Києву — не 2700 років

Останнім часом Фейсбук активно розповсюджує серед українців маніпулятивний допис “Києву — 2700 років. Вчені встановили, що Києву — столиці України-Руси — не менше 2700 років (а не так, як нав’язала нам радянська академія наук!).” Не дивно, що його копії збирають тисячі вподобайок – пишатися власною величчю завжди приємно, а задіювати при цьому мозок не дуже.

Отже, що не так з цим дописом.

Найважливіше – це сама форма питання. Нас намагаються переконати, що ми маємо видатну історію, якою обов’язково треба пишатися, а злі вороги все знають, але приховують її від нас. Користуючись рівно такою ж логікою росіяни додумались, що вони найголовніший народ на Землі, а всі навколо хочуть їх знищити. А за допомогою подібних дописів агенти Кремля намагаються вбити в голови українців ту ж саму думку. Тоді перейнявшись власною величчю ми на всіх образимось, і вони візьмуть нас голими руками.

Не треба забувати, що історія річ важлива, але сучасність ще важливіша. Не повинна історія штовхати нас на дурні вчинки.

Що ж до суті допису “Києву 2700 років”, то він написаний настільки неграмотно, що не вартий того, щоб сперечатися з його тезами. Ніхто не повинен доводити протилежне (тобто, що Києву не 2700 років), поки автори не потрудились підтвердити своє твердження фактами.

На перший погляд, може здатися, що якісь факти там все ж таки є, але придивимося уважніше.

Згадка про “2700 років” зустрічається рівно 3 рази: 1 раз в заголовку та 2 рази в першому реченні. Автор, мабуть, в процесі написання тексту забув про що писав і зосередився на інших важливих речах.

Натомість нам доводять, що “Учені історики, археологи, антропологи, генетики встановили, що арії, які проживали на території сучасної України, є творцями (батьками) ­трьох слов’янських народів: русів, чехів і хорватів.

Читати:  Як Суворов програв війну, але став генералісимусом

Питання перше – які вчені встановили, що арії є творцями русів, чехів і хорватів (імена вчених, місце праці, назва і дата публікації наукової праці з цим “встановленням”)?

Питання друге – при чому тут Києв і його вік?

Далі йде розповідь про календарі “наших предків”, при цьому “А за Велесовою Книгою наших пращурів, в Україні йде 21 144рік!

Питання третє – чому історичний фальсифікат під назвою “Велесова Книга” використовується як наукове джерело?

Далі йде список “корінні народи рф“.

Питання четверте – як корінні народи рф допомогли встановити, що Києву 2700 років?

Нарешті найбільш змістовна з наукової точки зору частина: “У 2012 році група визнаних міжнародних учених і експертів у галузi генетики під керівництвом ученого зі світовим ім’ям Пітера Форстера … з використанням новітніх технологій провели масштабне генетичне дослідження ДНК жителів усієї України.

Питання п’яте – хто такий Пітер Фостер? Де посилання на його профіль експерта зі світовим ім’ям?

Питання шосте – де посилання на публікацію результатів “масштабного генетичного дослідження ДНК жителів усієї України”?

Знову наука: “У 2013 році російськi генетики та антропологи провели великомасштабне комплексне дослідження російського генофонду — і були не просто здивовані, а вражені отриманими результатами.

Питання сьоме – де посилання на публікацію результатів?

Подальшу писанину можна розбирати в такому ж ключі, але, здається, вже й так очевидно, що:
– автори допису використали фразу “Києву 2700 років” виключно, як приманку, викинувши її через непотрібність вже після першого параграфу;
– сам текст намагається довести, що “росія немає ніякого відношення до Русі”;
– для підтвердження своїх теорій автори користуються фальсифікованими джерелами;
– посилаючись на дослідження вони не надають посилань, які дали б можливість перевірити чи були взагалі згадані дослідження, як вони відбувалися та які висновки зробили їхні автори.

Читати:  Бездумні - Кам'яний вік: скрєпи

Підсумовуючи, можна сказати, що текст написано в маніпулятивному стилі, без жодних наукових доводів, з підміною понять та з натиском на емоції читача.

Можна було б подумати, що це все формальні недоліки, що не змінюють сутність. Але зазвичай такі тексти на це й розраховані. А на справді відсутність посилань на будь-які наукові праці є свідомою, тому що проста перевірка першоджерел миттєво спростувала тези, викладені в дописі.

Тому, якщо автори та прихильники допису “Києву — 2700 років” образяться на мій заголовок “Києву — не 2700 років!” і вимагатимуть спростування, то нехай спочатку переконливо доведуть свою тезу. Інакше вся ця розмова не матиме жодного сенсу.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *