Оновлення даних і штрафи

Сьогодні закінчується час на можливість безкоштовного оновлення військово-облікових даних. Починаючи від завтра дані все одно треба буде оновлювати, але штраф у розмірі від 17 тисяч до 25.5 тисяч гривень вам все одно дадуть, якщо захочуть.

Далі, вас можуть викликати на проходження ВЛК, а через неявку знову виписати штраф. Ще може бути обмеження водійських прав, блокування рахунків і т.д.

Штрафи можуть накладатися неодноразово. Стягуватися будуть з банківських рахунків, арешту рухомого майна, а якщо його немає, то нерухомого. А якщо сума перевалить за 20 розмірів мінімальної заробітної платні, то може бути звернення стягнення на єдине житло боржника. Тобто квартиру. Отже, якщо вас за брак оновлених даних кілька разів викатили штраф, перевищили суму 160 тисяч гривень, то цілком законно можуть забрати квартиру.

Дуже класна схема, я вам скажу. Навіть за нинішніх цін квартири коштують значно більше, і щоб не втрати майно, люди будуть платити штрафи.

Звісно, краще вчасно оновити дані і жити з чистим сумлінням, але за 2 місяці це було просто нереально зробити через велику кількість даних, які треба опрацювати. Будь-яка нормальна людина, що пробувала оновити дані через “Резерв+” або безпосередньо у ТЦК може оцінити технічні складності та пропускну здібність оновлення даних.

Але влада як завжди любить зробити вигляд, що вона про все подбала, а винуватий виключно ледачий народ, що не дає втілитися в життя великим задумам наших начальників і не хоче оновлювати дані. Наприклад, речник УДА «Південь» Братчук заявив, що за два місяці можна було «оновлюватися» хоч по кілька разів на день і продовжувати терміни не варто.

Це нагадує анекдот про радянські часи, коли люди жили відповідно до сталінського лозунгу “Від кожного за його здібностями, кожному за його потребами”, і одного дня Компартія їм оголошує, що “сьогодні в м’ясі потреби немає”. Тепер от влада оголошує, що в продовженні термінів потреби немає.

Читати:  Новий епізод "Університету Чупарського" - "Ті що біжать по лезу"

Звісно, немає! Продовжиш терміни – кому виписувати штрафи і відбирати квартири? А так “ухилянтик” побіжить домовлятись, а чиновничку копієчка в кишеньку. І всі щасливі. Як при СРСР. Тільки от навіщо було з нього виходити, якщо тепер знову туди повертаємось?

Але ще ж треба дізнатися про свій штраф. А процес цей теж не очевидний, бо МОН заздалегідь не продумало процедуру повідомлення громадян. Можливо, це відбудеться через “Резерв+”, можливо, через “Дію”, а можливо банк надішле вам смс про заблокований рахунок. Хто його зна. Головне виписати, а далі за знов-таки радянським анекдотом доводь, що ти не верблюд.

Та є добрі люди на білому світі. Називаються Опендата. Через їх Опендатабот можна буде дізнатися тобі вже виписали штраф чи ще ні. Всього за 99 гривень. Цілком, по-божеські я вважаю. Цікаво, яка частина цих грошей піде в МОН …

Апдейт 17 червня: МОН повідомило, що про штрафи можна буде дізнатися в “Дії”. Передбачити це питання і дати на нього відповідь ще в травні було западло.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *