Байден програє всім республіканцям, окрім Трампа

Опитування Fox News виявило цікаву картину: в парі “Джо Байден – республіканський кандидат” чинний президент програє Рону ДеСантісу (47% проти 49%), Ніккі Гейлі (45% проти 49%), але випереджає Дональда Трампа (49% проти 48%). Безумовно, треба враховувати 2 фактори: 1) це все ж таки Fox News, а не якась демократична фігня; 2) похибка опитування становить +-3%. З найбільшою різницею в 4% між Байденом і Гейлі найбільш точний висновок може бути таким, що всі 4 кандидати йдуть ніс в ніс, і хто кого насправді випереджає (якщо випереджає) не знає ніхто.

Але для розуміння ситуації можуть допомогти інші дані з цього ж опитування. Наприклад, якщо фінальна пара буде “Байден – Трамп”, то на дільницях з’явиться на 13% більше виборців, ніж в парі “Байден – ДеСантіс”, і ще більше (17%), ніж в парі “Байден – Геллі”. Тобто відсутність Трампа в виборах вносить величезну частку невизначеності, отже найбільш точним прогнозом можна вважати той, що стосується пари “Байден – Трамп”. Ні, це поганий приклад, оскільки тільки ще більше підкреслює неважливість розриву в 1% між Байденом і Трампом. Дивимося далі.

Республіканці своїм кандидатом першого вибору бачать Трампа – за нього голосує аж 59%. Натомість Байден має впевнену підтримку тільки 45% демократів і залишає шанс іншому демократичному кандидату втрутитись у виборчі перегони. Звідси виникає дуже цікава річ – якщо Трамп буде кандидатом від республіканців, то це сильно згуртує виборців демократів і вони скоріше за все зможуть знову поконати Трампа; якщо ж Трамп опиниться у в’язниці, то демократи мають більші шанси пропустити вперед кандидата від республіканців і програти вибори. Виглядає, як іронія долі, особливо враховуючи дуже сумнівні людські якості наступного за Трампом претендента Рона ДеСантіса. Україну ж з першої трійки влаштує тільки Ніккі Гейлі, яка відкрито заявила, що захист України є в національних інтересах США. Мабуть тому вона і випережає Байдена в опитуваннях, відтягуючи на себе частину виборців, які надалі хочуть підтримувати Україну, але не хочуть, щоб цим займалася адміністрація Байдена. Але наразі її шанси стати кандидатом від республіканської партії незначні.

Читати:  Серіал "Ерік". Перші враження - затягнуто, наївно і не під силу амбітно

Висновок тут може бути таким, що республіканці своєю фанатичною вірою в Трампа можуть допомогти демократам виграти вибори, але також, що частина демократів за відсутності Трампа готова прийняти іншого кандидата, навіть республіканця. Це зокрема підтверджується опитуванням про відірваність кандидатів від реальності: Джо Байдена відірваним від реальності вважають 30% демократів, а Дональда Трампа 24% республіканців. Тобто демократи менш задоволені своїм кандидатом, але виберуть менше зло, якщо суперником буде Трамп.

Тенденція демократів об’єднуватися проти Трампа, а не за Байдена, разом з потенційною можливістю недопущення Трампа до виборів і розривом в опитуваннях між кандидатами в межах похибки, створює дуже непевну ситуацію, коли будь-який прорахунок адміністрації Байдена виводить кандидата від республіканців в фаворити перегонів. Українцям в цій ситуації треба сподіватись, що Трампа не встигнуть посадити до виборів (як би цього не хотілося), або що демократи встигнуть знайти більш цікавого ніж Байден кандидата (тільки не Обама, тільки не Обама), або що республіканці поставлять на Ніккі Гейлі. Звісно, найкращим розв’язком цієї проблеми була б нищівна поразка так званої РФ у війні, після якої українцям стає абсолютно фіолетово хто там сидить у президентському кріслі в далеких штатах.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *