Хто є прототипом Майлза Брона зі “Скляної цибулі”?

Всі, хто дивилися чудовий фільм “Ножі наголо: Скляна цибуля”, в ексцентричному багатії Майлзі Броні впізнали Ілона Маска. Такий же зарозумілий мільярдер, що за допомоги нових технологій намагається зруйнувати світ і побудувати на його місці новий. Звичайно, в кіно цей образ доведений до абсурду і за бажання можна знайти безліч розбіжностей з реальним Маском. Принаймні, поки що жодний винахід Ілона не призвів до катастрофічних наслідків, хоча не можна відмовити йому в наполегливості. Дехто захопившись пошуком відмінностей, почав доводити, що це взагалі не Маск, а Ларрі Еллісон – засновник Oracle. Мовляв, глядачі купилися на найбільш очевидну відповідь і не помітили справжнього героя.

Сумнівне твердження, вважаючи, що Ілон Маск у всіх на слуху, а про Еллісона переважна більшість українських глядачів чує вперше в житті. Навіть не впевнений чи всі українські працівники Oracle, яка має багато офісів в Україні, знають хто це такий. А суспільна думка шукає найближчу підходящу кандидатуру, якою є Маск. Інші відомі кандидати, Ґейтс, Безос, Цукерберґ, ще менш схожі на Майлза Брона.

Наводять кілька аргументів на користь Еллісона. Зокрема, володіння приватним островом Ланаї на Гаваяї та знайомство з Маском, якому Еллісон допоміг купити Твіттер. Острів Ланаї відомий своїми ананасними плантаціями, якими володіла фірма Dole. Хоча ананасний бізнес через високий кошт виробництва помер ще на початку 90-х років, баночка ананасів Dole в Скляній цибулі нібито вказує на Ланаї, а отже і на Еллісона. Тільки за такою логікою за бажання можна знайти вказівки на будь-яку людину на Землі – любителі теорії змов на цьому собаку з’їли, а деякі з них можуть надати і сертифікат родословної цього собаки.

Читати:  "Життя Браяна за Монті Пайтоном" та російська опозиція

Насправді, Майлз Брон – це зібраний образ, а не якась конкретна людина, хоча для найпростіше ототожнити її з Ілоном Маском. Це такий же образ, як Пітер Ішервелл в “Не дивись вгору”, в якому теж, доречі, побачили Маска. І так буде поки Маск залишатиметься найбільш популярною фігурою в технологічній індустрії. І хоча автори фільмів люблять розкидувати пасхальні яйця в своїх працях для підвищення зацікавленості, в даному випадку вони залишаються пасхальними яйцями. І не варто шукати друге, третє, четверте дно, як це майстерно робить Бенуа Бланк.

Краще прочитайте мій огляд фільму “Скляна цибуля” і подивіться сам фільм.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *