Архип Куїнджі

Останнім часом світ поступово відкриває для себе Україну. Часто там, де вже стояло російське клеймо.

На цьому тижні черга дійшла до видатного художника родом з Маріуполя Архіпа Куїнджі. Ньо-Йоркський музей Метрополіан прибрав зі сторінки картини “Червоний захід” напис “художник, якого цінують в Росії і Україні” та однозначно висловився про його приналежність до української культури.

Сподіваюся, що в Україні незабаром це питання теж не буде викликати жодних суперечок. Це передусім потрібно нам самим для викидання із свідомості російського імперського наративу про те, що українське – це тільки сало, шаровари та гопак, а все інше належить до “великої російської культури”.

Архіп Куїнджі був за походженням грек, але народився в Україні і все життя надихався українською природою для створення своїх шедеврів. За сучасними мірками визначення національної приналежності він однозначно є українцем. Чудово зрозуміло, що якби не російська окупація України Куїнджі не треба було б перебиратися до сирого Санкт-Петербургу і прославляти терористичну організацію Росію. А музею Метрополітан не довелося б виправляти брехливу інформацію про видатного українського художника.

Читати:  Не тільки мовний сепаратизм харківських держслужбовців

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *