Серіал “Каос” / “Kaos”

Дата публікації: 2024-09-14 04:45

Рік: 2024
Жанри: драма, комедія, фентезі,
Режисер: Джорджі Бенкс-Девіс, Руньяраро Мапфумо, Чарлі Ковелл,
Актори: Аврора Перріно, Девід Тьюліс, Джанет Мактір, Джеф Ґолдблюм, Кілліан Скотт, Кліфф Кертіс, Стівен Діллейн,
Країна: Великобританія,
Тривалість: ~ 7 год. (8 епізодів по ~ 50 хв.)
Кошторис: € 50 000 000
Касові збори: - (стрімінґ Нетфлікс)
Рейтинг IMDB: 7,5 / 10

“Каос” (ориг. Kaos) – комедійно-драматичний фентезійний британський серіал, створений режисером Чарлі Ковелл (серіал “Кінець ї***ого світу”). Акторський ансамбль очолив Джеф Ґолдблюм, який зіграв старіючого Зевса. Також в ролях Джанет Мактір (Гера), Кліфф Кертіс (Посейдон), Девід Тьюліс (Аїд), Кілліан Скотт (Орфей), Аврора Перріно (Еврідіка) та Стівен Діллейн (Прометей). Дата виходу – 29 серпня 2024 року.

Сюжет

Могутній бог Зевс через свої комплекси сприйняв появлення зморшок на своєму обличчі за початок здійснення пророцтва, що можливо передвіщає кінець його правління в цьому світі. А можливо і не передвіщає. Проте Зевс вже зробив свій висновок і почав активно діяти на шкоду своєму оточенню та людству в цілому.

Одночасно з цим Еврідіка намагається закінчити складні стосунки зі своїм коханим Орфеєм, а син Зевса Діоніс шукає своє місце в цьому світі. Ці історії дивним чином переплітаються, підтверджуючи побоювання Зевса за свою долю.

Розробка та випуск

Розробка серіалу “Каос” почалася ще 2018 року, коли Нетфлікс замовив 8-епізодний серіал про нове бачення історії грецьких богів. Керівником проекту став Чарлі Ковелл. Але перший кастинг стався лише 4 роки потому – в 2022 році на роль Рідді взяли Аврору Перріно, одну з ключових акторок серіалу, та більшість акторів основного складу. Цікаво, що роль Зевса повинен був виконувати Г’ю Ґрант, але через складнощі з графіком довелося шукати іншого актора. Дуже швидко знайшли Джеффа Ґолдблюма, за що їм велика подяка!

Детально про основних акторів читайте в цьому дописі: Анонс | Каос (серіал)

19 березня 2024 року з’явився перший трейлер з Ґолдблюмом в ролі Зевса, а 5 місяців потому серіал вийшов на Нетфлікс. За 2 тижні на екранах серіал “Каос” отримав рейтинг 7.5 (16 тис. голосів) на сайті IMDb, а також 76% від критиків та 81% від глядачів схвальних відгуків на сайті RottenTomatoes. На мій смак серіал заслуговує на 8 балів з 10.

Де знімали серіал “Каос”

Зйомки серіалу “Каос” проходили переважно в Іспанії. Основні локації — Андалусія, зокрема Коста-дель-Соль, Марбелья, Кадіс, Севілья, Лос Монтес і Велес. Сцену виступу Орфея знімали на площі Іспанії в Севільї, а пляжну сцену з Орфеєм і Діонісом — на пляжі Санта-Марія-дель-Мар у Кадісі. У Малазі, на вулиці Кальє Паррас, створили мурали Посейдона. Інші сцени знімали на набережній Пабло Руїса Пікассо та в торговому центрі El Ingenio.

Погоні знімали в кварталах Ла Пальмія та Лагунільяс, а сцени з трафіком — на Алеї Колона. В Альмерії використовували природний парк Кабо-де-Гата, пляж Плайя-де-Торре Гарсія і церкву Ерміта-де-Торрегарсія. “Печеру” знімали в ресторані Альфаро поблизу Табернас.

У Мадриді особняк Зевса і Гери знімали в палаці Віллаліс, а у Валенсії — монастир Сант-Мікель-дельс-Рей став храмом Гери. Освітній комплекс Честе у Валенсії використовували для зйомок Підземного світу, оскільки його брутальна архітектура ідеально підійшла для чорно-білих сцен.

Зйомки маєтку Зевса і Гери на Олімпі частково проходили в Італії. Кадри з доглянутими садами та фонтаном Нептуна знімали у мальовничій віллі д’Есте в Тіволі поблизу Риму, яка є об’єктом Світової спадщини ЮНЕСКО. Вражаючі сходи, що з’являються у серіалі, були зняті в Королівському палаці Касерти на півдні Італії.

Фінальні зйомки та перезйомки відбувалися у Великій Британії.

Зв’язок з древньогрецькою міфологією

Серіал “Каос” творчо підійшов до всім відомих міфів, зробивши їх ближчими до сучасного глядача. В цьому плані його порівняти з пригодами Персі Джексона тільки для дорослих глядачів, оскільки розкриття тем сексу та насилля тут скоріше нагадує серіал “Гра престолів”. До того ж тут патологічні вчинки богів пояснюються психологічними проблемами дисфункційної родини, а не зовнішніми факторами.

Перед написанням цього тексту я спробував нагадати сам собі, а як там все було насправді, хто ким керував, хто кого боявся і таке інше. Просто щоб зрозуміти наскільки автори серіалу дотримувалися канону. До перегляду я цього не робив, бо не хотів, щоб ця інформація якимось чином вплинула на сприйняття серіалу – він повинен був бути добрим і без цього. Проте, однозначної відповіді так і не знайшов.

По кільком важливим пунктам з точки зору сюжету серіалу “Каос” міфологія дає декілька варіантів. З одного боку, це засмучує, з іншого, це значить, що представлена в серіалі версія має не менше прав на існування, ніж всі попередні версії. Міфи завжди переказували доступною для слухача мовою, і нинішнє покоління людей лишень дочекалося своєї версії.

Порівняння грецької міфології з подіями серіалу

Далі БАГАТО СПОЙЛЕРІВ! Читайте відповідально.

В історії з Орфеєм та Еврідікою принциповим моментом є те, що Орфей єдиний зміг зпуститися до Царства Мертвих та повернутися назад. За однією версією він так сильно кохав Еврідіку, що зміг переконати Аїда дозволити забрати її додому, за іншою він просто надурив довірливого бога, користаючися своєю майстерністю. За легендою Еврідіка не змогла повернутися на поверхню, оскільки Орфей порушив умову договору, а в серіалі вона, хоча і повертається на поверхню, все одно зникає з життя Орфея.

Три Мойри (долі) – Клото, Лахесіс і Атропос – тут керують долями людей та богів і саме страх Зевса перед своєю долею змушує його не необачні вчинки. Хоча це не суперечить відомим міфам, але ситуація все одно не така однозначна, як хотілося б. По-перше, в деяких міфах Зевс, як верховний бог, втручався в долі людей і богів, ігноруючи рішення Мойр. По-друге, хоча Мойри і уособлювали космічний порядок були дітьми Зевса, і він як батько міг мати на них вплив.

У серіалі “Каос” активно представлені LGBTQ+ персонажі, включаючи трансакторів, трансперсонажів і квір-сексуальні сцени, зокрема романтичні стосунки Діоніса з людьми всіх статей. Прихильники традиційних цінностей напевно все звалять на Нетфлікс, але грецька міфологія рясніє квір-персонажами, зокрема трансгендерними і інтерсексуальними богами, такими як Діоніс і Гермафродит (син Гермеса і Афродіти).

Діоніс прагне схвалення Зевса, і йому болісно бачити, як батько відмовляється від подарунка, бо вже має аналогічний від Геракла, який теж є сином Зевса.

Зевс зображується як непостійний бог, який не може бути вірним Гері і має численні романтичні зв’язки з жінками, у тому числі смертними. Це відображає грецьку міфологію, де Зевс мав багато коханок, змінюючи свій вигляд і перетворюючись на різних тварин для задоволення своїх бажань. У серіалі зберігається дух персонажа, але без надмірно насильницьких аспектів, зображуючи його як невірного і неприємного індивідуума.

Серіал “Каос” точно відтворює заздрісний і злопам’ятний характер Гери, дружини Зевса. В серіалі Гера перетворюється на Зевса, щоб спокусити одну з його коханок, прискорює її вагітність і перетворює її на бджолу як покарання. Це відображає міфологічні традиції, де Гера також карала коханок Зевса різними способами, такими як затримка пологів у Алкмени, прокляття Лето, обман Семели і перетворення Ламії на демонічну істоту.

Один з найсмішніших персонажів — Прометей, який прив’язаний до гори і його печінку безперервно клює орел. Це відповідає грецькій міфології, де Зевс карає Прометея за крадіжку вогню, відправляючи його на гору, де орел щодня відгризає йому печінку.

Рідді потрапляє в Царство Мертвих після смерті через те, що її носій монет Орфей вкрав золото, необхідне для проходу через Річку Лету. Як результат, їй доведеться працювати 200 років, після чого вона зможе перейти далі безкоштовно. Це частково базується на давньогрецькій міфології, де важливим ритуалом було покладання монети в рот померлого для оплати перевезення через річку Стікс. Без належної оплати душі залишалися на берегах Стіксу 100 років, а потім могли перейти в смерть безкоштовно.

Враження від серіалу

Загалом враження дуже позитивні. Хоча я спочатку прогнозував серіалу максимум сімку, він справді заслуговує на вісімку. Серіал насичений елементами грецької міфології в оточенні сучасного світу. Тут є кілька сюжетних ліній, кожна з яких привносить свій унікальний колорит. Перегляд серіалу надихає на повторне вивчення грецьких міфів, щоб краще розуміти, що з міфології, а що є авторською вигадкою.

Сюжет серіалу – це вільна фантазія на тему, де зберігаються лише імена та місця, а решта – це якісна вигадка. Історія розвивається цікаво і багатообіцяюче. Завершення першого сезону однозначно передбачає появу принаймні ще одного сезону.

Акторська гра дуже вдала. Хоча деякі персонажі, як-от Еврідіка, можуть викликати певні зауваження через свої ролі, загалом актори виконали свої ролі на високому рівні. Інклюзивність серіалу також помітна – представлено різні раси та сексуальні орієнтації, що додає додаткову глибину. Однак варто зазначити, що серіал містить певну жорстокість та сексуальні сцени, тому дітям його краще не дивитися.

Підсумок

Серіал “Каос” виявився дуже крутим. Вражає його насиченість грецькою міфологією, хоча тут основна увага зосереджена на вигаданих сюжетних лініях, що розширюють класичні міфи. Більшість персонажів серіалу є добре прописаними і виразними, а чудові актори ідеально зобразили їх на екрані. Серіал “Каос” дуже інклюзивний в плані людських рас, сексуальних орієнтацій та вишуканого жорстокого насилля. Дивитися треба обов’язково, але без дітей.

Оцініть серіал “Каос”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *