Прізвище Зеленський

Що означає прізвище Зеленський?

Передусім подивимось на закінчення прізвища “-ський”. Вікіпедія стверджує, що таке закінчення має географічне походження – для шляхти під час входження українських земель до складу Речі Посполитої, воно служило вказівкою на родовий маєток (Вишневецькі, Шептицькі, Острозькі, Хмельницькі, Чайковські), а для простих людей на місце їхнього походження (Полтавський, Хорольський, Житомирський, Цибулівський, Горохівський). Треба зауважити, що шляхти в той час було дуже багато, і після окупації російською імперією українських земель росіянам навіть довелося примусово змінювати шляхетські прізвища з кінцівкою “-ський” на більш простонародні з кінцівками “-енко” і “-ук”. Хоча суфікс “-ський” в прізвищах набув поширення під час входження українських земель до Речі Посполитої, я не знайшов підтвердження, що був саме вплив польської мови на українську, а не співпадіння в часі.

Від якого саме населеного пункту походить прізвище Зеленський точно невідомо. Називають конкретні села Зелене та Зеленки, але це не дуже переконливо, оскільки села з назвою Зелене, наприклад, є в Івано-Франківський, Тернопільскій, Волинській, Запорізькій, Херсонській та Харківській областях. Мешканець кожного з них міг отримати прізвище Зеленський. Тому висновок може бути тільки такий, що Зеленський є типовим українським прізвищем для всієї України, яке не прив’язане до конкретного населеного пункту. Поширено це прізвище так само як і село з дуже популярною назвою Зелене.

Існує ще одна більш екзотична версія, яка говорить, що прізвище Зеленський походить від староруського імені Зеленя або Зеленячи. Доказів або переконливих аргументів на користь цього твердження я не знайшов.

Звідки походить прізвище Зеленський?

Вікіпедія містить статті про 18 осіб з прізвищем Зеленський і 4 особи жіночої статі з прізвищем Зеленська. Абсолютна більшість з них або народилися в Україні, або мають до неї стосунок. Здавалося б це вагома підстава вважати прізвище Зеленський традиційним українським, але все ускладняється, якщо зазирнути до російськомовних версій відповідних сторінок: вони нараховують 28 осіб чоловічої статі і 10 жіночої. Незважаючи не те, що частина згаданих осіб мають українське походження, народжених в росії Зеленських теж достатньо. Можна припустити, що російські Зеленські є нащадками українських предків, які свого часу переїхали до Сибіру, на Кубань, або і взагалі залишились на окупованих росією територіях української Слобожанщини, але явних доказів цьому на Вікіпедії немає.

Читати:  Новини за 08-12-2023. Електронні повістки та "Сертифікат захисника"

Натомість подивимось де живуть Зеленські, щоб за місцем проживання носіїв прізвища визначити місце його походження. Сайт Рідні нарахував 4006 носіїв прізвища Зеленський в Україні, з компактним розселенням в великих містах Київ (223), Харків (212), Дніпро (170), Кривий Ріг (101), Запоріжжя (99). Це набагато більше, ніж носіїв прізвища Залужний, про яке я писав в цьому дописі, тож здається прізвище таки українське. Російськомовний сайт Familio містить красномовну мапу згадок прізвища Зеленський до 1917-го року з найбільшим скупченням носіїв на території сучасної України. Ще доволі щільно прізвище Зеленський покриває східну частину сучасної Польщі, але поза тим решта згадок про Зеленських хвильоподібно розповсюджується по території колишньої російської імперії – наростає біля кордонів України і спадає біля узбережжя Тихого океану. Здається, це найкращий статистичний доказ українського походження прізвища Зеленський. Навіть якщо за останні сто років воно значно розповсюдилося на території так званої росії, воно повинно було черпати сили зі свого українського джерела.

Але не треба забувати про Польщу, яка має спільну з Україною історію і вплив якої на походження прізвища Зеленський треба дослідити. Отже, польський портал Nazwiska.net нарахував 102 тисячі осіб з дуже подібним прізвищем Zieliński (читається Жєліньські). Натомість прізвище Zieleński, значно ближче за звучанням до українського Зеленський, зустрічається всього 77 разів. Якщо припустити, що в польській мові нормою є прізвище Zieliński, а решта подібних прізвищ є діалектичними відхиленнями, то в такому разі маємо два чітко розмежованих ареоли українського Зеленський і польського Жєліньські, кожне з яких є характерним для свого народу. Тобто навіть попри спільний принцип побудови прізвищ, вони чітко розрізняються за національною ознакою.

Чи є Зеленський типовим прізвищем для українців єврейського походження?

Читати:  Паспорти в українських казках і не тільки

Дослідження російськомовного сайту “Еврєйскій мір” показали, що статистично прізвище Зеленський значно частіше зустрічається серед українців, ніж серед євреїв. При цьому пошук по базі ізраїльського музею “Яд Вашем”, яка містить дані о мільйонах євреїв, що загинули в роки Другої світової війни, показує близько 30 осіб з таким прізвищем. Цей факт спокушає записати прізвище Зеленський до єврейський, особливо враховуючи походження нашого президента Володимира Зеленського. Але інше статистика – список нагороджених солдатів та офіцерів Червоної Армії під час Другої світової війни – показує, що серед 5200 нагороджених Зеленських 99.99% людей мали українські або російські ім’я та по-батькові. Отже, версія, що прізвище Зеленський характерне тільки для українців єврейського походження, відпадає.

Найдавніші документальні згадки про Зеленських

1) В книзі “Полководці Війська Запорозького: Історичні портрети” можна прочитати про м’ястківського сотника, а пізніше брацлавського полковника Михайла Зеленського.
2) З “Реєстру Війська Запорозького 1649 року” можна довідатись про існування таких козаків, як Мисько Зеленський з сотні Саварського Черкаського полку і Сахно Зеленський з Вінницької сотні Кальницького полку.
3) Зі статті “У глиб віків” Сергія Горобця і Ігоря Ситного можна довідатись про втрати Черніговського полку під час другого Чигиринського походу 1678 року, серед яких були Іван Зеленський з сотні Полковоє (поранений) і Грицко Зеленський з сотні Понорницькоє (небіжчик).

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *