Як карали за прапор незалежної України в СРСР

Більшість людей сприймає синьо-жовті стрічки, як щось неминуче, офіціозне. Державний прапор, куди ж без нього. На кожному святі все мерехтить синьо-жовтими барвами.

Війна змусила інакше ставитися до цих кольорів – тепер вони для багатьох стали символом свободи. Безліч історій  оповідає про неймовірну радість від синьо-жовтого прапора у людей, яким вдалося вибратися із окупації на вільну територію.

 

Це наше сьогодення. А про минувшину мало хто пам’ятає. Цей розрив змушує нас робити той самий вибір знову і знову, топчучись на місці і гаючи час, який можна було б використати на розвиток держави. Якби ми пам’ятали, що лише 35 років тому за синьо-жовтий прапор можна було зіпсувати все своє життя і життя своєї родини, то краще б цінували ту свободу, що маємо зараз. А щоб абстрактне покарання і абстрактна свобода стала зрозумілішою, скажу ще раз в сучасних термінах. 

 

Лише 35 років тому в Україні була така сильна влада Московії, що за публічну демонстрацію синьо-жовтого прапора, тобто прапора незалежної від Московії України, можна було бути засудженим і потрапити на кілька років до сибірського табору. Те, що ми зараз спостерігаємо на окупованих українських землях, зовсім нещодавно з нами вже відбувалося – багато хто навіть пам’ятає ті часи. Якби ми як народ так само добре пам’ятали про утиски українців в ті часи, то не кидалися б дружити з Московією в сподіванні, що достатньо припинити стріляти і всім буде щастя. Буде, але не всім. Напевно не українцям.

 

В інтернеті можна знайти детальну інформацію про покарання за демонстрацію українського прапора в СРСР. Тут я наводжу декілька джерел із своїми коментарями.

Читати:  Фільм "Мирний-21" на екранах 22 лютого

Як переслідували українців за демонстрацію державного прапору України

Огляд основних фактів про переслідування через прапор від 1953 року до 2016 року. Містить якісну інфографіку з основною інформацією.

25 важливих фактів про український прапор

Історичний нарис від Данили Галицького до сьогодення. Зокрема містить відео з 24 серпня 1991 року із внесенням прапору до зали Верховної Ради.

Як ми вперше підняли український прапор у СРСР і залишилися неспійманими?

Розповідь про підняття прапору у 1953 році у селі Перерісль Надвірнянського району – перший такий задокументований факт переслідування за прапор.

1966 рік: жовто-блакитний прапор над радянським Києвом

Розповідь про демонстрацію прапора, що закінчилася відбуванням покарання у таборі суворого режиму в Мордовії.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *