Прізвище Залужний

Після пошуків інформації про прізвище Неїжпапа, значення якого не є надто очевидним для сучасного українця, я вирішив придивитися до прізвища Головнокомандувача Збройних сил України генерала Валерія Федоровича Залужного. Нажаль, пошук в інтернеті не дає однозначної відповіді щодо походження прізвища.

Наприклад, не можна скористатися географічним контекстом для прив’язки прізвища до певної місцевості і характерної для неї словотворення. Хоча сам Залужний народився у Звягелі, його батько був військовим, а отже міг походити з будь-якої частини України. А прізвище Залужний зустрічається майже усюди – Житомирщина, Дніпропетровщина, Чернігівщина і т.д. Напевно, сам Валерій Залужний міг би розповісти подробиці свого родоводу, але я вимушений обмежитися тільки інформацією з відкритих джерел.

Тому доводиться користуватися загальним знанням української мови, яке підказує, що найбільш ймовірним значенням прізвища Залужний є “людина, що живе за лугом”. За таким же принципом були утворені прізвища Завальний (за валами), Заворотний (за воротами), Загорний (за горами), Загородний (за городом), Загребельний (за греблею), Задорожний (за дорогою), Замлинний (за млином), Заозерний (за озером), Заплітний (за плотом), Зарічний (за рікою), Заклунний (за клунею), Заярний (за яром). Сторінка в Вікіпедії, присвячена українським прізвищам, дає багато інформації на цю тему. Всі вищенаведені приклади я взяв саме з неї. Залишається трохи підозрілим відсутність серед наведених прикладів прізвища Залужний.

Цікаво, що в польській мові теж існує прізвище Залужний, походження якого пояснюється так само. Хоча в сучасній польській мові для поняття “луг” використовується слово “лонка” (łąka), колись давно поляки теж уживали слово “луг”. Саме з нього утворилося прізвище Залужний (Załużny) – людина з-за лугу. Але через архаїчність слова “луг” в польській мові прізвище Залужний в Польщі мають лише кількадесят осіб. На відміну від України, де носіїв прізвища Залужний є принаймні в 10 разів більше, якщо вірити сайту ridni.org.

Читати:  Мій Остап Вишня

Здається відповідь знайдена і далі копати нема сенсу. Але мені не дає спокою інше значення слова “луг” – гідроокис натрію, калію та інших металів, яке в свою чергу походить від праслов’янського “луг” – водний розчин попелу для прання, миття. Дуже сумнівно, щоб воно послужило підставою для створення слова “залужний”, тому що у відповідній термінології зустрічається словосполучення “лужні метали”, але немає “залужних металів”. Тим не менш, спільний корінь “луг” залишає хоча й невелику, але ймовірність, що прізвище Залужний має більш цікаве походження, ніж просто “той, що живе за лугом”.

2 коментарі до “Прізвище Залужний”

  1. Володимир

    1) Залуження – система заходів, спрямованих на створення або поліпшення продуктивного трав’яного покриву на схилах балок, горбів, річкових терас з метою закріплення поверхні і запобігання ерозії https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%97%D0%B0%D0%BB%D1%83%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D1%8F
    2) Залужувати – Перетворювати яку-небудь земельну ділянку на луг, відповідно обробляючи її і засіваючи луговими травами http://sum.in.ua/s/zaluzhuvaty
    3) Залуження… організму – https://newsyou.info/2023/05/chi-ye-neobxidnim-zaluzhennya-organizmu-i-yak-pidtrimati-kislotno-luzhnij-balans

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *