Що робити, якщо щур вдавився

Для людини в більшості випадків вдавитися не є великою проблемою. Часто з нею можна впоратися самому як слід прокашлявшись або проблювавшись. Натомість у щурів удавлення за відсутності швидкої допомоги може закінчитись смертю тому, що вони не можуть блювати. Їхній сфінктер стравоходу надмірно міцний і через це їжа може пересуватися тільки в одному напрямку. Також процесу блювання перешкоджають особливості діафрагми та брак зв’язку в мозку між центром відповідальним за блювання та структурами, які його здійснюють.

Тому, якщо ваш щур почав робити різкі рухи головою назад, а з його рота йде піна чи залишки їжі, то не чекайте поки це саме минеться. Доречі, випльовувати він може саме залишки їжі з пащі, що не встигли потрапити до стравоходу. Якщо він просто плюється несмачною їжею, то тут нічого страшного немає. Проблема починається, коли ви даєте йому смаколик, він його жадібно ковтає і давиться.

З уваги на те, що щури зазвичай їдять швидко через природні інстинкти або страх конкуренції за їжу з іншими щурами, попіклуйтеся, щоб інтервали між їжею не були дуже великими. Голодний і переляканий браком їжі протягом довгого часу щур має значно більші шанси вдавитися, ніж щаслива і доглянута тваринка. Отже, слідкуйте за їхнім раціоном і, можливо, вам ніколи не доведеться мати справу з цією проблемою.

Якщо ж щур все-таки вдавився, то реагувати треба миттєво за умови, що ви поруч. Я чув історію про собаку, який жив в одній квартирі з кліткою зі щурами і пару разів будив хазяїв, коли щур давився. Але розраховувати на таку підмогу може далеко не кожний, тому подбайте про те, щоб ви все ж таки були поруч.

Читати:  Щури - огидні паразити чи милі і розумні тварини?

Поки щур не встиг захлинутися треба міцно взяти щура обома руками навколо всього тіла так, щоб всі кінцівки були зафіксовані, але рот був вільний. Потім треба підняти щура на рівень своєї голови або трохи вище і акуратно, але різко опустити вниз кілька разів. При цьому сила тяжіння дозволить їжі вийти зі стравоходу. Будьте обережні, щоб не вдарити щуром о підлогу. Переконайтесь, що кашиця насправді вийшла зі щура, тобто ваша процедура була ефективна.

Я спробував знайти відео на Ютюб, щоб показати як це виглядає, але знайшов лише 2 ролики: англійською мовою і польською. Техніка виконання “піднімання” в них відрізняється. Польська версія мені подобається значно більше, оскільки там щур фіксується в руках дуже надійно.

Це неідеальна процедура, тому що вона може завдати механічних травм в стравоході. Проте удавлення щура може бути смертельним для нього і реагувати треба дуже швидко. Тому краще зробити це, ніж зволікати.

Після “піднімання щура” треба їхати до ветеринара на контроль. Може статися, що “піднімання” завдало йому шкоди або взагалі не було ефективним. Іншою проблемою можуть стати ускладнення після самого удавлення. Тому в будь-якому разі в результаті удавлення щура треба везти до спеціаліста.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *