Маніпуляції вашою свідомістю

Будь-яке явище має своїх прихильників і противників. Найсильніше чути тих найголосніших – перші з піною у рота захищають, другі із нагайкою в руках атакують. Як наслідок пересічна людина вимушена робити вибір на користь однієї зі сторін, приймаючи моральне зобов’язання боронити всі її цінності. Так вона фарбує весь світ навколо себе на чорне і біле. 

Проблеми виникають, коли треба класифікувати подію, що знаходиться в сірій зоні. Точніше, проблем із фарбуванням на чорне або біле немає, вони є із вибором правильного кольору. Тут відкривається широке поле для маніпуляцій вашою свідомістю.

 

Виглядати це може так:

 

Інформація (сторона А): Петро вбив Івана.

Вердикт: Петро винен.

Інформація (сторона Б): Іван пробував вбити Петра, а Петро захищався.

Вердикт: Петро невинен.

Інформація (сторона А): Петро шантажував Івана розголосом приватної інформації, що зруйнувало б життя Івана.

Вердикт: Петро винен.

Інформація (сторона Б): Іван розкрадав гуманітарну допомогу, причиняючи смерть людей від голоду.

Вердикт: Петро невинен.

Інформація (сторона А): Петро був співучасником розкрадання, якому Іван не віддав його долю.

Вердикт: Петро винен.

 

І так до нескінченності.

 

Як ви бачите, проблема не в неправдивості інформації, а в її неповноті. Вам не брешуть, вам говорять не всю правду і цим змушують приймати вигідне тому, хто вами маніпулює, рішення. Виграє той, кого ви послухали останнім – в моєму прикладі сторона А була наполегливішою, і попри спроби сторони Б довести невинність Петра переконала вас у його невинності.

 

Спробуйте пограти в цю гру із самим собою, беручи будь-яке твердження або резонансну подію і вигадуючи додаткову інформацію, що вплинула б на ваш вердикт.

Читати:  Чорновіл боровся за Україну вдома

 

Як із цим боротися?

 

1)    Усвідомити і примиритися з тим, що вами маніпулюють. Завжди. Кожна людина. Це не означає, що всі від вас чогось активно хочуть. Маніпуляція може бути невинною на рівні «скажу що хочете, тільки відчепиться», а може бути зловмисною: «я вам розповім правду, а ви самі робіть висновки (такі як мені треба)».

 

2)    Не приймати швидких рішень, якщо це не питання життя і смерті. Саме на швидкі, імпульсивні рішення розраховані найбільш нахабні маніпуляції. Вони викликають у вас миттєве бажання покарати злочинця або донести правду до людей, не замислюючись про довготривалі наслідки вашого вчинка. Соціальні мережі – це ідеальний інструмент для маніпулювання, оскільки вони дозволяють отримувати і розповсюджувати інформацію, не включаючи мозок – люди, що так поводяться, виконують роль бота із власної ініціативи.

 

3)    Прийняти факт, що ви не маєте необхідної кваліфікації для оцінювання більшості подій. Ваша оцінка практично завжди буде результатом маніпуляцій з боку людей, які повідомили вам про подію і висловилися про неї публічно.

 

4)    Самостійно шукати додаткову інформацію із питання, в якому ви насправді хочете розібратися. Найпершим і найпростішим кроком може бути пошук альтернативних аргументованих оцінок. Навіть якщо ви з ними не будете згодні, наведені аргументи напевно покращать розуміння події, зроблять її обʼємнішою. Далі можна шукати контр-аргументи до цих аргументів і так далі, поки не ознайомитеся із усією доступною інформацією. Звісно, може бути і прихована інформація, яка ніколи не буде вам доступна – це життя, треба пам’ятати про таку можливість.

 

Цей запис теж є своєрідною маніпуляцією – я зробив його в розрахунку, що він спонукає вас критичніше оцінювати отриману інформацію і приймати більш розумні рішення. Викладені думки не є унікальними – все це давно описано в мільйонах публікацій. Та все ж тема надто важлива, щоб не нагадати про маніпуляції зайвий раз.

Читати:  Формування харківського народу почалося

 

Якщо у вас є власні думки з цього приводу, напишіть про це в коментарях.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *