Формування харківського народу почалося

Знайшов пост відомого харківського журналіста/поета Ігоря Костроміна, в якому він на початку війни звертається до росіян. Хоча він і не презентує весь Харків, але є показовим для розуміння світогляду харків’ян. Не полініться і прочитайте, а ще краще перейдіть за посилання і погортайте стрічку. Відразу інформую, що стрічка вся російськомовна, а пост публікую в автоматичному перекладі. 

Найбільш показовий момент – це відверте дивування «чому нас?» Ми ж завжди любили Росію, майже всі розмовляли російською і ненавиділи українських націоналістів, які приїхали до нашого руського міста із Західної України.

 

Коли читаєш такі пасажи, то не знаєш як культурно на них реагувати … З одного боку безумовно шкода харків’ян і Харків через всі нещастя, що їм приносять росіяни. З іншого, розумієш наскільки вони далекі від україномовної України – настільки, що між рядків відчуваєш злість на захід України – чому знищують нас, а не націоналістів, яких ми на дух не переносили?

 

Добре, в наступному реченні він пояснює, що тепер ми всі націоналісти. Дозволю собі мати сумніви щодо цього. Легко вірю, що харків’яни ненавидять загарбників (і то не всі, бо сам знаю осіб, що вірять в обстріли Харкова ЗСУ і чекають на прихід московитів). Легко можу зрозуміти, що це змушує їх шукати іншу ідентичність, в якій немає лояльності до Росії. Але, перепрошую, не можу уявити, що харків’яни раптом стали націоналістами. Українськими націоналістами. Такого не може бути, тому що не може бути ніколи.

Харків’яни можуть перетворитись на націоналістів якогось іншого народу – власного, харківського – ось в це вірю. Вони не почали розмовляти українською мовою. Українська культура не стала раптом для них рідною. З ними залишилося все те російське, що завжди з ними було – Пушкін, Булгаков і далі за списком. 

Читати:  Зрозуміти росію (оповідання-фантазія)

 

Натомість відбулася радикалізація. Вони відчули, що не належать більше до російського народу і культури. Але до українського вони належать ще менше. Тобто наочно бачимо процес формування окремої групи «російськомовних українців», що знаходиться в пошуках власної ідентичності. Ми знаємо до чого призводять подібні пошуки – Донські та Кубанські козаки не дадуть збрехати.

 

Далі наводжу пост повністю (в перекладі з російської):

Звернення до росіян, які є моїми друзями на фейсбуці.

Щоденно російські війська холоднокровно та цинічно зносять мій рідний Харків, найгарніше місто України. Не вірте своїй пропаганді – це не “денаціоналізація”, це всебічна війна. Вони вдарили по військовій інфраструктурі лише в перший день окупації. Зараз вони цілять по житлових кварталах міських округів та області, руйнуючи комунальні споруди, стікаючи кров’ю місто, як це робили німецькі Тисячі жертв серед мешканців…

Ракетно-бомбові атаки були нанесені по центру міста – Саду Шевченка, площа Свободи, зоопарку… Напевно серед тварин по їх інтелекту були нацисти… Будівлю облдержадміністрації знесено, є відвідування театру опери та балету, філармонії. Ботанічний сад в руїнах, телевежі, Харківське Бленерго, електростанції, газові хаби, Водоканал… На університет імені нього зазнали нападів. Каразіна… Ви досі вірите своїй пропаганді, що ціллю є якісь військові нациські угруповання, а не міські комунікації та житлові кварта Рейди та обстріли – кожні кілька годин, і вони приносять нові і нові руйнування та людські жертви…

І це при тому, що наше місто завжди було лояльним до Росії, майже всі розмовляли російською, і там було пару десятків націоналістів-радикалів, і приїхали ті з Західної України. Ми їх не переносили з їхньою ідеологією.

Але російське вторгнення зробило всіх харків’ян, всіх українців націоналістами, об’єднавши їх так, як жоден президент-розмовник за роки проголошеної Незалежності! Тепер всі ненавидять Росію і стоять на смерті. І ніхто ніколи вам цього не пробачить. Ви ж розумієте, правда?

Російська армія має непомітні втрати особового складу та техніки – про це ніколи не розкажуть в новинах. Вам немає що втрачати. “

Найгірше, що серед ваших загиблих і полонених є штатні солдати-срочники, дуже хлопці… І, практично ніхто з них не знав, що їх відправили воювати з Україною. Вони на камеру, плачуть, кажуть, що їм сказали, що їдуть на навчання… Цинічна брехня, як і все, що вам кажуть ваші продажні ЗМІ.

Хочете бачити правду того, що зараз відбувається в Харкові і з ким насправді воює ваша армія? Це незалежні, недержавні Telegram-канали, де завантажені фото та відео сьогоднішньої трагедії, зняті жителями міста:

Новини телеканалу Труха:

https://web.telegram.org/z/#-1199360700

Україна прямо зараз. Новини, війна, Росія:

https://web.telegram.org/z/#-1197363285

Гарно проведений час!

Гори в пеклі Путін!

 

Читати:  Успішний розвиток Ірпеня

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *