Найкращі комедійні шоу та серіали. Частина 2

Цей допис є продовженням допису “Найкращі комедійні шоу та серіали. Частина 1“.

Поліцейській відділ (Police Squad!)

1982, 1 сезон, 6 серій, США, ABC. Рейтинг IMDb: 8.4.

Найкоротший серіал зі списку найкращих. Все тому, що з нього в майбутньому виросло цілих три фільми серії “Голий пістолет”. Тут Леслі Нільсен вперше з’являється в образі Сержанта Френка Дребіна, детектива-лейтенанта Поліцейського відділу.

Всього за три роки до цього серіалу про Леслі Нільсена знали лише як про серйозного драматичного актора. Брати Цукери та Джим Абрамс розпізнали в манері гри Нільсена великий комічний потенціал і зробили його знаменитим коміком завдяки своєму фільму “Аероплан!” (1980). “Поліцейський відділ” є наступною спробою Цукерів та Абрамса зробити Нільсена на екрані ще смішнішим.

Я чесно не розумію, як можна було закривати цей серіал всього після шести епізодів. Кожен з них містить купу винахідливих жартів, частина з яких переміститься до “Голого пістолету”. Кожен епізод – коротка детективна історія, яка пародіює детективні шаблони надзвичайно кумедним способом. А постать Френка Дребіна – незграбний безглуздий чиновник, який ніколи нічого не робить як треба, але при цьому виглядає і поводиться дуже авторитетно – стала однією з найвідоміших в історії кіно.

Якщо ви любите “Голий пістолет”, але раптом пропустили “Поліцейській відділ”, то негайно біжіть дивитися. Не пожалкуєте.

Альф (ALF)

1986 – 1990, 4 сезони, 102 серій, США, NBC. Рейтинг IMDb: 7.4.

Окрім своєї комедійної вартості і реноме одного з найвідоміших американських комедійних серіалів, “Альф” став справжнім одкровенням для мільйонів українців – виявилось, що попри російську пропаганду українська мова придатна не лише для опису сумної долі закріпачених селян, але й для озвучення історій з життя сучасної американської родини, до якої випадково потрапив кумедний і незграбний прибулець з космосу.

Читати:  Серіал "Джентльмени". Відгук на перший епізод

Перекладач Олекса Негребецький (Леонід Дмитренко) та актор озвучування Євген Малуха не просто подарували нам Альфа з його “Якщо я буду потрібен — я біля холодильника”, “Я як нервую, то завжди їм. Власне, коли і не нервую, теж їм” та безліччю інших шикарних цитат, але й зробили українську мову привабливою. Тим, хто не жив в 90-ті роки в Україні, може бути важко уявити, що це означає на практиці, але за їхній вплив на розвиток української мови і, як наслідок, українізацію української держави вони заслуговують якщо і не на “героя України” (хоча я вважаю, що саме на це вони і заслуговують), то хоча б на звання “народних артистів”. Але українська держава вважає інакше, тому “народними артистами” у нас є українофоби та проросійські колабораціоністи Таїсія Повалій (була “народною” з 1997 і аж до 2015 року) та колишній депутат від проросійської “Партії регіонів” Ян Табачник (“народний” з 1994 до смерті в 2023 році).

Сам серіал “Альф” є типовим американським сімейним серіалом, унікальною ознакою якого став персонаж Альф. Це не перший і не останній серіал з незвичайними персонажами, але зорі так склалися, що саме “Альф” став успішним. В 90-ті роки я дивився “Альфа” за будь-якої можливості, але зараз, коли з’явився доступ до всього спектру програм і серіалів, передивлятись його вже не тягне. Подивитися один раз всі 102 серії, насолодитися жартами, запам’ятати найкращі напевно варто, але потім можна сміливо йти далі.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *