Чому Росія напала на Україну

Короткий підсумок новини Washington Post про вторгнення: 

США ще в жовтні 2021 року розуміли, що Росія готує напад на Україну і щосили намагалися переконати союзників і президента Володимира Зеленського, що є ризик вторгнення.

Повністю ви можете прочитати її на шпальтах Української Правди, я ж хочу прокоментувати два моменти.

На думку аналітиків, Путін розрахував, що його спроба захопити Україну викличе у Заходу обурення, але не конкретні дії. Це було пов’язано з багатьма чинниками – бажанням США уникнути нових воєн після Афганістану, світовою боротьбою з пандемією коронавірусу, звільненням з посади канцлера Німеччини Ангели Меркель, виборами президента у Франції та економічним спадом після Brexit у Великій Британії.

Це найголовніше, що пояснює логіку Путіна – нападати, коли супротивник найслабший. Тобто для України відношення з Росією повинні будуватися на цьому принципі – постійний аналіз не того всього, що ми обговорювали (чи напад був би логічним, чи це принесе користь Росії, чи  є у них зброя і союзники, чи економіка Росії витримає), а одну просту річ – чи вважає Росія, що ми слабкі і що нам не захочуть допомагати? Відповідь так – готуйся до оборони.

Після паузи для перегрупування та переозброєння, росіяни мали рушити на захід, до лінії північ-південь, що простягалася від Молдови до західної Білорусі, залишивши на заході залишки української держави – територію, яка, за розрахунками Путіна, була населена невиправними неонацистськими русофобами.

Розумієте – територія, населена невиправними неонацистськими русофобами. Навіть Путін не готовий був атакувати території з відверто ворожим населенням. Це ж пряме зізнання в тому, що він боїться таких людей, а також, що решта територій населена не «невиправними неонацистськими русофобами» і її можна сміливо атакувати. Це логіка Росії. 

Читати:  Американець на службі "днр". Був

 

Ми постійно дискутуємо чи напали на нас через мову? Не через мову. Точніше, не тільки через мову. Але якою ж мовою розмовляють «невиправні русофоби» і чому вони невиправні? Чи не тому, що вони захищаються від російського впливу, передусім зберігаючи свою культуру і мову? І чи не тому решта областей може бути «виправлена», бо давно перестала цінувати свою «українськість»?

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *