Шість рукостискань до Бейкона або Число Бейкона

Дізнався, що голлівудський актор Кевін Бейкон є центральною фігурою гри, названою на його честь. Ця гра використовує теорію шести рукостискань в стосунку до Голлівуду і стверджує, що кожний актор так чи інакше пов’язаний з Кевіном Бейконом.

Творці гри вирішили, що цей актор є центральною фігурою американського кінематографа. У нього немає Оскара, але його зірка знаходиться на Голлівудській алеї слави. Він зіграв в такій великій кількості фільмів, що теоретично його можна пов’язати з будь-яким іншим голлівудським актором. Чому саме Кевін Бейкон, а не, наприклад, Семуель Л. Джексон? Думаю, тут входить в гру інший принцип – хто перший встав, того і капці.

Кевін Бейкон почав зніматися в 1977 році, а гру на його честь вигадали в 1994 році після того, як в одному з інтерв’ю він заявив що “працював з усіма в Голлівуді або з кимсь, хто з ними працював”. Пізніше кілька студентів подивились два фільми підряд з Кевіном Бейконом і вирішили перетворити пошук усіх знайомих з Бейконом на гру “Six degrees of Kevin Bacon”.

Назва посилається на відому “Теорію шести рукостискань” (1969 рік), яка англійською звучить “Six degrees of separation”. Якщо перекладати українською, то я б назвав гру “Шість рукостискань до Бейкона”, оскільки тут є пряме посилання на “шість рукостискань” і вказує на Бейкона, як на центральну фігуру. Але, напевно, існують і інші переклади. Наприклад, поляки назвали її “Число Бейкона” – простий, але сумнівний переклад, оскільки повністю втрачається розуміння природи цього “числа”.

Сам Бейкон спочатку несхвально поставився до гри, вважаючи, що вона висміює його. Але згодом змінив свою думку. Підозрюю, що розголос від гри пішов йому тільки на користь, тож було б дивно, якби він повівся інакше.

Читати:  Серіал "Брати Сунь". Відгук на другий епізод

Зрозуміло, що з часом все більше акторів не будуть жодним чином пов’язані з Кевіном Бейконом, але на 2005 рік таких було всього 2.3% з 418 468, що скоріше говорить на користь правдивості твердження.

На сайті “Оракул Бейкона” можна перевірити ступінь його зв’язку з будь-яким актором. Наприклад, Семуель Л. Джексон входить до другого кола знайомих Бейкона, тобто не грав з ним безпосередньо в жодному фільмі. Щиро кажучи, я був здивований тому, що ці два актори ніколи не перетинались на знімальному майданчику. Але може це ще зміниться в майбутньому.

А поки що можна розважитись з друзями, шукаючи спільних акторів з Кевіном Бейконом. Або якщо ви не знаєте, хто такий Кевін Бейкон, поставте в центр Леонардо Ді Капріо або іншого улюбленого актора. Хоча краще дізнатись про Бейкона і грати в класичну версію. Тим більше, що Кевін підтримує Україну у війні з фашистською Росією.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *