо їх цікавить вирішення проблеми, а не нагнітання ситуації, в чому їх можна підозрювати через активну участь політиків проросійської “Конфедерації” в блокаді. До того ж, перелік вимог до України теж наводить на думку, що не тільки в грошах справа.

З іншого боку, українцям варто було б не робити гучних заяв та звернень на рівні Верховної Ради, а передусім зробити все можливе для усунення проблеми зі свого боку. А саме, зробити так, щоб порожні польські фури не були змушені витрачати тижні в черзі на кордоні. Як саме це зробити нехай розбираються експерти, але я поки що не бачив в новинах, щоб українська сторона робила які-небудь рухи в цей бік. Натомість польська сторона має конструктивні пропозиції серед своїх 6 вимог для розв’язання проблеми. Навіть якщо після її вирішення проблеми українською стороною поляки не знімуть блокаду, то Україні вже не було б чого закинути. А поки що наші політики та наші медіа лише підіграють полякам, разом з ними нагнітаючи ситуацію і віддаляючись від конструктивного вирішення.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *