Мавка. Цікаві факти

У 2023 році українці нарешті дочекалися появи довгобуду “Мавка. Лісова пісня“. Мультфільм вийшов насправді добрим і попри орієнтацію на молодшого глядача “Мавка” виглядає цілком пристойно на міжнародному ринку і його можна сміливо рекомендувати закордонним друзям. Особливо сім’ям з дітьми.

Який твір є першоджерелом фільму “Мавка. Лісова пісня”?

“Мавка. Лісова пісня” знято за мотивами твору Лесі Українки “Лісова пісня”. Це не перенесення тексту класичного твору української літератури на екран, а його переосмислення в зрозумілому та привабливому для сучасного глядача дусі.

Хто такі мавки?

В українській міфології мавками називають душі померлих дівчат, яких не встигли охрестити. Традиційно мавки зображуються у вигляді дівчат з зеленим волоссям. Можуть заманювати хлопців у хащі, щоб лоскотати до смерті. Бувають мавки чоловічої статі.

Чим мавки відрізняються від нявок та русалок?

Мавки, нявки та русалки – споріднені істоти, яких часто плутають, оскільки всі вони є душами “нечистих” покійниць. Відмінність між мавками та нявками в тому, що нявки не мають спини, так що ззаду видно їх нутрощі. Різниця між мавками та русалками в тому, що класичні русалки є духами води (річкові русалки), а мавки – духами родючості (польові або лісові русалки). Всі ці істоти можуть бути чоловічої статі.

Мавки в українській літературі

Мавки з’являються у творах багатьох українських письменників: Івана Котляревського, Євгена Гребінки, Марка Вовчка, Леоніда Глібова, Михайла Коцюбинського, Івана Франка та Лесі Українки. Примітно, що в “Енеїді” Івана Котляревського мавками називаються морські сирени, які відповідно до українських вірувань уособлюють морських русалок-мавок.

Хто озвучував мультфільм “Мавка”?

Головну героїню Мавку озвучували акторка Наталя Денисенко та співачка Христина Соловій.
Голосом Лукаша став співак Артем Пивоваров.
Килину озвучила учасниця “Студії Квартал-95” Олена Кравець.
Дядьком Левом став Олег Михайлюта – лідер гурту “Танок на майдані Конго”.
Слуга Килини Фрол – актор та волонтер Сергій Притула.
Оповідачкою була співачка та акторка Ніна Матвієнко.
Сільськими музикантами став гурт “ДахаБраха”.
Серед решти акторів озвучки були присутні музиканти Олег Скрипка (“Воплі Відоплясова”), Михайло Хома (“DZIDZIO”), Юлія Саніна (“The Hardkiss”), а також актор Андрій Мостренко та ведуча Катерина Осадча.

Читати:  Новий фільм Нетфлікс "Зліт"(2024)

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *