Клікбейт

Клікбейт. Приклади

Клікбейт – транслітерація англійського слова clickbait (click «натискання» + bait «наживка») — заголовок допису, який за допомогою маніпуляційних технік змушує читача натиснути на нього. Читач потрапляє на гачок заголовка, відкриває сторінку допису і приносить автору сайта жаданий “клік”, який покращує статистику відвідуваності і дає можливість заробити більше грошей на рекламі.

Клікбейтні заголовки бувають дуже різними. Одні апелюють до емоцій читача, вживаючи  слова “терміново”, “скандал” та “шок”. Інші спотворюють справжню новину, додаючи їй сенсаційного забарвлення і змушуючи переживати через те, чого немає. Велика частина клікбейту побудована на повністю вигаданих “новинах”, коли автор продукту перекручує або вигадує факти, створюючи враження ексклюзивності.

Але є й інший тип клікбейту, який мене дратує найбільше тому, що новина в ньому присутня, вона справжня, але заголовок створений таким чином, щоб з нього неможливо було довідатись найважливішу інформацію, навіть якщо вона там легко б умістилася. Такі заголовки алгоритми Фейсбук часто підкидають у своїх рекомендаціях, заохочуючи авторів поширювати клікбейт в маси. Щоправда, це не найгірше, що робить Фейсбук, тому продовжувати цю тему я тут не буду.

Ось кілька прикладів “жадібного клікбейту” із сайту “Суспільне“:

Визначилися фіналісти сезону НБА 2023/24: хто розіграє чемпіонську серію – Назви команд “Даллас Меверікс” і “Бостон Селтікс” значно краще пасували б до заголовку, ніж псевдопитання “хто розіграє чемпіонську серію”. Але тоді, читачеві не прийшлося б клікати на заголовок, а цього на сайті “Суспільного” вочевидь допустити не могли.

Результати перших перехідних матчів у сезоні 2023/24 за місце в УПЛ: хто здобув перемогу – Так само тут можна було легко дати назви двох команд переможниць: “Оболонь” перемогла “Лівий берег”, а “Епіцентр” та “Верес” зіграли внічию в перехідних матчах за місце в УПЛ

Читати:  Новини за 14-12-2023. Україна починає переговори про вступ до ЄС

Усик — Ф’юрі: промоутер британця назвав терміни для визначення офіційної дати реваншу – Тут ситуація ще гірше, бо новина не повинна полягати в тому, що промоутер щось назвав. Вболівальників цікавить дата реваншу. Заголовок треба було б переписати, так щоб з нього зразу можна було дізнатися коли. Наприклад, так: “Дата реваншу бою Усик – Ф’юрі визначиться впродовж наступного місяця“.

Але не думайте, що це найгірші приклади. “Суспільне” я навів тут для того, щоб показати, як навіть відомі портали не гребують клікбейтом.

А щоб насолодитись клікбейтом по повній треба зануритись трохи нижче. Щоправда, тут знову на допомогу приходить Фейсбук, радо дістаючи з глибин все нові і нові зразки “жадібного клікбейту”.

Ось кілька прикладів із сайту footballhub.ua. Майже всі взяті з першої сторінки сайту, який складається майже виключно з таких заголовків. До того ж частина з них додатково має сенсаційне забарвлення і перетворюється на “сенсаційно жадібний клікбейт”.

Вразив Анчелотті! Тренер Реала виділив професіоналізм зіркового гравця – Вразив Анчелотті, який виділив?? Благаю, скажіть, кого?!

Перше підсилення для нового тренера! Челсі завершує підписання ексгравця Ман Сіті – Для нового тренера? А я забув його ім’я, як же бути?? Ексгравця Ман Сіті?? Але ж у Ман Сіті є так багато ексгравців, що ж мені робити??

Домовилися про трансфер? 7-разовий чемпіон за крок до підписання Яремчука – Швиденько пробую згадати, яка команда в Європі 7 разів вигравала місцевий чемпіонат. І не можу!

Зроблять усе можливе! ТОПклуб готовий запропонувати Жироні коштовного гравця за Довбика – Безіменний ТОПклуб зроблять усе можливе?? Неможливе!

Новий претендент на українця?! Боруссія проявляє інтерес до зірки збірної України – Хто, хто, хто в збірній України є зіркою???

Читати:  Бездумні - Бій за гроші

Потрібен Зінченко?! Провідний клуб Європи зацікавлений у підписанні українця – Провідний клуб? Та ще й Європи! Ну тоді зразу все зрозуміло!

Довбик підтвердив! Алонсо хоче підписати в Баєр одного із лідерів Жирони – Сам Довбик підтвердив?? Одного з лідерів?? А хто ж там в Жирони лідери? Не мучте!!

Чому його викликали до збірної України? Журналіст здивований вибором Реброва – Журналіст здивований чому його викликали до збірної України???? А я як здивований!! І хто цей журналіст??? АААААА!!!!!

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *